Doar jumătate dintre primăriile judeţului au oferit teren pentru locuinţele specialiştilor

Până în momentul de faţă, doar 29 de primării din judeţul Bistriţa-Năsăud s-au arătat interesate de construcţia de case pentru specialişti prin Programul „Renaşterea satului românesc”.

Aceste locuinţe vor fi destinate în principal profesorilor, medicilor, poliţiştilor, inginerilor care vor să se stabilească în mediul rural.

Primăriile sunt obligate să pună la dispoziţie terenul pentru construirea acestor locuinţe de către ANL. Locuinţele sunt de două feluri, cu două sau trei camere, iar terenul trebuie să fie de 500 de metri pătraţi.

Potrivit consilierului pentru afaceri europene din cadrul Prefecturii, Anca Butnariu, autorităţile locale din 29 de comune au solicitat construcţia a 199 de case pentru specialişti în mediul rural, dintre care 49 cu două camere şi 150 cu trei camere.

Edilii localităţilor Bistriţa Bârgăului, Budacu de Jos, Budeşti, Chiuza, Dumitra, Feldru, Nuşeni, Runcu Salvei, Şieu Odorhei, Teaca, Tiha Bârgăului, Urmeniş au solicitat construirea a câte 10 astfel de locuinţe. Autorităţile locale din Romuli au solicitat construirea a 8 case, cele din Dumitriţa- 7 case, Silivaşu de Câmpie- 6 case, primăriile din Galaţii Bistriţei, Ilva Mare, Livezile, Dumbrava, Poiana Ilvei, Şieu- câte 5 case, Prundu Bârgăului şi Silivaşu de Câmpie- câte 4 case, administraţiile locale din Miceştii de Câmpie, Milaş, Petru Rareş, Poienile Zagrei- câte 3 case, Ciceu Mihăieşti, Runcu Salvei, Şieu Măgheruş- câte 2 case, iar primăriile Zagra şi Suplai, câte o locuinţă.

În aceste localităţi din mediul rural sunt 303 specialişti potenţiali beneficiari ai programului guvernamental, dintre care 194 - cadre didactice, 53 - medici şi asistenţi medicali şi 56 poliţişti.

În urma răspunsurilor venite de la primăriile din judeţ, reprezentanţii Prefecturii au transmis ministerului de resort propunerea de a aduce unele completări implementării acestui program, conturate în urma consultării unităţilor administrativ-teritoriale şi anume, blocurile de locuinţe construite înainte de 1989 să fie cuprinse într-un program de reabilitare, majoritatea comunelor neavând teren pentru construirea de locuinţe noi.

,,În 23 de comune există blocuri de locuinţe construite înainte de 1989, în domeniul public sau privat al comunelor, destinate specialiştilor şi care necesită lucrări de reabilitare. Considerăm că ar fi oportun ca aceste blocuri de locuinţe să fie cuprinse într-un program de reabilitare”, se precizează în raportul emis de Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.

Sunt însă şi primării, mai exact 29 de unităţi administrativ-teritoriale, ce nu dispun de teren, proprietate publică sau privată în centrul de comună pentru construirea de case pentru specialişti. Finanţarea programului este asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Casele vor fi repartizate prioritar tinerilor specialişti cu vârsta sub 35 de ani, personalului didactic (minim 50%), medicilor şi asistenţilor medicali şi poliţiştilor, acolo unde este cazul. Aceste locuinţe pot fi repartizate şi specialiştilor cu vârste peste 35 de ani.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5