Doina Monda:25 Noiembrie - Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

25.11.2024 - 10.12.2024 Campania zilelor de activism împotriva violenței asupra femeii
SCURT ISTORIC:
- Activiștii pentru drepturile femeii au sărbatorit ziua de 25 noiembrie ca Zi impotriva violenței incepând din 1981.
- Aceasta data comemorează asasinarea, in 1961, la ordinele președintelui Rafael Trujillo, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicana.
- Comisia Europeana dedica anul 2017 eliminării violenței împotriva femeilor.
- Consecințele violenței în familie asupra sănătății victimelor, dar și asupra demnității umane aduc prejudicii grave generațiilor viitoare.
“Femeia n-a fost luată din capul bărbatului, pentru a-l conduce şi nici din picioarele lui pentru a fi călcată şi înjosită, ci din coasta lui pentru a fi protejată, aproape de inima lui, pentru a fi iubită.”
“Dacă crezi şi vrei poţi“ Aceasta mi-a fost deviza care mi-a călăuzit paşii de-a lungul întregii vieţi care a devenit şi deviza organizaţiei  noastre.
 
Cine suntem noi!
Asociației AFI-ProFamilia este o organizație neguvernamentală, care are sediul social in Bistrița, str. Gheorghe Pop de Băsești, nr.1, judetul Bistrița-Nasaud, Punct de Lucru: Bistrița, str. Nicolae Titulescu, nr.21, cod fiscal 8906914, înregistrata la Judecatoria Bistrița sub nr. 51 din 1996, fost înfiinţată în baza Decretului 31/1954 şi a O.G 26/2000 şi este organizată pentru scopuri sociale, educaţionale, culturale și are ca SCOP sprijinirea psihosocială, juridică, medicală și materială a persoanelor vulnerabile, în special a victimelor violenței domestice.
În condițiile  în care, la fiecare 30 de secunde în România o femeie este bătută de partenerul  ei, 3 din 10 românce declară că au fost agresate fizic, verbal sau psihic, începând cu vârsta de 15 ani, iar 1 din 5 este omorâtă, fenomenul violenței domestice în România este  mai mult decât îngrijorător.
De la înființare, (anul 1996) și până în prezent, organizatia noastră a acordat asistență unui număr de peste 4200 de persoane în cadrul Centrului de Prevenire, Informare și Consiliere pentru Victimele Violenței în Familie, care au suferit urmări deosebit de grave, asupra stării lor de sănătate: - de la bătăi cu lanțul; - la leziuni ireversibile pe creier; - la copii care sodomizau numai la gândul întâlnirii cu tatăl agresor și  până la omor. Inclusiv personalul nostru fost amenințat cu injunghierea și spargerea cu toporul, a ușii de la Centru.
Deşi sunt 28 ani de când lucrez în domeniu violenței domestice, îmi vine destul de greu să mă detaşez de fiecare caz în parte şi să nu mă încarc cu necazurile lor. Violenţa persoanelor care trăiesc în mediu violent este plină de frustrări,de ură, de permanență suspiciune. În teorie, comportamentul violent urmează aceleaşi etape;în realitate nimeni nu ştie ce traume psihice,ce mutaţii ireversabile poate produce în destinul unui om fie el bărbat sau femeie. În viaţa de zi cu zi dependenţa femeilor bătute este cutremurătoare. Bărbatul care-şi loveşte soţia, înseamnă că este de acord ca mama, soţia, fiica sau sora lui să fie bătute şi înclusiv el să fie bătut mai tărziu de fiul lui. Pentru că trebuie s-o spunem deschis. Un copil crescut întru-un mediu violent are toate atuurile să devină în cele mai multe cazuri o personă violentă cu viitoarea lui familie. Frica este motorul oricărei violenţe, iar actul lovirii este o formă de apărare, deoarece agresorii nu-şi pot descărca în alt mod frustrările.Cred că şi agresorii merită atenţie şi susţinere ca şi victima. In munca pe care noi o prestăm victimei, noi tratăm efectul şi nu cauza. Şi cele mai multe victime nu-şi pot exprima liber voinţa din multiple cauze dar mai ales din lipsa unei alternative. Vorbim aici de lipsa unui adăpost unde să poată fi în siguranţă împreună cu copii lor; dependenţa financiară faţă de soţ. Trăind şi muncind numai în familie (munca casnică nefiind retribuită) tuturor li se pare că este normal ca femeia să muncească din zori şi până-n noapte. Nimeni nu se gândeşte s-o răsplătească măcar cu un cuvânt bun şi frumos. Sunt multe de făcut, dar trebuie să începem cu începutul. TREBUIE să luăm ATITUDINE. TREBUIE să ne PESE ce se întămplă cu mama, sora, vecina, prietena sau pur şi simplu că e femeie necunoscută care este agresată. Organizaţia noastră nu poate face minuni de una singură. Chemăm alături de noi comunitatea şi în primul rând femeile care trebuie să iasă din starea de izolare şi a subiectului tabu care este VIOLENŢA ÎN FAMILIE şi să-şi demonstreze solidaritatea. Evident că alături de noi trebuie să avem factorii de decizie, pentru că împreună putem să facem o lume mai bună. Este un lucru demonstrat că: “Dacă crezi şi vrei poţi”
Din nefericire perioada de pandemie a dus la escaladarea situațiilor de violență, astfel s-a ajuns de la o ceartă, cu câteva lovituri, la omor
Analizănd evoluția fenomenului violenței domestice, în județul Bistrița-Năsăud, în ultimii 4 ani, constatăm o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri sesizate, cu un procent de 6% în anul 2021. Astfel în anii 2018- 387cazuri; 2019 - 418 cazuri; 2020- 487 cazuri, iar în 2021 - 2419 cazuri, din care în mediul urban 1047, în mediul rural 1372 cazuri; au fost emise 166 Ordine de Protecție Provizorii, din care în mediul urban 78 și 88 în mediul rural. Au fost și 2 infracțiuni de omor. Anul 2022 - 2491 cazuri, 131 Ordine de Protecție Provizorii, din care 64 în mediul utban  și 68 îm mediul rural. În anul 2023 au fost 2559 de cazuri de violență domestică, s-au emis 159 de Ordine de Protecție Provizorii, dintre care 70 în mediul urban și 88 în mediul rural.
Viitorul depinde numai de NOI!
Până în prezent:
1. Am achiziționat un teren pentru construcție – Adăpost pentru victimele violenței domestice, în parteneriat  cu Club Lions Bistrița;
2. SC ARHIMAR SA din Cluj ne execută proiectul de construcție PROBONO, proiect care va fi unic în România și un exemplu pentru Europa.
3. Am obținut  Certificatul de urbanism și avizele solicitate în cadrul Certificatului de Urbanism, urmând ca la terminarea proiectului, să depunem documentația pentru obținerea autorizației de construcție.
Doina Monda, președinte Asociația AFI- ProFamilia
 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5