Dor Românesc-o formaţie de elită a judeţului Bistriţa-Năsăud

*în aprilie, Festivalul Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc “Valeria Peter Predescu” - în dialog cu Alexandru Pugna, Şef Serviciu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

- Ansamblul reprezentativ al judeţului, Dor Românesc, ce activează sub aripa Consiliului Judeţean, în cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură, a avut anul trecut o activitate bogată. V-aş ruga să punctăm, în linii mari, agenda 2009.

- A fost un an prodigios, în care Ansamblul Folcloric Profesionist Dor Românesc a demonstrat încă odată măsura valorii sale prin numeroasele concerte avute aproape în toate comunele şi localităţile din judeţul Bistriţa-Năsăud, dar şi în multe localităţi din ţară, peste tot demonstrând profesionalism şi valoare. Apariţiile în emisiunile de televiziune au făcut ca imaginea judeţului să fie frumos conturată, demonstrând încă odată puterea spirituală a oamenilor acestor ţinuturi.

-A fost un an frumos, în care s-au remarcat câteva acţiuni de amploare.

- Într-adevăr în primăvara anului trecut Ansamblul Folcloric Profesionist Dor Românesc, coordonat cu profesionalism de directorul instituţiei culturale de prim rang a judeţului, prof. Nicolae Gălăţean, a patronat cel mai mare festival judeţean prin care s-a încercat descoperirea celor mai tinere talente în domeniul cântecului popular din judeţul nostru. Este vorba de festivalul Zestrea satului, desfăşurat în mai multe etape pe zone etnografice. Finalul concursului s-a desfăşurat la Bistriţa şi a reliefat faptul că Bistriţa-Năsăud are un potenţial deosebit în ceea ce priveşte tânăra generaţie a interpreţilor de cântec popular. Aş menţiona aici şi susţinerea acompaniamentului muzical în cadrul Festivalului Naţional de Interpretare a cântecului popular românesc „pană de păun”, la care au participat, în concurs, tineri interpreţi din întreaga ţară, dar şi nume reprezentative ale folclorului românesc în recital. Această manifestare a fost promovată la nivel naţional de Postul de televiziune Etno TV, dar şi da Radio Antena Satelor, Radio TG Mureş şi Radio Cluj. De asemenea, concertul extraordinar de colinde şi cântece străbune, care a devenit deja o tradiţie pentru Bistriţa, anul acesta a dovedit faptul că este foarte iubit, sala de spectacole a Centrului Cultural Municipal devenind neîncăpătoare pentru publicul dornic să redescopere tradiţiile noastre, iar transmisia la nivel naţional şi internaţional pe care a efectuat-o Etno TV în ajun de Crăciun a creat o imagine deosebită pentru ţinutul bistriţean şi năsăudean.

- Ce surprize ne oferă „Dor Românesc” în 2010.

- În primul rând, ne dorim să realizăm manifestările devenite tradiţionale, la care ansamblul profesionist „Dor Românesc” şi-a adus contribuţia. Am definitivat deja programul primei ediţii a Festivalului Naţional de interpretare a cântecului popular românesc „Valeria Peter Predescu”. Manifestările se vor desfăşura cu sprijinul Primăriei comunei Telciu, locul unde în prima zi a festivalului vor avea loc activităţi deosebite organizate în memoria marii noastre artiste. Astfel, în 27 aprilie, la împlinirea unui an de la plecarea pe drumul veşniciei a Valeriei Peter Predescu va avea loc, la Biserica din Telciu, un parastas de pomenire, iar la mormântul interpretei va fi sfinţit monumentul ce-i va fi dedicat. Tot la Telciu, în sala Căminului Cultural va avea loc seara de concurs, la care vor participa tineri interpreţi de muzică populară din întreaga ţară, dar şi nume mari ale folclorului românesc, colaboratori şi prieteni ai „Privighetorii Năsăudului”, în recital. A doua zi, la Bistriţa, va fi Gala laureaţilor şi recitaluri ale unor interpreţi consacraţi. Încercăm să realizăm o colaborare cu un post important de televiziune pentru ca manifestarea să fie popularizată la nivel naţional, şi nu numai. Discuţiile despre acest festival dedicat memoriei Valeriei Peter Predescu au început încă de anul trecut şi avem tot sprijinul familiei pentru derularea acestui amplu eveniment. Aşteptăm şi aprobarea bugetului pentru a vedea de ce fonduri financiare vom beneficia pentru acţiunile pe care le avem în proiect în acest an. Ansamblul profesionist „Dor Românesc” va încerca, şi în continuare, spectacole în localităţile din judeţul nostru şi să fie prezent la manifestările deosebite la nivel naţional, unde va fi invitat.

- Care va fi prima acţiune de amploare?

-Cea mai recentă participare a unui grup de tip „Trio transilvan”, coordonat de maestrul Anghel Urs, împreună cu subsemnatul, Cornelia Ardelean Archiudean, Alina şi Genuca Ceuca, va fi, în data de 6 martie, la Sala de concerte de la Radio Bucureşti, unde va fi sărbătorită, la cei 70 de ani de viaţă, marea interpretă a cântecului năsăudean Maria Butaciu. De altfel, Radio România, împreună cu Orchestra Radio, o vor comemora pe Valeria Peter Predescu într-un mare spectacol, ce va avea loc tot la Bucureşti, în sala Radio, 17 aprilie, unde am primit invitaţia de a fi prezent.

-Un gând din partea soliştilor profesionişti pentru iubitorii de folclor…

-În numele ansamblului profesionist „Dor Românesc”, şi îmi permit să adresez aceleaşi urări şi în numele Centrului Judeţean pentru Cultură, a profesorului Nicolae Gălăţean, directorul instituţiei, care ne-a sprijinit întotdeauna activitatea, de bine şi sănătate pentru toţi conjudeţenii noştri, rugându-i să rămână mereu aproape de adevărul şi autenticitatea cântecului popular românesc, parte integrantă a zestrei spirituale rămasă ca cel mai de preţ dar de la moşii şi strămoşii noştri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5