Dorin Dobra, despre regionalizare: E un must have. Îmi pare uneori, că ministrul Dragnea ar avea nevoie de încurajări. Eu i le transmit

Senatorul PNL Dorin Dobra a afirmat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că din punct de vedere european, administrativ - ,,regionalizarea e un must have”.

,,S-au iscat multe dezbateri, multe discuţii pe tema regionalizării şi asta e bine, pentru că realmente se discută despre regionalizare. E evident deja că din punct de vedere european, administrativ, regionalizarea e un must have. Nu mai e vreun hobby sau vreo găselniţă. Din punctul acesta de vedere, îmi pare uneori, că ministrul Dragnea ar avea nevoie de încurajări şi pe cât posibil din perspectiva unui europenist, eu i le şi transmit. Domnule ministru, puteţi trece cu eleganţă peste toate nuanţările specific româneşti în această problemă, fie că vin din perspectiva unor baroni locali, fie că vin din perspectiva unor teme istorice, mai mult sau mai puţin reale. Această reformă trebuie dusă până la capăt anul acesta, pentru că peste 10 ani, nu mai discută nimeni despre baroni, nici despre alte probleme, ci pur şi simplu, vom avea ca un dat trei euroregiuni, cum are orice stat în UE. De altfel, finanţările în perioada de pre aderare au pornit de la itm-uri mici, persoane, mobilităţi, şcoli au trecut după aceea la primării, acum au trecut la GAL-uri. Nu am face decât să fim în tempo-ul pe care UE ni-l cere”, a spus Dorin Dobra.

Întrebat dacă procesul regionalizării nu se face pripit, fără nişte calcule în prealabil, Dobra a răspuns:

,,Întotdeauna e pripit, pentru că noi avem darul acesta de a discuta despre orice şi la urmă de a constata că nu am discutat ce trebuie să discutăm. E evident, dar atâta timp, cât cineva îşi asumă această decizie, într-o ţară democrată, în care ea se dezbate, nu face decât să îşi exprime misiunea. Cineva trebuie să îşi asume. Eu ştiu, în acest moment, presiunile pentru euroregiuni sunt imense, realmente imense. Regionalizarea trebuie făcută, şi după aceea, ne balansăm, ne echilibrăm şi mergem mai departe. Cu alte cuvinte, din nou, o temă pe care trebuie să o închidem şi să o bifăm”, a concluzionat senatorul liberal.

Comentarii

10/05/13 14:41
Vizitator

Nu stim ce vrem. Doar interese meschine. Una vorbim, alta facem. Am votat un referendum pentru parlament unicameral cu 300 de parlamentari si avem un parlament bicameral cu 600 (588) de parlamentari. Asa si cu regionalizarea. Din pacate, Guvernul Ponta sustinut in parlament de USL cu o majoritate de 70% nu are curajul sa vina cu o reforma administrativa profunda. Se cauta tot felul de paleative. Regionalizarea trebuie sa aiba ca obiectiv esential descentralizarea si un grad ridicat de autonomie regionala. Aceasta se realizeaza in primul rand, prin trecerea unor prerogative de la nivel central la regiune, care trebuie sa dobandeasca autonomie regionala. Aceasta este prima conditie necesara dar nu suficienta, deoarece regionalizarea cu pastrarea judetelor nu rezolva nimic, dimpotriva adauga un nivel suplimentar de birocratie intre administratia centrala si locala. Ar fi numai un mod de satisfacere a clientelei politice USL-iste. Cu alte cuvinte pe langa baronii de la nivelul judetelor ar mai aparea si superbaronii regionali. Reusita procesului presupune infiintarea regunilor concomitent cu desfintarea judetelor si trecerea unor prerogative de importanta zonala, ale acestora la regiune, si a celorlalte atributii judetene care au importanta locala, la primarii, unde sunt mai aproape de cetatean. Astfel, orasele si comunele mari vor putea primi mai multe atributii in timp ce comunele mici vor ramane cu functiile actuale. Aceasta ar conduce in scurt timp la asocierea comunelor si realizarea unor nuclee in jurul comunelor mari care sa dispuna de potential propriu pentru sustinerea functiilor administrative din primarie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5