Două nume sonore, Grigore Leşe şi Radu Afrim, la Festivalul Rapsozilor din Târlişua. Lenuţa şi Teodora Purja, cu horile, pe scena Teatrului Naţional

Festivalul-Concurs „La poale de Ţibleş” se va desfăşura duminică, 29 iulie 2018, în localitatea Târlişua şi are ca scop descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice, a liricii populare, a obiceiurilor populare şi promovarea costumului popular din zona de provenienţă a participanţilor. La festival sunt aşteptaţi rapsozi populari (solişti vocali şi instrumentişti) cu vârsta între 30 şi 80 de ani. Marele Premiu şi Trofeul Festivalului este de 600 lei.
Evenimentul, ce debutează la ora 13.00, pe scena amenajată în aer liber din centrul comunei, ca aduce în prim plan, în concurs, rapsozi populari (solişti vocali şi instrumentişti, oratori), în faţa unui juriu prezidat de prof. univ. dr. Grigore Leşe, având ca invitat de onoare pe regizorul Radu Afrim.
Reamintim faptul că Grigore Leşe este apropiat de tradiţiile de pe Valea Ţibleşului, promovând cântecul autentic de aici, alături de Lenuţa, Sergiu şi Teodora Purja, juratul de la „Vedeta populară” de la TVR, declarând în mai multe rânduri că la Târlişua încă mai avem tradiţii adevărate.
La rândul lui, regizorul Radu Afrim, originar de la Beclean, a fost prezent de câteva ori acasă la tezaurul uman viu al Văii Ţibleşului, Teodora Purja, de la care a adunat ritualuri în vederea punerii în scenă, la Tearul Naţional din Bucureşti, a romanului „Pădurea spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu, scriitorul fiind născut pe aceste meleaguri.
În toamnă, în faţa a peste 1000 de spectatori, Lenuţa şi Teodora Purja se vor afla cu horile lor pe scena Teatrului Naţional. În recital vor fi, după concurs, Teatrul Nescris „Flori Dumitrene”, Dănuţ Rus, Teodora Purja, Mihai Moldovan, alături de Taraful tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz Băi, iar de la ora 17.00, locuitorii Văii Ţibleşului se vor bucura de horile lui Grigore Leşe.

Organizatorii acestei acţiuni culturale sunt Primăria şi Consiliul Local al Comunei Târlişua în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin Serviciul Conservare, Cercetare, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5