Sfatul medicului specialist

Dr. Dănuţ Cocoi: Dacă am angină înseamnă că am infarct miocardic?

          Să răspundem la întrebarea de mai sus precizând că un episod de angină nu înseamnă neapărat un infarct miocardic, dar înseamnă că există riscul să faceţi. Un episod de angină exprimă o nevoie mai mare de oxigen a unei părţi din muşchiul inimii. Acest necesar mai mare este temporar, de scurtă durată, de exemplu în timpul unui efort, atunci când inima are nevoie de mai mult oxigen. De obicei, infarctul miocardic se produce când fluxul de sânge spre o parte a muşchiului inimii este întrerupt brusc şi definitiv, de cele mai multe ori prin apariţia unui cheag de sânge care se formează la nivelul unei depuneri de grăsimi din interiorul vasului. Dacă acest cheag de sânge nu se dizolvă, prin tratament de urgenţă sau mai rar de la sine, atunci acea parte a muşchiului inimii irigată de vasul blocat moare.

          Apariţia anginei pectorale trebuie să fie un semnal de alarmă. Nu toate formele de angină sunt la fel. Există două tipuri principale: stabilă şi instabilă. Cea stabilă desemnează o situaţie care nu se mai modifică o lungă perioadă de timp. Există episoade de angină la efort, cu caractere care se menţin constante, apar la acelaşi nivel de efort fizic, cedează în repaus sau la nitroglicerină, au o anumită frecvenţă în timp, care depinde de eforturile depuse de pacienţi. La un pacient cu angină stabilă pot exista grade variate ale efortului fizic la care apare durerea, atât în timpul unei zile, cât şi de la o zi la alta. Angina instabilă este un tip de angină cu o gravitate mai mare şi se poate manifesta în mai multe feluri, dintre care cele mai frecvente sunt: creşterea frecvenţei şi intensităţii crizelor de angină la un pacient care în trecut prezenta o angină stabilă; apariţia acesteia în repaus; crize de angină în repaus cu durata peste 20 de minute, care nu mai cedează după nitroglicerină sublinguală; angina care apare în timpul nopţii. În toate aceste cazuri există un risc mare de a face un infarct miocardic acut, tulburări grave ale ritmului cardiac sau chiar moarte subită.

          Câteva concluzii se impun: nu orice durere toracică este periculoasă, totuşi, nu ezitaţi să solicitaţi îngrijiri medicale deoarece unele dintre acestea pot fi semnalele de alarmă ale unor boli grave; cu cât acumulaţi mai mulţi factori de risc cardiovascular cu atât creşte probabilitatea ca durerea toracică să fie de origine cardiacă; nu uitaţi că medicul este singurul în măsură să stabilească exact cauza durerii toracice; este important să urmaţi constant tratamentul prescris şi să vă prezentaţi periodic la controalele medicale.

Dr. Dănuţ Cocoi,

Medic primar cardiolog,

Doctor în ştiinţe medicale

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5