Drag din drag, se împarte dragul!
În data de 24 februarie, de Dragobete, la Școala Primară „Sfântul Stelian” din Bistrița, voluntari inimoși din Asociația Tinerilor Ortodocși, îndrumați de doamnele profesoare Ionela Nușfelean, Nicoleta Țurca, Laura-Mariana Vultur, Ioana Ghiran, i-au sprijinit pe mai tinerii lor concitadini din clasele 0-III, să realizeze mici tablouri prin care să își exprime dragostea față de părinții lor.
Atelierul „Poezia inimii”, conceput de doamna profesoară Ionela Nușfelean, a pornit de la premisa că vocea inimii copilului are ecoul cel mai sigur spre sufletul tuturor, inimioarele cu mesaj literar și artistic se vor a fi mici oglindiri ale interiorului elevilor. Emoția, iubirea pentru părinți se reflectă în fiecare punct, linie, pată de culoare, în fiecare literă, cuvânt, expresie, în fiecare mic decupaj, fie el chiar stângaci. „Poezia” literară sau plastică nu e altceva decât un simbol care materializează sclipirile de har din inima de copil. Trebuie să luăm aminte la codurile trăirilor lor, la poezia inimii lor. Vorba lui Antoine de Saint Exupéry: „Trebuie să ocrotim cu grijă lămpile: orice boare e în stare să le stingă”. Inimioarele cu mesaj, fiind așezate într-o ramă decorată, mereu la vedere, actualizează la fiecare privire pasaje din Imnul Dragostei.
A fost o activitate cu un impact benefic atât asupra voluntarilor, cât și asupra micilor școlari. Prin implicarea în această activitate, tinerii voluntari și-au adus contribuția la finalizarea obiectivelor propuse, s-au îmbogățit sufletește atât din punct de vedere personal, prin contactul cu inocența elevilor din ciclul primar cât și profesional prin faptul că au observat cum se organizează un eveniment. Au acumulat abilități de comunicare, și-au îmbunătățit încrederea în sine, fiind preocupați de ajutorul oferit micuților cu simț de răspundere, au lucrat în echipă, au învățat că o activitate trebuie finalizată la timp, iar în urma activității este necesar ca toate materialele folosite să fie repuse în ordinea inițială. Deși în anumite situații timizi, de data aceasta, unii voluntari au avut șansa să se descopere, să se regăsească, să-și împărtășească, reciproc, un sistem de valori comune.
Fiecare participant a învățat să fie responsabil de faptele sale, deoarece știe că alți oameni depind de munca lui și, de aceea, s-a străduit să-și facă treaba cât mai bine. Responsabilitatea este o calitate pe care fiecare persoană o dobândește prin felul în care decide să acționeze și să reacționeze. „Cel ce caută binele dobândește bunăvoința Domnului.”(Pilde 11,27)
Prin promovarea valorilor și tradițiilor culturale românești, tânărul înțelege care-i sunt rădăcinile, devine conștient și bucuros cu identitatea sa culturală. Astfel, societatea câștigă un cetățean care se raportează la adevăratele valori care ne definesc, iar sentimentul de empatie, de solidaritate se naște firesc și devine o constantă a vieții cotidiene. Când tânărul este încurajat să-și folosească inteligența și ingeniozitatea, se nasc calități precum: răbdarea, îngăduința, cordialitatea, înțelepciunea.
Când tinerii sunt coordonați să acționeze pentru realizarea și desăvârșirea binelui comun, ei învață sa fie responsabili, să se ghideze după principii sănătoase și să aibă o perspectivă luminoasă asupra viitorului lor! „Calea drepților e ca zarea dimineții ce se mărește mereu până se face ziua mare”( Pilde 4,18)
A fost o activitate care ne-a împlinit sufletește, social, intelectual. Voluntariatul nu este numai despre a oferi, ci și despre a primi daruri neprețuite care devin hrană sufletească și te transformă într-un om puțin mai bun.
Felicitări tuturor persoanelor implicate în această activitate! „Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții.” (Ioan 13, 35).
Mulțumim gazdei, Managerului Școlii „Sf. Stelian Bistrița”, Părintelui Profesor Tudor Mudure! Mulțumim pentru sprijin, părintelui Lucian Blaga, inspectorul de tineret al județului Bistrița-Năsăud din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.
Profesor voluntar Laura-Mariana Vultur
Citiţi şi:
- Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși din Bistrița: Fii voluntar, implică-te!
- În ajun de Moș Nicolae, s-a desfășurat Festivalul-concurs de colinde și obiceiuri populare „Episcop Nicolae Ivan”! Care sunt grupurile de colindători care s-au calificat în etapa următoare!
- Temnița nu se uită, nu poate fi uitată!
- "Primește-ne, gazdă, în casă!", spectacol de Crăciun al elevilor de la Liceul Sanitar Bistrița
- Copiii de la Școala Primară,,Sfântul Stelian” Bistrița au învățat ingredientele unei vieți sănătoase!
Adaugă comentariu nou