Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși din Bistrița: Fii voluntar, implică-te!
Fii voluntar, implică-te! a fost îndemnul prin care, luni, 10 februarie 2025, Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși din Bistrița a invitat tineri inimoși cu vârsta de peste 16 ani să se implice în experiențe pline de satisfacții și în oportunități de dezvoltare personală, într-un mediu prietenos, într-o comunitate care împărtășește aceleași valori.
Gazda întâlnirii a peste 25 de voluntari care au răspuns chemării, ne-a fost Școala Primară „Sfântul Stelian” Bistrița, în persoana managerului acesteia, Părintele Profesor Tudor Mudure. El însuși, fiind un pionier în activitatea de voluntariat în cadrul ATCOB și datorită experienței acumulate în urma celor zece ani de coordonare a sute de activități minunate cu tinerii și copiii, în calitate de fost Inspector de tineret, în cadrul Bisericii, a vorbit celor prezenți despre importanța implicării tinerilor, pe măsura aptitudinilor și a talentelor fiecăruia, în experiențe de neuitat care oferă o mulțime de satisfacții.
În deschiderea întâlnirii, părintele Lucian Blaga, noul inspector de tineret al județului Bistrița-Năsăud din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a mulțumit tuturor pentru prezență, și-a manifestat cu naturalețe și cu frățietate caldă deschiderea față de propunerile venite din partea celor prezenți, i-a prezentat pe invitați: profesor Iuliana Matean, profesor Nicoleta Țurca, profesor Laura-Mariana Vultur, profesor Ionela-Silvia Nușfelean, Preot Petru Săsărman, voluntari cu vechime și cu experiență, care au coordonat ani la rând, tabere pentru copii și pentru adolescenți, proiecte educaționale în perioada vacanțelor, întâlniri pentru încurajarea, susținerea suportului moral pentru refugiații ucraineni, campanii ecologice, activități de recreere activă pentru copii după terminarea cursurilor școlare.
Moderatoarea întâlnirii a fost profesor Iuliana Matean care a vorbit despre începuturile ei ca voluntar (anul 2006) în Biserică, în cadrul ATCOB; a explicat că a fi voluntar înseamnă să îți oferi timpul, abilitățile și cunoștințele pentru a sprijini o cauză sau o organizație, fără a aștepta o recompensă financiară. Printre beneficiile voluntariatului pentru societate au fost amintite: sprijinirea comunității, promovarea valorilor umanitare, rezolvarea unor probleme sociale, dezvoltarea personală, îmbunătățirea experienței profesionale, construirea unei rețele de contacte. Astfel, tinerii își dezvoltă abilități și atitudini utile, necesare pe tot parcursul vieții atât în viața personală cât și în cea profesională. S-a punctat importanța voluntariatului în educația unei persoane: contribuie la formarea caracterului, a simțului de responsabilitate față de ceilalți, încurajează implicarea civică formând viitori cetățeni activi, implicați în procesul decizional în comunitatea din care fac parte. Având ca temei valorile creștine, voluntariatul dezvoltă, în plan personal, intim, sentimentul de împlinire și de satisfacție personală, de compasiune și de empatie, consolidează stima de sine, reduce stresul și anxietatea, îmbunătățește inteligența emoțională, ai șansa să lucrezi pentru o cauză în care crezi, fapt care dă un sens înălțător și un scop profund vieții.
Fiecare persoană s-a prezentat, mărturisind motivul pentru care dorește să se implice în activitatea de voluntariat, unii precizând chiar activități specifice pe care doresc să le susțină în viitor.
Dacă până mai ieri venea în taberele destinate copiilor, astăzi, în calitate de voluntar, eleva de liceu, tânăra Sofia Dan i-a încurajat în demersul lor pe cei prezenți prin a le împărtăși creșterea personală dobândită, relațiile frumoase stabilite și contactele cu oamenii de calitate pe care i-a întâlnit din momentul în care s-a alăturat echipei de voluntari ATCOB.
În scurta sa intervenție, doamna profesor Laura-Mariana Vultur a precizat că Primul Model la care ar trebui să se raporteze voluntarul este Însuși Dumnezeu. El a creat pentru noi, din voia Lui sfântă, din preaplinul dragostei Lui, lumea și universul întreg în care omul, prin contemplare și admirație, se simte oaspete care se bucură de darurile primite lucrând recunoscător la înmulțirea lor, ca mai apoi să le împărtășească cu aproapele său. Între voluntari nu există diferențe sociale, legate de vârstă, de experiențe profesionale. În schimb, așa cum Domnul Hristos le spune Sf. Apostoli: „Aceasta vă poruncesc: să vă iubiți unul pe altul.”(Ioan15,17), între voluntari există un profund sentiment de egalitate, de familiaritate, un atașament aparte, o prietenie, ca și cum o îmbrățișare invizibilă îi cuprinde pe toți: atât pe voluntari cât și pe cei cu are ei intră în contact. De aceea, în momentul în care se termină o tabără sau un proiect, despărțirea unii de alții, uneori este cu lacrimi; parcă se rupe legătura profundă creată între noi prin activitățile desfășurate. Harul lui Dumnezeu creează între toți o legătura a dragostei. Amintirile experiențelor trăite împreună se așază în suflet și ne hrănesc pe mai departe, în viața de zi cu zi. În voluntariat există o îmbogățire continuă: toți dau și toți primesc. Cu adevărat voluntarul „...îndelung rabdă; ... este binevoitor, nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufeşte ...nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul, ... Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă.”(I Corinteni, 13,4-7)
Datorită bogatei experiențe în activitățile de voluntar coordonator în tabere și nu numai, doamna profesoară Nicoleta Țurca a descris ce anume înseamnă concret, în practică, munca de voluntar: activități educative sub formă de joc, ateliere de dezvoltare a motricității fine, a spiritului artistic, activități sportive, muzicale, catehetice, cursuri de prim ajutor, convorbiri duhovnicești, momente de rugăciune, momente de bucurie tinerească și de recreere prin cântece la chitară, foc de tabără, drumeții. Dar această paletă largă de activități nu s-ar putea derula în așa fel încât rezultatele să fie optime, dacă voluntarii nu ar acționa precum o echipă, conform unui plan riguros stabilit inițial, în care fiecare știe ce are de făcut. Cu alte cuvinte, voluntarul se trezește primul și se pune la somn ultimul, este disciplinat, lucid și sincer, vigilent și săritor, este modest și harnic, atent mereu la buna desfășurare a evenimentelor în curs, într-o relație de parteneriat și de lucru cu toți coechipierii care fac parte dintr-un proiect. Când la cele enumerate, voluntarul adaugă bucuria și entuziasmul slujirii, el devine model, fără să fie conștient de acest aspect, pentru cel de lângă el. „Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri.”(Matei 5,16)
Profesor voluntar, Laura-Mariana Vultur
Citiţi şi:
- Copiii de la Școala Primară,,Sfântul Stelian” Bistrița au învățat ingredientele unei vieți sănătoase!
- Drag din drag, se împarte dragul!
- În ajun de Moș Nicolae, s-a desfășurat Festivalul-concurs de colinde și obiceiuri populare „Episcop Nicolae Ivan”! Care sunt grupurile de colindători care s-au calificat în etapa următoare!
- Cercetare arheologică în pădurea Făget de pe dealul Bistriței
- "Primește-ne, gazdă, în casă!", spectacol de Crăciun al elevilor de la Liceul Sanitar Bistrița
Adaugă comentariu nou