Drumul Unirii între Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, inaugurat. Preşedintele Radu Moldovan a primit titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Târlişua

În An Centenar, sute de bistriţeni şi maramureşeni şi-au dat întâlnire în Dealul Şpanului la inaugurarea Drumului Unirii, în fapt JJ 171 care face legătura între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, ministrul Apelor şi Pădurilor – Ioan Deneş, secretarul de stat Alexandru Pugna de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prefectul Ovidiu Frenţ şi subprefectul Ciprian Ceclan, protopopul Becleanului, pr. Doru Zinveliu şi preoţi de pe Valea Ţibleşului şi Ţara Lăpuşului, nu mai puţin de 35 de primari din Bistriţa-Năsăud, dar şi din Maramureş, şefi ai instituţiilor militarizate din subordinea MAI, elevi şi vârstnici în frumoase straie populare, cu toţii au participat la o  sărbătoare ce se doreşte a se transforma într-o întâlnire tradiţională anuală.  

După oficierea unei slujbe de binecuvântare, oficiată de un sobor de preoţi în funrte că părintele protopop Doru Zinveliu, copii mbrăcaţi în costume tradiţionale au tăiat panglica tricoloră a acestuzi Drum al Unirii, în numele autorităţilor. Mesajele oficialilor din cele două judeţe, a primarilor Vlăduţ Purja (Târlişua) şi Viorel Paşca (Suciu de Sus) au deschis, ulterior, seria spectacolelor.

În cadru festiv, preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, i-a fost conferit titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Târlişua, „în semn de recunoştinţă de apreciere pentru contribuţia avută la dezvoltarea comunei şi pentru susţinerea permanentă în realizarea obiectivelor de interes public ce au condus la îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale locuitorilor”. Primarul Vlăduţ Purhja i-a acordat preşedintelui  Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, o diplomă ca semn de respect şi preţuire pentru efortul depus în modernizarea tronsonului Suciu de Sus şi Dealul Şpanului. Nu în ultimul rând, o diplomă de merit a fost oferită companiei Dimex  - managerului Ioan Scurtu - pentru efortul depus în finalizarea acestor lucrări.

***

„E un nou moment de bucurie pentru mine şi pentru colegii mei şi, în mod special, pentru locuitorii acestei văi minunate, care nu cu mulţi ani în urmă a fost şi încercată foarte greu cu acele inundaţii care au produs foarte multe pagube, inclusiv pierderi de vieţi omeneşti. Mă bucur foarte mult că împreună cu colegii de la Consiliul Judeţean, cu sprijinul Guvernului României, am reuşit să modernizăm acest drum care cred că nu întâmplător s-a finalizat în acest an special, în Anul Centenarului. De asemenea, pe această cale aş vrea să-i mulţumesc colegului meu, preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, că a făcut şi el eforturi ca din deal până în Suciu de Sus, să fie şi acei kilometri modernizaţi şi să avem o legătură scurtată, către Târgu Lăpuş. Ştiţi că înainte se mergea doar pe la Dej, roată. În momentul de faţă, o altă axă de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud, o legătură istorică cu judeţul frate şi prieten Maramureş este inaugurată”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.

Preşedintele Consiniliul Judeţean a precizat că investiţiile au debutat  în 2016, cu modernizarea celor aproximativ 30 km de la Uriu, din DN 17, prin Căianu Mic, Spermezeu, până în centrul comunei Târlişua. „Lucrarea mai mare este Obiectul 3 al DJ 171, mai exact cei 11,2 km care sunt din centrul comunei Târlişua, până la limita cu judeţul Maramureş. Prima parte a investiţiei a fost făcută cu fonduri proprii de Consiliul Judeţean, aproximativ 11,5 milioane lei, iar a doua parte, cu foarte multe lucrări de stabilizare a terenului, lucrări care au fost mai costisitoare, în valoare de 37 milioane lei, pe 11,2 km. Lungimea totală a drumului reabilitat şi modernizat din Uriu până la limită de judeţ este de aproximativ 40 km, valoarea totală 48,4 milioane lei, aproximativ 10,5 milioane euro. Finanţarea este mixtă – Consiliul Judeţean – Guvernul României, iar vestea foarte bună este că acest drum a fost prins şi în proiectele retrispective şi toţi aceşti bani îi vom recupera de la Uniunea Europeană”, a explicat Radu Moldovan.

În context, acesta  a mulţumit firmei care a executat acest contract, „Dimex 2000 Company care, ca de fiecare dată - sper să le ţină Dumnezeu năravul - ne-a obişnuit cu lucrări de calitate”.  

De cealaltă parte, preşedintele Gabriel Zetea de la Consiliul Judeţean Maramureş a menţionat că administraţia judeţeană a realizat aproximativ 6 km de drum judeţean, cu finanţare integrală de la bugetul judeţului, undeva la 3,7 milioane lei. „Ne-am dorit ca acest drum să fie finalizat în 2018, în Anul Centenarului Marii Uniri şi de aceea i se potriveşte numele cu care l-am botezat, Drumul Unirii. E important să înţelegem că noi cei care ocupăm temporar nişte funcţii de putere delegată, în urma votului oamenilor, trăim pentru astfel de momente, în care rămân lucruri concrete în urma activităţii noastre. Un astfel de drum rămâne”, a spus preşedintele Zetea.

 

 Prefectul Ovidiu Frenţ: Acest drum va pune în valoare potenţialul turistic al zonei

         Prefectul Ovidiu Frenţ a menţionat că deşi 39 de km nu reprezintă pentru unii o distanţă mare, pentru locuitorii zonei - cetăţeni obişnuiţi, autorităţi locale, cei care au afaceri comerciale, transportatori – investiţia este extrem de imporantă. „Lucrarea este pusă în valoare şi economic, dar şi turistic, pentru că este o zonă foarte frumoasă a judeţului nostru. E una din zonele cele mai frumoase, care a rămas, poate şi din cauza izolării, o zonă în care se păstrează tradiţiile, după cum vedeţi, şi casele şi oamenii încă mai păstrează tradiţiile vii şi e păcat să nu le punem în valoare şi să le facem cunoscute. Îl avem şi pe domnul secretar de stat Pugna de pe această vale, şi el este foarte încântat. Vreau să-i felicit pe toţi. Iată că, PNDL-ul, cu efortul Consiliului Judeţean, îşi arată din nou roadele şi s-a dovedit o reţetă foarte bună pentru judeţul nostru. Felicitări constructorului!”, a transmis prefectul Frenţ.

***

 Paul Ştir (Căianu Mic): Este o investiţie utilă pentru toată Valea Ţibleţului

         Primarul Paul Ştir a precizat că, de exemplu, comuna Căianu Mic are 4200 de locuitori, iar acest drum este un beneficiu pentru fiecare locuitor în parte, dar şi pentru toată Valea Ilişua. „Vreau să mulţumesc în numele tuturor celor 4200 de locuitori ai comunei Căianu Mic Consiliului Judeţean,  domnului preşedinte, constructorului pentru această lucrare, Cred că acest dram, care face legătura judeţului nostru cu judeţul Maramureş, pe Valea Ţibleşului, este un plus pentru mediul economic, pentru dezvoltarea potenţialului economic, pentru mediul agricol, pentru dezvoltarea segmentului agricol, este un plus pentru fiecare cetăţean în parte. Este o mulţumire pentru noi, o realizare deosebită şi sper să ne putem bucura mult şi bine de această realizare frumoasă”, a punctat Paul Ştir.

 

Vlăduţ Purja (Târlişua): Pentru noi s-a realizat un vis

Primarul comunei Târlişua a menţionat că modernizarea acestui drum reprezintă „un vis împlinit” pentru multe generaţii, aste pentru că Târlişua era considerată una dintre cele mai izolate comune din judeţ, „locul unde întoarce uliul”.

„Dacă în anul 1918 a fost realizată Marea Unire datorită voinţei oamenilor separaţi doar de graniţe temporare, astăzi legăm două ţinuturi pitoreşti prin infrastructură. După îndelungi aşteptări ne vedem visul împlinit. Pe lângă faptul că s-a finalizat asfaltarea tronsonul Uriu – Dealul Şpanului, colegii noştri din Maramureş au reuşit asfaltarea porţiunii de drum limitrofă judeţului nostru. Din cei aproximativ 40 km de drum modernizat de pe Valea Ilişuii, procentual vorbind, 46% din suprafaţa tronsonului aparţine comunei noastre şi 54% reprezintă suprafaţa celor trei comune din aval. Din centrul localităţii Târlişua şi până în Dealul Şpanului, drumul a fost doar pietruit. Una din persoanele direct implicate în realizarea acestui proiect a fost domnul preşedinte Emil Radu Moldovan.  Domnule preşedinte, prin acţiunile derulate, aţi dat sens proverbului „Faptele bune rămân nemuritoare””, a spus primarul Vlăduţ Purja.

*** 

Spectacolul maraton organizat de Consiliile Judeţene Bistriţa-Năsăud şi Maramureş a inclus momente cu Ansamblul profesionist Dor Românesc, sub bagheta maestrului Ştefan Cigu şi Ansamblul folcloric naţional Transilvania, sub bagheta dirijorului Eduard Albina.
De asemenea, au fost prezente grupurile folclorice Ţibleşul din Spermezeu, coordonat de Alexandru Deneş, Glanetaşul din Agrieş, coordonat de Floarea Pop şi Mioriţa din Căianu Mic, coordonat de Mihaela Retegan, alături de Ansamblul Someşana din Beclean, coordonat de Mariana Harosa şi artistele cu reper pentru această zonă, Lenuţa şi Teodora Purja.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5