DSP BN: Se recomandă recuperarea dozelor de vaccin împotriva poliomielitei, nefăcute la copii
INSP recomandă recuperarea dozelor nefăcute la copii, după ce virusul poliomielitic a fost descoperit în apele uzate din Spania, Polonia, Germania, Finlanda şi Regatul Unit, pe fondul ratei scăzute de vaccinare în cazul poliomielitei, boală care duce la paralizie ireversibilă şi chiar deces şi care nu are tratament.
De asemenea, există risc ridicat de apariţie a unei epidemii în Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina, din cauza imunităţii scăzute antipolio a populaţiei. În data de 17 decembrie Institutul Naţional de Sănătate Publică a trimis o înştiinţare spre Centrele Regionale de Sănătate Publică din Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi şi Timişoara dar şi spre Ministerul Sănătăţii, după ce un raport săptămânal privind ameninţările de sănătate publică prin boli transmisibile publicat de ECDC în 13 decembrie arăta că în perioada septembrie-decembrie 2024, Spania, Polonia, Germania, Finlanda şi Regatul Unit au raportat virusul poliomielitic vaccinal în apele uzate.
În acest context România este vulnerabilă în faţa îmbolnăvirilor având în vedere că acoperirea vaccinală este în continuă scădere: conform INSP, acoperirea vaccinală la DTPa – HB-VPI (Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B - n.r.) este de numai 76,7%, faţă de 90-95% cât este nivelul optim de acoperire vaccinală. INSP recomandă astfel recuperarea dozelor pierdute, încă nefăcute la copii, doze cuprinse în schema gratuită de vaccinare. Deocamdată în ţările semnalate nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire în rândurile populaţiei, însă prezenţa virusului în apele uzate este un semnal de alarmă. Virsul este inofensiv în mod normal, însă dacă circulă mai mult timp în comunităţi cu imunizare scăzută, poate redeveni periculos.
Prezenta virusului este o situaţie destul de extinsă la nivel de Europa şi la nivel mondial. Din acest motiv putem vedea din păcate în zilele noastre, noi cazuri de polio. Poliomelita nu este un fel de gripă care trece. Ea determină paralizii definitive la nivelul membrelor sau deces. Copilul rămâne paralizat pentru totdeauna, nu sunt remisive, nu se poate face nimic, ori chiar moare prin tulburări şi mai grave, inclusiv respiratorii care apar în cadrul bolii, care de asemenea sunt ireversibile. Pentru acest tip de virus nu există tratament antiviral. Complicaţiile sunt posibile la oricare dintre cei care fac această boală şi singurul mod în care ne putem feri de ea este vaccinarea.
Se recomandă: vaccinarea antipolio potrivit schemei de vaccinare precum și recuperarea dozelor neefectoate prin prezentarea la medicul de familie în cel mai scurt timp posibil, vaccinarea antipolio pentru persoanele care călătoresc în și dinspre țările mai sus menționate pentru cetățenii rezidenți ai acestor state sau vizitatorii pe termen lung ( > 4 săptămâni) care nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni. Vaccinarea se face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau în cazuri de urgență, chiar înaintea efectuării călătoriei. Vaccinarea va fi consemnată în certificatul internațional de vaccinări și trebuie să însoțească documentele de călătorie.
Director executiv, Dr. Anca Andrițoiu
Adaugă comentariu nou