Dumbrava cu picturi
Uniunea Artiştilor Plastici Bistriţa cu sprijinul Primăriei, Consiliului Local, Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc” şi al Bibliotecii Judeţene, a vernisat expoziţia “Dumbrava minunată”
“Sunt fericită condamnată la o călătorie pe viaţă - să pictez, este ca şi cum aş păşi zilnic pe un teritoriu nou şi veşnic necunoscut. Cu fiecare metru parcurs captivitatea devine mai dulce, curiozitatea mai mare: oare unde duce drumul ăsta? Nu ştiu dacă am descoperit scopul călătoriei mele. Dacă aş spune cunoaşterea, ar fi un termen prea general, cunoaşterea omului, cunoaşterea mea, cunoaşterea universului meu interior, cunoaşterea universului feminin. Poate că pictura este o formulă indirectă de a face politică, de a afirma nişte adevăruri încă neluate-n seamă: sîntem femei, sîntem aici şi reprezentăm o jumătate din populaţia pământului. Cum ar arăta lumea noastră dacă femeile ar avea un cuvînt de spus? Şi asta pentru că foarte rar universul feminin este sondat de femei şi, şi mai rar, „defectele" feminine (sensibilitate, discreţie, frumuseţe, iubire, erotism) sunt discutate din punctul feminin de vedere. Sîntem tributari (şi tributare) prejudecăţilor şi modului de a privi tipic masculin, artiştii bărbaţi fiind cei care au abordat subiectul feminităţii mai ales din perspectiva exotică şi erotică a voyeuristului. Nudul feminin are nivele de citire infinit mai multe decît au descoperit bărbaţii. Ani de informare în şcoli şi biblioteci, petrecuţi cu gîndul la idolii (macho) ai artei. Cât de greu este să mă scutur de tot ce-am învăţat ca să înţeleg adevăratul rost al fiinţei mele pe pămânţi Cîte ore de lucru în atelier pentru a câştiga curajul de-a fi sensibilă şi feminină într-o lume în care sensibilitatea este dovadă de slăbiciune! Am teme la care lucrez constant: iubirea, frumuseţea, starea de îndrăgostire, fericirea, senzualitatea. Nu dau soluţii în lucrările mele, dar pun lumină pe aceste obişnuinţe şi prejudecăţi, cu înţelegere sau cu ironie, dar întotdeauna cu dragoste faţă de subiectul ales”. Expoziţia a fost prezentată de criticul de artă Oliv Mircea şi pictorul Marcel Lupşe.
Citiţi şi:
- Bogdan Ivan Gruia: Oricât de greu ar fi in aceste vremuri, un lucru rămâne constant: omenia dintre noi și iubirea lui Dumnezeu pentru noi
- Poliţiştii, prietenii copiilor de la „Dumbrava Minunată”
- Sărbătoritul ediţiei: Liviu Antonesei
- Onomastică, origini şi destine omeneşti (1)
- Zilele mele cu Renata, zilele mele cu Minerva sau un roman al Mileniului III
Adaugă comentariu nou