După doi ani şi jumătate, şase contracte de lucrări din Master Planul de apă şi canal nu au fost scoase la licitaţie! Până în 15 octombrie, trebuie depusă de proiectant aplicaţia refăcută!

Directorul general al Aquabis, ing. Ion Şandru, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, stadiul derulării fazei a II-a a Master Planului de apă şi apă uzată, proiect finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, cu o valoare de aproximativ 240 milioane euro. Chiar dacă contractul de finanţare a fost semnat în martie 2020, nici până astăzi nu este aprobată aplicaţia de către JASPERS (un parteneriat de asistență tehnică între Comisia Europeană, BEI și BERD). 

          „Din păcate, s-a prelungit mult prea mult, în sensul că nici astăzi nu avem aprobarea JASPERS-ului pentru aplicaţie. A fost al optulea set de întrebări, de clarificări, s-a finalizat răspunsul în urmă cu o săptămână, am vrut să trimitem răspunsurile la Autoritatea de Management şi prin ei la  JASPERS, iar cei de la Autoritatea de Management ne-au spus să nu mai trimitem acele răspunsuri, ci să dăm proiectantului care a întocmit aplicaţia să o refacă integral, ţinând cont de toate răspunsurile. Avem promisiunea de la proiectant că până jurul datei de 15.10.2022 vor depune aplicaţia refăcută. Să sperăm că e ultimul termen şi că pe acesta îl respectă, pentru că de un an şi jumătate tot termene am avut din partea dânşilor pe care şi le-au asumat, că vor depune aplicaţia refăcută şi că răspund la întrebări. Răspundeau la unele întrebări, veneau altele, pentru că atunci când cei de la  JASPES simt că nu eşti stăpân pe tine când dai răspunsurile, mai pun şi alte întrebări. Proiectantul este o firmă din Bucureşti, au contract cu noi şi compania de apă din Piteşti. Şi cei din Piteşti sunt în aceeaşi situaţie ca noi, poate noi un pic mai avansaţi”, a declarat ing. Ion Şandru.

          Directorul general al Aquabis a explicat că, dacă nu s-ar aproba aplicaţia, atunci devine neeligibilă, iar investiţia se face pe cheltuiala beneficiarului. „Chiar dacă Aquabis ar pune în prima fază banii, dar nu-i are, pe urmă subsemnatul, care răspund de investiţie, ar trebui să găsească soluţia de a acoperi cheltuielile. Nu înseamnă că nu trebuie să mai faci investiţie, trebuie să meargă mai departe. Noi nu am stat pe loc, acolo unde nu am avut solicitări de clarificare din partea JASPERS – proiectul a fost împărţit pe 12 contracte de lucrări - am scos la licitaţie acele contracte. Ne-am gândit că acolo nu vor fi probleme de a deveni vreo lucrare neeligibilă. S-a dat drumul la CL 5, CL 4, CL 11”, a menţionat ing. Şandru.

          Pe CL 5 (Şieu Măgheruş. Budacu de Jos, Mărişelu, Şieu Odorhei şi Şieu) şi CL 11 (zona Braniştea, Ciceu Mihăieşti, Negrileşti, Petru Rareş, Uriu) lucrează Mis Grup, iar pe CL 4 (Teaca, Matei, Milaş, Chiochiş) – compania Euskadi Timişoara, care au avansat cu lucrările.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5