Ion Şandru, director general Aquabis: Bistriţa nu va avea probleme cu furnizarea apei, chiar dacă nu vor fi precipitaţii! Probleme pe Valea Budacului, Milaş, Liviu Rebreanu!

Ing. Ioan Şandru, director general al Aquabis, a prezentat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, situaţia problemelor cu care se confruntă compania în furnizarea apei potabile către beneficiari. Din capul locului, acesta a precizat că locuitorii Bistriţei nu vor întâmpina probleme, asta pentru că lacul de acumulare de la Colibiţa are un grad de umplere de 96%, după cum a precizat şi şeful SGA B-N, ing. Teodor Hăsmăşan.

          „Pe partea de priză de apă, nu avem probleme la Bistriţa. Nu vom avea probleme, chiar dacă va continua seceta, pentru că debitul pe râul Bistriţa poate fi controlat  de Apele Române prin bazinul de liniştire, la ieşirea din hidrocentrală, din turbină. Acolo se poate suplimenta cu 1,2 mc/secundă. La cât funcţionăm noi cu staţia, în jur de 400 l/secundă, la Bistriţa, nu vor fi probleme”, a dat asigurări ing. Şandru.

          Potrivit acestuia, probleme sunt pe Valea Budacului – Cetate unde sunt sisteme de alimentare cu apă realizate de primării. „Nu au fost preluate de noi pentru că nu corespundeau din punct de vedere al potabilităţii, la captările pe care le făcuseră. Am făcut o investiţie cu alimentare de apă din Bistriţa, staţie de pompare pe Valea Jelnei. Din păcate, chiar dacă am dimensionat cum trebuie acel sistem, pe timp de secetă apa nu ajunge la toată lumea şi nu pentru că nu am avea apă pentru cei care au contracte cu noi ci pentru că nu avem acces în foarte multe gospodării din Simioneşti, Buduş, Monariu, Budacu de Jos unde şi-au făcut branşamente când sistemul de distribuţie aparţinea de Primărie. Bănuim, şi cu siguranţă asta este, că utilizează apa pentru udat la grădini. Dacă închidem apa seara şi dimineaţa, atunci când se udă, am putea da apă la toată lumea”, a explicat directorul general Aquabis.

          Şi pe sistemul de alimentare cu apă de la Cuşma sunt probleme unde, din cauza defrişărilor,  sunt în funcţiune patru izvoare din nouă, sursa de suprafaţă a scăzut de la 10 l/s la 3 l/s. În aceste condiţii, locuitorii din Cetate primesc apă tot din râul Bistriţa, iar din această sursă mai primesc apă locuitorii din Cuşma, Ghinda şi Valea Ghinzii. „Probleme au fost şi pe Someşul Mare pentru că la hidrocentrală „cineva s-a gândit să producă curent electric” şi ne-a lăsat fără apă”.

          La Figa, pe perioada funcţionării staţiunii, satul rămâne fără apă, pentru că nu sunt soluţii din punct de vedere tehnic, la momentul actual. În viitor, se vor face investiţii într-o staţie de pompare şi un rezervor care să alimenteze doar localitatea Figa.

          În cartierul Liviu Rebreanu sunt probleme, unde a fost făcută o investiţie de către Primărie, într-o primă etapă, staţia de pompare şi extinderea reţelei de distribuţie urmând să fie făcută de Aquabis. La Liviu Rebreanu se duce apă cu cisterna. Din puţul format la 170 m, apa nu mai poate fi folosită, nu doar pentru că a scăzut debitul, ci pentru că nu mai poate fi tratată calitativ, fiind o cantitate foarte mare de amoniu.

          Din cauza secetei, probleme sunt la Milaş, acolo unde apa se furnizează doar o zi pe săptămână, sâmbăta. „Săptămâna viitoare încep lucrările pe zona respectivă şi vor începe cu prioritate spre zona Milaş. Au avut două puţuri, o investiţie veche a localităţii, a mai fost o sursă de apă, au încercat pe plan local să capteze şi, din păcate, când au început să sape au pierdut sursa”, a menţionat şeful Aquabis.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5