După mai bine de jumătate de secol, Balul Romilor nu mai poate fi organizat
Festivalul Tradiţional al Romilor, acum sub titulatura de Festivalul Tradiţiilor Ţigăneşti, a ajuns la cea de a XV-a ediţie. Sâmbătă, 15 august, pe scena de pe Pietonalul „Liviu Rebreanu”, începând cu ora 18.00, bistriţenii sunt invitaţi să intre în atmosfera de voie bună a romilor.
Nu mai puţin de şapte formaţii de dansuri, grupuri vocal-instrumentale şi ansambluri vor evolua pentru publicul bistriţean, în cadrul evenimentului organizat de Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” în parteneriat cu Partida Romilor „Pro Europa” Bistriţa-Năsăud.
„Ştiţi că avem Festivalul Tradiţional al Romilor, zis Festivalul Tradiţiilor Ţigăneşti. Denumirea a rămas la aprecierea autorităţilor locale. Avem un program destul de frumos, cu formaţii din judeţ, şi anume „Trifoiaşul de la munte” din Budacu de Sus (instructor Letiţia Stoicescu, preşedintele Organizaţiei de Femei a Partidei Romilor), Grupul vocal-instrumental condus de Codruţ Ceorec cu Emil Tihan, „Chel Sucar” din Josenii Bârgăului, „Asul de treflă” din Bistriţa, plus ”Lo Romengo Ili” din Sâncraiu de Mureş, Ansamblul profesionist Romafest din Târgu Mureş şi Ansamblul „Mureşul” din Târgu Mureş.
Acest festival este organizat în parteneriat de Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” cu Partida Romilor. Festivalul a fost iniţia în 2001, la iniţiativa mea, iar Partida Romilor a fost un bun colaborator cu Centrul Judeţean pentru Cultură, până în 2008, şi apoi cu Centrul Cultural Municipal”, a precizat liderul Partidei Romilor, consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş.
***
Din păcate, în acest an organizarea „Balului Romilor” este „în ceaţă”, asta pe fondul costurilor foarte mari pe care le implică evenimentul. Potrivit vicepreşedintelui Partidei Romilor, Hotin Ioniţă, în lipsa unor sponsori, Balul nu poate fi susţinut financiar. "Se pierde o tradiţie, pentru cei ce ştim. Pentru ceilalţi, e o indiferenţă".
În mare, „muzica ar costa aproximativ 1800 euro, sala încă 15 milioane lei, firma de pază şi securitate - 12 milioane lei, plus un mic protocol”, iar participanţii – romii – nu îşi pot permite să plătească decât un preţ simbolic pentru biletul de intrare. Nici Partida Romilor, nici autorităţile judeţene şi locale nu pot aloca fonduri pentru astfel de manifestări, considerate „neeligibile”, astfel că, în acest an, Balul are şanse mari să nu mai fie organizat.
„Balul acesta din 15 august datează de peste 50 ani, de când eram eu copil, toţi ştiau de balul de la Sfânta Marie, ne făceam haine, ne pregăteam. Veneam la Bal, la Parc sau la Locomotivă. Pe vremea lui Ceauşescu se ţineau în cele două locaţii, romii de mătase deoparte, ceilalţi deoparte. Ulterior, nu s-a mai dat voie, chiar eu am organizat câteva baluri la Budacu de Jos şi la Livezile. Am dus mai departe tradiţia. După Revoluţie, am fost primul care a reluat aceste baluri, la Bistriţa, pe stadionul de la Metalulm, cu fanfară, în aer liber.
Am dus această tradiţie, iar din 2001, fiind consilier judeţean, văzâd că toate minorităţile au manifestările culturale, am avut şi eu iniţiativa, pentru a avea un festival înainte de Bal. Recunosc, e moştenit de la saşi”, a punctat, pe această temă, Emil Neia Lăcătuş.
Citiţi şi:
- Un secol de la primul bal al romilor la Bistriţa
- Românii sunt invitaţi pe 15 august la Balul Tradiţional al Romilor
- De ce să faceți balul romilor abia la anul viitor, domnule primar Crețu, pentru că e an electoral?
- „Partida Romilor Pro-Europa” şi „Festivalul Tradiţiilor Ţigăneşti”
- Romii se pregătesc de sărbătoare. Muzică şi dansuri tradiţionale, la Bistriţa, prezentări şi vizionare de film, la Lechinţa
Adaugă comentariu nou