prof. Augustin Rus

După...50 ani

În luna aprilie 2017 cunoscuta revistă MAGAZIN  ISTORIC  a împlinit o vârstă matură – 50 de ani. Am în față primul și ultimul număr al revistei (le posed și pe celelalte în totalitate) și încerc să-mi fac o imagine a drumului parcurs în cei 50 de ani, să privesc analitic cele 600 de numere apărute, să-mi amintesc cât de utilă mi-a fost ea în predarea istoriei la ciclul gimnazial în cei 43 de ani de activitate didactică. Dintre cei care au semnat articole în revistă i-am cunoscut personal pe Dumitru Almaș și Matei  D. Vlad care mi-au fost și profesori și pe Ionel Zănescu cu care am fost coleg de an în perioada studenției, toți trecuți prea repede „dincolo”, în lumea veșniciei.

   Citind numerele revistei îți dai repede seamă că „după priveliștea lumii, după minunile naturii, nimic nu este mai interesant, mai măreț, mai vrednic de luare aminte, decât ISTORIA, deoarece ea este adevărata povestire și înfățișare a neamului omenesc, icoana vremii trecute, glasul semințiilor ce au fost, testamentul lăsat de către strămoși strănepoților  ca să le slujească de tâlmăcire  vremei de față și de povățuire vremei viitoare   …   ISTORIA, după BIBLIE, trebuie să fie, și a fost întotdeauna, cartea de căpetenie a popoarelor, și a fieștecăruia om îndeosebi, pentru că fieștecare află în ea reguli de purtare, sfat la îndoielile sale, învățătură la neștiința sa, îndemn la slavă și la faptă bună” așa cum afirma M. Kogălniceanu.

   Ideea editării unei publicații de popularizare a istoriei a aparținut acum 50 de ani lui Titu Georgescu care era pe atunci secretar științific la Institutul de studii istorice și social politice și redactor-șef la revista Anale de istorie. S-a format treptat până la sfârșitul lunii martie 1967 un colegiu de redacție compus din D.Almaș, C. Antip, V. Cândea, H. Daicoviciu, I. Dragomirescu, Titu Georgescu, Dinu C. Giurescu, N. Minei, Cr. Popișteanu, Al. Gh. Savu, Ștefan Ștefănescu care erau convinși (așa cum au dovedit în timp) că „ISTORIA este o scară de valori, o forță educativă, cu condiția ca să fie prezentate faptele înaintașilor …   fără ură și părtinire   …   deoarece faptele înaintașilor pot fi înălțătoare sau cu umbre, din ele putem trage învățăminte pentru a nu repeta unele greșeli, fiindcă cine își uită trecutul, riscă să-l retrăiască”. Cu obiective clar definite, colegiul de redacție a reușit să-și asigure colaborarea cu nume importante ale istoriografiei contemporane – D. Berindei, I.A.Pop, I. Bolovan, Fl. Dolghin, A.E. Budura, G. Filitti, T. Stănecu-Stanciu, D. Matei. G. Roșu și mulți alții. La mulți și fructuoși ani revistei deoarece „viitor de aur” Magazin istoric are/și prevăd prin ani a lui înălțare.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5