Strategic Partenership of Scool Education UNESCO HERITAGE

Echipa CN "Liviu Rebreanu", mobilitate în Italia

Cea de-a patra mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+, s-a desfășurat în perioada 11 – 16 mai 2015 în zona montană Castelnuovo ne’ Monti (Italia). Echipa CNLR implicată în proiectul european a fost reprezentată peste granițe de către profesorii Alina Gîmbuță - profesor coordonator, Georgeta Matoși - profesor de limba și literatura română și de elevele Emilia Hangan, Corina Todoran (clasele a XI-a) și Miriam Manchevici și Alexandra Pîslariu (clasele a IX-a). “Girl’s team”, cum s-au proclamat mai târziu fetele, a beneficiat de condiții foarte bune la gazdele la care au fost repartizate, astfel având ocazia de a trăi câteva zile în mijlocul unor tradiții, obiceiuri, moduri de viață și mentalități ale unei culturi străine lor.

Școala gazdă, “Instituto d’Instruzione Tecnico Professionale”, fiind o instituție de învățământ de filieră profesională, a surprins în mod plăcut încă din prima zi, când delegațiile celor 6 țări (România, Turcia, Portugalia, Croația, Republica Cehă, Grecia) i-au trecut pragul. Clădirea dădea impresia unui hotel, deoarece avea încorporate o recepție, sală de conferințe și un mini-restaurant. Pe de altă parte, elevii italieni și-au îndeplinit “funcțiile” diverselor profesii pe care le urmăreau – recepționeri, bucătari, chelneri. Ne-au coordonat și ne-au servit mesele chiar gătite de ei împreună cu profesorii lor. Meniul a cuprins, desigur, feluri faimoase din Italia precum: rizotto, tortelli, diverse tipuri de paste și pizza.

Planul de activități a inclus multiple workshop-uri - și anume Informatic puzzle about Heritage; Man and Biosphere in the Reserve of Appennino Reggiano (natural heritage). Building posters about flora, fauna, energy and water; Pictures of heritage - și, de asemenea, o sesiune de feedback în care participanții au primit diplome și aprecieri. Italia’s mobility a cuprins vizite în orașe și la obiective cu o deosebită încărcătură istorică precum Parma, Florența, Reggio Emilia, Canossa Castle, Rossena Castle, Rossenella Tower, Poiano si Ligonchio.

Sfârșitul șederii celor 6 delegații a fost marcat de ceremonia de denumire a școlii, serbată cu autorități și personalități locale și cu o petrecere de „La revedere” în Castelul Canossa.

Până la finalul mobilității, elevele CNLR au ajuns să lege prietenii deosebite cu gazdele și delegațiile celorlalte țări (în special Turcia, Portugalia), promițând să păstreze legatura și plecând (unele chiar cu lacrimi în ochi) spre pământurile natale, acum cu nenumărate experiențe și perspective noi.
Alexandra Pîslariu, CNLR

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5