Suplimentul "Răsunetul Cultural", realizat de Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi USR Cluj

EDITORIAL: Când tragi o linie…

Andrei Moldovan

Când tragi o linie se pot întâmpla mai multe lucruri. De pildă, se poate face o adunare, un bilanţ. Nu mi-am propus să realizez un asemenea demers la intrarea suplimentului nostru în al doilea an de apariţie, dar, la întocmirea sumarului general pentru primul an, câteva lucruri de ordinul evidenţei m-au determinat să le amintesc, convins fiind că ele sunt de un interes general.
Mai întâi, având în vedere că numărul autorilor din Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud (SSBN) nu este unul mic (peste patruzeci), principala problemă a fost şi este de a impune un standard calitativ la nivelul aşteptărilor pentru textele publicate şi de a-l menţine. Este un lucru care se poate realiza prin promovarea unui grup elitist, dar redacţia noastră şi-a propus să realizeze o publicaţie care să fie un stimulent pentru toţi autorii din asociaţie, să demonstreze potenţialul creativ al scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi să deschidă perspectivele unui circuit literar mai larg, circuit în care individualităţile să se contureze pe măsura potenţialului şi proiectelor personale la care fiecare ambiţionează. O privire retrospectivă scoate în evidenţă consistenţa, seriozitatea abordării proiectului, dar şi deschiderile sale, zonă în care este încă loc pentru multe eforturi care clădesc.
În cele nouă numere din primul an au fost publicate nu mai puţin de 18 comentarii critice ale unor noutăţi editoriale, dintre care 15 aparţin membrilor SSBN. Sunt volume demne de semnalat în orice publicaţie culturală, prin texte scrise cu profesionalism, în marea lor majoritate de tinerii critici Andrea Hedeş (cronicar la „Luceafărul de dimineaţă”) şi Vasile Vidican (cu ucenicia făcută în familia „Discobolului” de Alba). Este bine reprezentată şi creaţia lirică, cu 11 poeţi, mulţi dintre ei cu grupaje, dar şi prin republicarea unor poeme cunoscute ale autorilor din Bistriţa-Năsăud în rubrica „Antologie SSBN”. Nu lipsesc paginile de proză şi eseu, chiar dacă acestea concurează mai greu poezia. Se cuvine să amintim deschiderile publicaţiei spre valori culturale importante, din alte zone geografice, dar cu tangenţe la ţinutul nostru, în cadrul rubricii „Confluenţe”:Liviu Antonesei, Ion Buzaşi, Joel Conte (Franţa), Mircea Petean.
Dincolo de orice conotaţii encomiastice, se cere să spunem că proiectul acestui supliment se datorează generozităţii directorului ziarului „Răsunetul”, Menuţ Maximinian, în acelaşi timp secretar al SSBN, care a venit cu iniţiativa, a pus la dispoziţie spaţiul şi osteneşte redacţional alături de ceilalţi inimoşi şi harnici redactori.
Mai important decât bilanţul, linia trasă pentru adunare, este perspectiva deschiderilor ce le arată experienţa primului an de viaţă. Spre ele se vor îndrepta toate eforturile de care vom fi în stare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5