Educaţie alternativă adulţilor prin programul comunitar Grundtvig la Bistriţa

Asociaţia Ascendent din Bistriţa este gazda unei intalniri cu reprezentanţii altor organizatii din trei ţări europene (Germania, Marea Britanie şi Ungaria) cu prilejul unei vizite pregătitoare in cadrul programului comunitar Grundtvig. Acest program al Uniunii Europene are la baza ideea “iluminarii pe durata vietii”, conform careia orice individ, indiferent de varsta sau mediul din care provine, isi poate imbunatati competentele prin educatie continua. Obiectivele specifice urmărite prin programul Gruntvig sunt: dezvoltarea cooperării transnationale - prin colaborare si schimb de experienta intre organizatiile implicate in educatia adultilor; imbunatatirea oportunitatilor de angajare a participantilor; dezvoltarea unor modele transnationale de educatie privind problemele locale de mediu.

Intâlnirea la Bistrita, în perioada 15-20 ianuarie 2009, a celor patru parteneri din Berlin, Bristol, Budapesta si Bistriţa (cei “4B”) are ca scop schiţarea unui proiect multilateral Grundtvig de educaţie alternativă pentru adulţi, propus sa demareze in ultima parte a acestui an. Tinta finala a acestui proiect este realizare unor hărţi verzi (green map), prin cartografierea resurselor socio-ecologice si eco-culturale din mediul urban. Proiectului Green Map (Harta Verde) – www.greenmap.org – este recunoscut la nivel mondial prin cele peste 350 de hărţi verzi din 54 de ţări. In România, debutul a avut loc în anul 2006, cu Harta Verde Bacău, urmata de Harta Verde Bucureşti in 2008, alte proiecte fiind în fază incipientă la Cluj şi Constanţa (detalii la www.harta-verde.ro ).

De ce o harta verde a Bistritei?! Pentru ca poate oferi un inventar uşor de înţeles şi recunoscut la nivel global al resurselor durabile din mediul urban; reprezintă un instrument de educație, planificare, consultantă pentru comunitate, organizații guvernamentale și neguvernamentale, mediu de afaceri; servește drept grilă de comparație cu alte orase ale Europei în ceea ce privește calitatea mediului înconjurător şi stadiul dezvoltării durabile. Pentru aceasta, harta verde va include categorii de resurse durabile (ilustrate prin simboluri specifice), precum: Cultură, Social, Educație și informare de mediu, Poluare, Economie verde, Sport, agrement și recreere, Mobilitate, Natură.

Agenda primei intalniri a celor “4 B” cuprinde cunoasterea partenerilor implicati in proiect, schimb de informatii pe tema proiectului, explorarea si definirea unui model de colaborare transnationala, precum si completarea formularelor de participare la proiect. In plus, turul “eco” al municipiului si vizitarea unor obiective turistice din judet, precum si intalnirea cu cativa reprezentanti ai comunitatii bistritene vor sta la baza unui bun inceput de drum.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5