Elevi din Dubăsari, Republica Moldova, la Mediateca Bibliotecii Județene „George Coșbuc”
Un grup de elevi din localitatea Molovata, Raionul Dubăsari a vizitat miercuri, 10 iulie 2019, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Elevii moldoveni se află la Bistrița în aceste zile la invitația Clubului Rotary-Nosa și, după ce au vizitat secțiile Bibliotecii și au făcut cunoștință cu bibliotecarii, au rămas impresionați de ceea ce au văzut, după cum ne-a mărturisit prof. Natalia Corniță, însoțitoarea grupului de elevi.
„Ne-a impresionat plăcut Biblioteca Județeană! Am fost studentă la Chișinău și am frecventat Biblioteca Hașdeu și Biblioteca Națională, unde îți cauți cărțile în fișiere, dar aici am găsit ceva nou în domeniu, posibilitatea ca cititorul să își aleagă singur cartea, direct de pe rafturile bibliotecii. Chiar am rămas impresionată de colaborarea pe care o aveți cu cititorii!” a spus prof. Natalia Corniță. A urmat programul special pentru vizitatori, pregătit la Mediateca Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, unde oaspeții au vizionat mai multe documentare despre activitatea instituției, în special despre deplasările în județ ale bibliobuzului. Pe uriașul ecran tv de la Mediatecă, ei au vizionat apoi filmul „Clopotele orașului”, realizat în anul 2010 de Nicoleta și Gheorghe Cherecheșiu și produs de Asociația Culturală Bistrița Medievală, care i-a impresionat profund!
Poiană Valentina, elevă, 15 ani: „Este pentru prima dată când vin în România și sunt plăcut impresionată de Bistrița! Cel mai mult m-a impresionat arhitectura Centrului Istoric, forma caselor și ornamentele care le împodobesc, acoperișurile lor, totul în stil medieval. Oamenii de aici sunt foarte prietenoși și foarte amabili cu noi. Ne-a impresionat și povestea clopotelor și a ceasului medieval și, vizionând filmul, mi-au dat lacrimile! Dar, aș vrea să mai spun că acum Biserica Evanghelică este foarte frumoasă și că sunetul clopotelor este foarte plăcut. Și biserica din comuna noastră este foarte frumoasă dar, după ce am văzut filmul acesta, parcă știu mai multe lucruri și despre ea!” ne-a mărturisit eleva din Molovata, Republica Moldova. Aceeași reacție a avut-o și profesoara Corniță.
„Ne-a impresionat Mediateca și cred că este foarte bine că vizitatorii au posibilitatea să citească, dar și să vizioneze filme la bibliotecă. Și acum, după ce am vizionat filmul despre clopotele orașului, când vom vizita Turnul Bisericii Evanghelice, deja vom ști istoria lui, cum a ars, unde s-au turnat clopotele și cum au fost montate ele și ceasul medieval, cât timp a durat restaurarea. La un moment dat chiar mi-au dat și mie lacrimile și am văzut repetarea unui asemenea incendiu la Notre-Dame din Paris, când am plâns privind la televizor și unde visez să ajung odată, să o vizitez. Privind filmul „Clopotele orașului”, mi-am zis: uite, cu oameni buni se fac și lucruri bune!” a completat prof. Natalia Corniță.
www.bjbn.ro
Citiţi şi:
- Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, mirajul elevilor în Săptămâna altfel
- În vizită La Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, elevii de la Runcu Salvei l-au întâlnit aici pe Ducu Bertzi
- Poveștile copilăriei la Mediateca Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud
- Povestea clopotelor din Turn la Serbările Bistriţei medievale 2011
- Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, Casa vie a cărţii
Adaugă comentariu nou