Elevi din Maieru în excursie tematică la Silvania Internaţional şi Eliezen Lunca Ilvei
La iniţiativa prof. Victoria Ureche, director educativ, elevi din clasele a VII-a C, a VIII-a A şi a IX-a A, de la Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu” din Maieru, au efectuat o excursie tematică la doi agenţi economici din Lunca Ilvei, ca participanţi la Proiectul “Şcoala-poartă deschisă spre viitoarea mea meserie”, cu secţiunile “Motivaţie pentru educaţie, Orientarea şcolară şi profesională a elevilor, Cultura organizaţională.” Elevii au fost însoţiţi de profesorii Victoria Ureche, Viorica Borş, Elena Ursa, Florentina Buricea, Claudia Dunca, Adriana Dumitru, Liviu Ursa, Ioan Croitor, Alexandru Ureche,Iosif Anca.
Au fost vizitate două unităţi productive, în scopul cunoaşterii fluxului tehnologic de producţie, o unitate de prelucrare a lemnului, SC Silvania Internaţional Prod. SRL, reprezentată de doamna administrator Reghina Farcaş şi o unitate de prelucrare a laptelui, SC Eliezen Prod. SRL, reprezentată de dl. administrator Marcu Leşan. Ne-au fost ghizi ing. Sabina Leşan şi ing. Simi Tomuţa.
Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu” şi cei doi agenţi economici au stabilit să colaboreze pentru realizarea în comun a proiectului “Bune practici în liceele cu profil servicii” şi a activităţilor derulate în cadrul proiectului “Şcoala-poartă deschisă pentru viitoarea mea meserie”, în perioada martie-iunie 2017, inclus ca activitate a proiectului ISJBN, “Ziua Educaţiei 2017”.
Proiectul asigură transferul de cunoştinţe, abilităţi, deprinderi, în sfera practică aplicată, stimulează învăţarea prin experienţă, stimulează munca în echipă şi relaţiile de colaborare, propunerea şi aplicarea unor metode formale şi nonformale atractive şi de impact.
A fost, desigur, şi o excursie turistică, în autocarul care ne purta lin a fost o atmosferă de voioşie şi bună dispoziţie, o astfel de iniţiativă este deliciul elevilor care, iată, pot vedea şcoala şi altfel. Eu am fost invitat în calitatea mea de jurnalist, dar şi ca muzeograf al Cuibului visurilor, muzeul nostru şi liceul având un remarcabil parteneriat de colaborare, de către doamna prof. Victoria Ureche, iniţiatoarea proiectului de care am amintit mai sus şi m-am bucurat pentru noua mea întâlnire cu liniştita şi fermecătoarea Vale a Ilvelor, unde, parcă, păşunile sunt mai verzi şi cerul mai albastru.
Valea Ilvelor păstrează caracteristici tipice, cu alternanţe de ştrangulări de tipul defileelor şi deschiderii sub forma de bazinete depresionare. În defileele lungi şi strâmte găsim o densitate a sâmburilor vulcanici, a clăilor şi a corpurilor vulcanice sub aspect de cupole. Culoarul depresionar Lunca Ilvei-Ilva Mare este un culoar de vale de un sector lung, cu chei sculptate în andezite de fildeş marno-gresos. Spectaculos este defileul strâmt şi lung cu aspect de chei, în care carierele de andezite şi dacite sunt peste tot. Potenţialul turistic al reliefului-în autocar au fost elevi din clasa a noua „Turism”, conduşi de prof. Florentina Buricea-este remarcabil prin deosebita varietate a peisajului şi prin tipicul aparte generat de contactul a două structuri geologice majore, cristalinul Rodnei şi sedimentaro-vulcanicul Bârgăului.
Lunca Ilvei se odihneşte la confluenţa Ilvei cu Silihoasa, Iliuţa, Bolovanul, Ursoaia şi Cucureasa, într-o pitorească depresiune străjuită de câţiva martori structurali andezitici, înşiraţi de-a lungul cumpenelor de apă dintre Ilva şi Someş şi dintre Ilva şi Leşu. Din secolul trecut aşezarea este cunoscută ca centru forestier, iar în spaţiul geografic al comunei apar numeroase izvoare minerale. Aflată la o altitudine de circa 800 de metri, prin varietatea peisajului carpatin, Lunca Ilvei prezintă un deosebit potenţial turistic.
În această mică excursie, personal, am intrat în amintiri. Am parcurs acest traseu, de-a lungul anilor, de mai multe ori, alături de cunoscutul om de afaceri Emil Iugan, cu care am colaborat, ca jurnalist, în mod remarcabil, profitând de invitaţiile dânsului de a vizita fabrica sa de cherestea de la Lunca Ilvei şi chiar am vizitat, cu mulţi ani în urmă, unitatea de prelucrare a laptelui pe care am vizitat-o noi acum, tot împreună cu dânsul. Vă pot spune cu toată sinceritatea, această Vale a Ilvelor este o Vale a liniştii, însă o altfel de linişte care aduce în sufletul nostru ceva dincolo de lacrimă.
Adaugă comentariu nou