Elevi din zece comunităţi mari de romi ale judeţului, încurajaţi să citească. Cele mai bune eseuri, premiate!

Elevi, cadre didactice, oficialităţi judeţene, reprezentanţi ai DSP, Poliţiei, Jandarmeriei, DGASPC BN, şi-au dat întâlnire marţi, la Biblioteca Judeţeană George Coşbuc, la lansarea oficială a proiectului  „Încurajarea lecturii elevilor de etnie romă din şcolile cu comunităţi mari de romi”, derulat de Asociația Partida Romilor Pro-Europa Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judeţean Bistriţa-Năsăud și instituţia culturală gazdă. În mod fericit, lansarea a coincis cu marcarea Zilei Internaţionale a  Drepturilor Copilului, dintre care unul primordial este cel la educaţie.

Moderator al evenimentului festiv, managerul Bibliotecii Judeţene, scriitorul Ioan Pintea, a punctat faptul astfel de acţiuni sunt extrem de folositoare pentru aceste comunităţi. „Este foarte important proiectul acesta, însă el va trebui nu numai să aibă o finalitate, ci să-l hiperbolizăm, în sensul să-l extindem şi cu alte activităţi.  (...) Vă propun ca anul viitor să gândim nişte acţiuni culturale. Putem gândi o lansare de carte în comunitatea dumneavoastră, o întâlnire cu un scriitor, poate fi şi un scriitor sau un actor din etnia romă, pot veni profesorii cu elevii, aici, la bibliotecă. Putem să extindem acest proiect şi să-i facem pe copiii dumneavoastră şi pe dumneavoastră să vă apropiaţi în mod permanent de bibliotecă”, a spus Ioan Pintea.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Puica, a menţionat că un astfel de proiect este de interes nu doar pentru copiii romi, ci în general pentru toţi elevii. „Acolo unde este o bibliotecă, există cărţi şi persoane care citesc. Acei oameni sunt mai buni, au cunoştinţe mult mai bogate, au o vorbire corectă, fluentă, expresivă, o memorie mult mai dezvoltată. Lectura are beneficii enorme. Această iniţiativă este binevenită. Vreau să vă asigur că noi, Consiliul Judeţean, vom fi alături de Biblioteca Judeţeană la toate acţiunile culturale, indiferent cui li se adresează, ca nivel de vârstă sau etnie”, a declarat vicepreşedintele Puica.

Subprefectul Ciprian Ceclan a adăugat că se bucură de faptul că au început să apară iniţiative care vin în sprijinul copiilor din medii defavorizate. „Lectura stă la baza educaţiei noastre. Trăim într-o lume a contrastelor. Fie tehnologia ne ocupă prea mult timp, fie  mediul defavorizat ne împiedică să avem o educaţie corespunzătoare. Este frustrant câteodată faptul că la mijlocul celor 2 poli se găsesc copii din familii defavorizate, care fără nicio vină, s-au nimerit acolo. Este lăudabil acest eveniment care trebuie încurajat”, a precizat subprefectul judeţului.

         Inspectorul şcolar pentru minorităţi Balazs Denes a menţionat că Inspectoratul Şcolar Judeţean va fi întotdeauna partener în astfel de proiecte, „în care ţinta este elevul, studiul, educaţia”.

Neia Lăcătuş: Educaţia este calea spre succes!

         Preşedintele Partidei Romilor Pro–Europa, sucursala Bistriţa-Năsăud, consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş a mulţumit celor doi parteneri din proiect – Biblioteca Judeţeană şi Inspectoratul Şcolar, dar  şi primarilor din cele 10 comunităţi. Până în prezent, bibliobusul a ajuns în 7 comunităţi mari de romi, urmând să mai meargă la Şieu Măgheruş, Reteag, Năsăud şi Rodna.  

În 12 decembrie, din fiecare şcoală implicată în proiect vor veni 16-17 elevi, selectaţi de profesorii de limba şi literatura română, în urma scrierii acelor eseuri. Ne vom întâlni, la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, sub sloganul „O zi la Biblioteca Judeţeană”. Primii cinci din fiecare şcoală vor intra într-un concurs judeţean în cadrul căruia vor fi acordate premii în bani. De asemenea, toţi elevii selectaţi de la nivelul şcolilor vor primi cadouri – constând în dulciuri şi rechizite, dar vor participa şi la un eveniment festiv, la un restaurant din Bistriţa”, a explicat preşedintele Emil Neia Lăcătuş.

Liderul Partidei Romilor a menţionat şi facilităţile pe care elevii romi le au în parcursul lor educaţional, cu locurile speciale din licee, dar şi universităţi, inclusiv în şcolile de poliţie. „Avem şase poliţişti de etnie romă, avem oameni în primării, avem experţi, oameni cu studii superioare. Avem tineri care s-au îndreptat spre şcolile de poliţie. Anul acesta au intrat 3 tineri la ofiţeri. Partida Romilor încearcă să vină în sprijinul lor”, a mai spus Neia Lăcătuş.  

***

         Corina Ernst de la Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud a punctat necesitatea extinderii unui astfel de proiect educaţional inclusiv în rândul părinţilor, în timp ce mr. Claudiu Chifa de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud i-a îndemnat pe copii să citească, educaţia fiind o şansă de a accede în viaţă.

Subcomisarul Mihaela Schreiner de la Compartimentul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IPJ BN a subliniat faptul că acest demers a coincis cu Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, educaţia fiind un drept fundamental. Aceasta a dăruit şi manualul „Unde-i lege, nu-i tocmeală” care îi poate ajuta pe copii să nu devină nici victime, dar nici delincvenţi.

Marcela Todoran de la Primăria Bistriţa a reliefat rolul acestor demersuri, de a ajunge în comunităţile defavorizate, felicitându-i pe promotorii şi pe partenerii proiectului.

Nu în ultimul rând, Teodor Sângeorzan de la Direcţia  Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, a amintit de drepturile pe care le au copiii, dar şi de obligaţiile prevăzute de art. 29 din Convenţia cu privire la drepturile copilului adoptată de Adunarea Generală a ONU în 20 noiembrie 1989.  

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5