Elevi și cadre didactice de la Colegiul Național Petru Rareș, în comuna Gangi (Italia), printr-un proiect Erasmus +

            A doua mobilitate din cadrul proiectului de parteneriat Erasmus+/eTwinning ,,Eco-Heritag@ge Matters”, 2019-1-PT01-KA229-060791_6, s-a desfășurat în Italia, în perioada 21.11 – 4.12.2021. Școala gazdă a fost I.C. ,,F.P. Polizzano” din Gangi, o comună în Provincia Palermo, Sicilia din sudul Italiei. Au participat elevi din ciclul primar și cadre didactice din Grecia - 4o Gymnasio Preveza, Portugalia - Agrupamento de Escolas Dr. Manuel Gomes de Almeida (coordonator) și Agrupamento de Escolas de Ovar Sul, Italia - I.C. "F. P. Polizzano" Gangi, Croația - Osnovna škola "Retfala", și România - Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean (reprezentată de elevii Magdea Adina, Bindea Ecaterina, Marga Luiza, Năstase Alexandru și cadrele didactice Cîmpean Emeșe, Năstase Delia și Doroș Ioana).

             Dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă,  propuse a se realiza în cadrul proiectului, această mobilitate s-a axat pe promovarea culturii siciliene, a istoriei locale, protejarea și ocrotirea mediului înconjurător, promovarea acestor locuri în vederea dezvoltării turismului și crearea unor noi locuri de muncă, întărirea spiritului de echipă, dezvoltarea abilităților lingvistice de comunicare în limba engleză, a abilităților sociale, a creativității, a încrederii în sine în situații inedite.

           Deschiderea festivă s-a desfășurat în Aula Polifunzionale a Primăriei din Gangi. După discursul domnului primar, a directorului școlii gazdă și al coordonatorilor din fiecare țară, echipele formate din elevi au prezentat activitățile pe care le-au desfășurat în ultima perioadă. Membrii echipei din România au purtat cu mândrie costumele naționale și au vorbit, cu ajutorul videoclipului pregătit, despre școala la care învață, localitatea și țara unde trăiesc, despre activitățile la care au participat.

          În Parcul Regional Național Delle Madonie am desfășurat activități de ecologizare și protejare a plantelor rare care se află acolo, iar la muzeul Madonie Environmental am aflat despre flora și fauna siciliană, impresionați fiind de manna care se găsește în tulpina unor specii de frasin și care se folosește în laboratoarele de patiserie, dar și ca îndulcitor pentru persoanele bolnave de diabet.

         Am vizitat școala din Gangi cu câte trei clase pe nivel de învățământ, fiecare clasă are tablă interactivă,  laboratoarele și cabinetele școlare sunt dotate cu materialele necesare, se folosește catalogul virtual, iar într-o clasă sunt cel mult 15 elevi. Produsele finale ale activităților desfășurate în școală au arătat cât de îndemânatici, harnici și ambițioși putem să fim: steluțe confecționate din hârtie, dansul sicilian prezentat, dialogurile amicale despre ecologie și ,,puterea noastră” de a contribui la protejarea mediului în care trăim.

         Italia e încărcată de istorie și credință, iar noi ne-am convins că așa este vizitând catedrale, biserici, teatrul antic, cetăți din Palermo, Cefalu, Castelbuono, Catania. Am ajuns și la Marea Tiberiană, iar ziua în care am urcat pe vulcanul Etna, la cota 2500, a fost de neuitat.

         Mulțumind gazdelor noastre primitoare – director Francesco Serio, profesor Nicoleta Forestiere, precum și întregului colectiv de la școala din Gangi, ne-am întors având în ,,bagaj” prieteni de nădejde din cele patru țări,  cunoștințe mai multe despre Italia și oamenii care trăiesc acolo, cultura, și istoria siciliană, priveliști încântătoare, regrete că au trecut repede zilele și speranțe că ne vom întâlni, în aprilie, în România.

          Profesor înv. primar Ioana Doroș și profesor Delia Năstase

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5