Elevii de la Muzică, fără liceu
Situaţia spaţiului în care funcţionează Liceul de Muzică Tudor Jarda Bistriţa este ceva mai veche, clădirea situată pe str. Alexandru Odobescu, nr. 4, fiind retrocedată potrivit Legii nr.10/08.02.2001
Rezolvarea cât mai urgentă a acestei situaţii, prin: cumpărarea clădirii sau găsirea unui spaţiu (clădire existentă pentru a fi adaptată specificului învăţământului muzical, sau teren pentru a se demara un proiect de construcţie a unei noi clădiri) în care să funcţioneze unitatea noastră potrivit specificului şi necesităţile unui liceu de muzică, reprezintă condiţia de bază a existenţei pe mai departe a acestei scoli, a reprezentării comunităţii locale în învăţământul muzical românesc, ca singură instituţie din municipiul Bistriţa şi din judeţ, care asigură educaţie muzicală (muzică instrumentală, studii teoretice muzicale, canto clasic şi popular, orchestră de muzică clasică şi populară, muzică uşoară, interpetare corală, iniţiere muzicală, redactare muzicală pe calculator) şi cultură muzicală specializată, de înalt nivel calitativ, în condiţiile în care în Bistriţa nu există Operă, Teatru sau Filarmonică. În prezent, în aceast liceu sunt înscrişi 267 de elevi la nivelul întregii şcoli (151 elevi în cls. I-VIII + 22 de elevi în învăţământul suplimentar-secţia maghiară şi germană a C.N. Andrei Mureşanu respectiv C.N. Liviu Rebreanu, respectiv 94 de elevi în clasele IX-XII). Elevii şi absolvenţii Liceului de Muzică reprezentând cu cinste comunitate locală în elita muzicală naţională şi internaţională. Cererile privind şcolarizarea în instituţia noastră au înregistrat chiar o creştere în ultimii ani, aflându-ne astfel în situaţia de a refuza înmatricularea unor noi elevi în clasele II-VIII din cauza diminuării cifrei de şcolarizare aprobată de I.Ș.J.B.N., iar diversificarea ofertei educationale in cadrul liceului potrivit intentiilor pe care le-am avut (sectie de coregrafie in cadrul unei clase mixte Muzica+Coregrafie si profil pedagogic la nivel liceal) a intampinat dificultati in primul rand din cauza perspectivei nerezolvate privind spatiul in care functioneaza scoala.
In decursul anului 2010 am fost înştiinţaţi prin dl. Lauruc Mihai, cu domiciliul în Sighetul Marmaţiei, despre faptul că unităţii noastre i s-a înaintat o acţiune judecătorească, ca urmare a lipsei de reacţie (din partea Primariei si ISJBN) la notificarile anterioare privind plata chiriei. Solicitarea proprietarului imobilului Liceul de Muzică, era de a stabilii o întâlnire în privinţa gasirii modalităţii de plată a chiriei restante începând cu 17.07.2007 (data sentintei definitive) şi a stabilirii chiriei pentru următoarea perioadă, sau modalitatea de eliberare a clădirii., inainte de implinirea celor 5 ani de gratie (17.07.2012) in cazul refuzului sau incapacitatii de a plati chiria restanta incepand cu data sentintei definitive pana la zi, precum si situatia eliberarii cladirii in cazul in care nu se gaseste o solutie pt ca Lic de Muzica sa ramana in aceasi locatie. Expertiza contabilă extrajudiciară realizata la solicitarea proprietarului, privind plata chiriei, prezinta suma de 234.311,74 lei pentru perioada 17.07.2007-28.02.2010, respectiv 7405.76 lei lunar începând cu 01.03.2010.
In calitate de director al Liceului de Muzică Tudor Jarda Bistriţa in perioada 1 sept. 2008 - 29 noiembrie 2010 (cand am fost demis printr-o decizie abuziva si nelegala a inspectorului scolar general adjunct Mircea Romocea) am depus, impreuna cu Consiliul de Administratie a Lic de Muzica si cu reprezentantii parintilor si a profesorilor, constituiti in Asociatia Tudor Jarda, toate eforturile si am facut toate demersurile posibile pe langa Primaria mun Bistrita, ISJBN si Ministerul Educatiei pentru rezolvarea acestei situatii, sfera de implicare a actiunii noastre limitandu-se procedural si din punct de vedere al posibilitatilor financiare (in calitate de ordonator tertiar de credite pt bugetul de stat, respectiv ordonator secundar de credite pt bugetul local) doar la realizarea acestor informari, solicitari si prezentarea situatiei reale, a necesitatilor unui liceu de muzica .
Mutarea scolii, a claselor de elevi (267 elevi la nivelul claselor I-XII, si nu 151-acesta fiind nr cerut de ISJBN doar pt cls I-VIII si excluzand elevii externi pt pregatirea de specialitate) si a salilor pt studiu instrumentului muzical, a muzicii vocale, corale si studii teoretice, ansambluri, formatii artistice si a tot ce inseamna pregatire muzicala specializata este foarte anevoioasa si putin aplicabila in alte spatii care nu sunt destinate, sau adaptate in acest moment specificului invatamantului muzical. Din aceasta cauza, eu in calitatea pe care am avut-o de director al Liceului de Muzica, colegii mei, parintii ca beneficiari directi ai actului educational pt copii lor am aratat situatia reala si ne-am manifestat punctul de vedere, aratand faptul ca aceasta solutie gasita de ISJBN este nerealista si contrara intereselor si necesitatilor educationale ale elevilor Liceului de Muzica Tudor Jarda. Consider ca aceasta pozitie a mea (faptul ca m-am opus mutarii in alte cladiri sau comasarii cu alte scoli) a reprezentat un motiv al demiterii mele.
prof. Claudiu Şular, directorul demis al Liceului de Muzică Tudor Jarda
Citiţi şi:
- Ample manifestări la Liceul de Muzică Tudor Jarda Bistriţa
- Strănepoata lui „Ion al Glanetaşului” – Antonia Denisa Popovici – continuă tradiţia familiei
- Liceul de Muzică, în pericol? Tăierea unei clase (Muzică sau Pedagogic) duce la desfiinţarea liceului. ISJ a revenit şi a lăsat Muzica, a tăiat însă Pedagogicul!
- Liceul de Muzică dă startul pentru noul an şcolar! Clasele de muzică, coregrafie, pedagogic, aşteaptă elevii talentaţi
- 50 de ani de învățământ muzical la Bistriţa
Adaugă comentariu nou