Elevii din Beclean, angajaţi pentru o zi. Vezi ce meserii au ales
În cadrul Săptămânii “Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun !” un numar de 8 elevi din clasele XII de la Liceul Tehnologic “Henri Coandă” din Beclean au experimentat timp de o zi statutul de angajat într-o companie sau o instituție, aflând mai multe informații despre profesii chiar de la cei care le practică. Partenerii programului au fost Primăria Comunei Uriu, Poliția Comunei Uriu și Pensiunea Lorin.
Activitatea a fost organizată și îndrumată de profesor Romanese Maria Mirabela-coordonator local din cadrul programului.
În cadrul programului internațional Job Shadow Day, derulat de Junior Achievement (JA) România și școlile partenere, tinerii au ales profesioniștii din diverse domenii pe care i-au urmărit „ din umbră”, în funcție de meseriile pe care doresc să le practice ca adulți. Acest program educațional de orientare profesională este format dintr-o serie de evenimente locale și naționale, desfășurate în săptămâna „Școala Altfel” (18 - 22 aprilie), implicând atât elevii din clasele 0 - X, care merg la locul de muncă al părinților, cât și elevii din clasele terminale de liceu, care merg în shadowing la companii și instituții locale. Toate acestea au scopul de a stimula curiozitatea tinerilor, de a îi motiva să învețe mai bine și să aplice ceea ce știu în comunitățile lor, sprijinind astfel dezvoltarea locală a acestora.
“Astăzi am descoperit că nu este chiar așa de ușor să fii polițist. Un polițist are multe responsabilități, asigurând un climat de ordine și sigurantă publică”.( Pașca Maria-elevă clasa a XII-a E)
“Experiența trăita a fost una frumoasă, de neuitat în care am invățat că în viață fără ambiție, seriozitate și responsabilitate nu putem atinge obiectivul dorit”. ( Bilț Anamaria -elevă clasa a XII-a E)
“Experiența la Primăria Comunei Uriu m-a ajutat să înțeleg mai bine ce înseamnă administrația publică, ce abilități, cunoștințe trebuie să am să ajung să lucrez în acest domeniu”.( Lung Eliz -elevă clasa a XII- a B)
“Mi-a plăcut foarte mult această zi. Vizita la Pensiunea Lorin m-a învățat că meseria de ospătar implică multa seriozitate, promtitudine și în primul rând să iți placă să comunici cu oamenii”.( Gal Gerson -elev clasa a XII-a B)
Programul Job Shadow Day este implementat de 14 ani în România. Prin intermediul acestuia, elevilor li se oferă oportunitatea de a intra în contact cu mediul unui loc de muncă pentru a înțelege mai bine meseria, sarcinile, responsabilitățile, dar și abilitățile și competențele de care au nevoie pentru profesia respectivă. De asemenea, ei observă cum se defășoară o zi de lucru obișnuită și cum trebuie să se pregătească pentru acea meserie.
Tinerii descoperă noi opțiuni de carieră și află cum pot răspunde la unele dintre cele mai grele întrebări: „Ce vreau să devin după ce termin școala?”, „Unde vreau să lucrez?”, „Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”.
Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, elevii trebuie sprijiniți să înțeleagă ce fel de meserie le-ar putea aduce satisfacție și să ia contact încă din şcoală cu mediul profesional în care doresc să pătrundă.
În acest an școlar, la nivel național, peste 16000 de elevi și peste 550 de cadre didactice derulează activități de consiliere și orientare profesională, beneficiind de materiale educaționale gratuite (Manualul Profesorului Job Shadow, Manualul Elevului Job Shadow, materiale auxiliare) oferite de Junior Achievement România.
La edițiile anterioare, elevii înscriși în program au descoperit meserii și profesii spre care s-ar putea orienta în viitoarea carieră profesională.
Profesor, Romanese Maria Mirabela
Liceul Tehnologic” Henri Coandă” Beclean
Citiţi şi:
- Elevii claselor a VII-a de la CȘEI nr. 1 Bistrița au experimentat pentru o zi ce înseamnă un loc de muncă
- Liceenii de la Colegiul Naţional,,Petru Rareş” Beclean- o zi în “umbra” angajaţilor din nouă companii şi instituţii locale
- Liceenii de la”Petru Rareș” Beclean petrec o zi în “umbra” angajaților din 9 companii și instituții locale
- Clase și grupe de grădiniță din Bistrița, Beclean, Feldru, Maieru și Dobric, în on-line!
- Delia Chilom dovedeşte că BAC-ul nu e o povară!
Adaugă comentariu nou