Elevii claselor a VII-a de la CȘEI nr. 1 Bistrița au experimentat pentru o zi ce înseamnă un loc de muncă
12 elevi din clasele a VII-a din județul Bistrița-Năsăud, localitatea Bistrița, coordonați de dna prof. psihoped. Becheș Ana-Iulia, au experimentat timp de o zi statutul de angajat în compania Express Motors Bistrița, aflând mai multe informații despre profesii chiar de la cei care le practică.
În cadrul programului internațional Job Shadow Day, derulat de Junior Achievement (JA) România și școlile partenere, tinerii au ales profesioniștii din diverse domenii pe care i-au urmărit „din umbră”,în funcție de meseriile pe care doresc să le practice ca adulți. Acest program educațional de orientare profesională este format dintr-o serie de evenimente locale și naționale, desfășurate în săptămâna „Școala Altfel”, implicând atât elevii din clasele 0 - X, care merg la locul de muncă al părinților, cât și elevii din clasele terminale de liceu (XI - XII), care merg în shadowing la companii și instituții locale. Toate acestea au scopul de a stimula curiozitatea tinerilor, de a îi motiva să învețe mai bine și să aplice ceea ce știu în comunitățile lor, sprijinind astfel dezvoltarea locală a acestora. În cadrul companiei Express Motors Bistrița elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1, însoțiți de prof. Ștefănuț Monica, prof. Muscari Daniela, au urmărit activitatea domnului inginer Ciprian Timar în noul service al companiei. Acesta a răspuns întrebărilor elevilor(completate în Jurnalul Job Shadow Day) și a prezentat pe înțelesul acestora ce înseamnă să lucrezi în această companie, care sunt beneficiile, responsabilitățile fiecărui membru. Printr-un joc-exercițiu elevii au avut posibilitatea de a câștiga un calendar indicând defecțiunea unei mașini aflate în service. De asemenea s-au specificat câteva aspecte vitale pentru elevi ca viitori lucrători: comunicarea pe toate palierele, munca în echipă, autoperfecționarea, dorința de a învăța lucruri noi, educația și siguranța în trafic.
"Mi-a plăcut tot ce am văzut aici. Am învățat ce înseamnă să repari o mașină, cu ce se ocupă fiecare angajat ca mașina să aibă reparații de calitate. M-a surprins curățenia din service și a oamenilor care lucrează la mașini, mă așteptam să fie plin de ulei, vopsele; ne-au spus că acesta este unul din modurile prin care au grijă de mașinile clienților. Mi-ar plăcea să urmez un profil mecanic și să ajung să lucrez aici", a declarat unul dintre elevii participanţi.
Programul Job Shadow Day este implementat de 17 ani în România. Prin intermediul acestuia, elevilor li se oferă oportunitatea de a intra în contact cu mediul unui loc de muncă pentru a înțelege mai bine meseria, sarcinile, responsabilitățile, dar și abilitățile și competențele de care au nevoie pentru profesia respectivă. De asemenea, ei observă cum se defășoară o zi de lucru obișnuită și cum trebuie să se pregătească pentru acea meserie.
Tinerii descoperă noi opțiuni de carieră și află cum pot răspunde la unele dintre cele mai grele întrebări: „Ce vreau să devin după ce termin școala?”,„Unde vreau să lucrez?”,„Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”.
Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, elevii trebuie sprijiniți să înțeleagă ce fel de meserie
le-ar putea aduce satisfacție și să ia contact încă din şcoală cu mediul profesional în care doresc să pătrundă.
Cadrele didactice care derulează activități de consiliere și orientare profesională beneficiază de materiale educaționale gratuite (Manualul Profesorului Job Shadow, Manualul Elevului Job Shadow, materiale auxiliare)oferite de Junior Achievement România.
La edițiile anterioare, elevii înscriși în program au descoperit meserii și profesii spre care s-ar putea orienta în viitoarea carieră profesională.
Citiţi şi:
- Elevii din Beclean, angajaţi pentru o zi. Vezi ce meserii au ales
- Liceenii de la Colegiul Naţional,,Petru Rareş” Beclean- o zi în “umbra” angajaţilor din nouă companii şi instituţii locale
- Liceenii de la”Petru Rareș” Beclean petrec o zi în “umbra” angajaților din 9 companii și instituții locale
- Elevi și profesori de la Liceul Tehnologic "Grigore Moisil" Bistrița, în stagiu de pregătire profesională și instruire practică în Turcia printr-un proiect Erasmus + VET
- Prof. Cristina Hădărău: Job shadowing al profesorilor de la Școala Gimnazială Nr.1 Bistrița în Spania la școala CEIP ”Josefina Aldecoa”
Adaugă comentariu nou