Emanuel Sălăjan, noul preot de la Sita. Mitropolitul Andrei şi episcopul Benedict la Dobric, la hramul mănăstirii şi la întâlnirea cu profesorii de religie din Bistrița-Năsăud

În ziua prăznuirii Sfântului Apostol și Evanghelist Luca Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea Dobric, cu prilejul hramului bisericii de lemn din cadrul așezământului monahal. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, protopopul de Beclean, preotul Dragoș Cristian, pr. prof. Nelu Hales, de la Colegiul Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Siluan Farcaș, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre virtuțile Sfântului Apostol și Evanghelist Luca. La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Emanuel Sălăjan, pe seama Parohiei Sita, Protopopiatul Beclean.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreta de muzică populară Dana Feherdi Sălajan a cântat mai multe pricesne.
La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Părinte Andrei a oficiat slujba Parastasului pentru odihna sufletului Episcopului Vasile Flueraș.
De asemenea, părintele duhovnic Siluan Farcaș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Totodată, din partea mănăstirii, maica stareță Veronica Coțofană i-a oferit Părintelui Mitropolit Andrei un dicher și tricher, o bederniță și un aranjament floral.
Apoi a avut loc consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județul Bistrița-Năsăud. În cadrul evenimentului s-au analizat activităţile educaţionale şi de formare religioasă a elevilor şi s-au prezentat reperele metodologice pentru disciplina Religie.
Ședința de lucru s-a desfășurat în sala de conferințe „Episcop Nicolae Ivan” din cadrul mănăstirii, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Ierarhii le-au adresat celor prezenți câteva gânduri și sfaturi duhovnicești.
Au mai luat cuvântul pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, profesor la Catedra de Noul Testament a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și stareța Mănăstirii Dobric, stavrofora Veronica Coțofană, gazda întâlnirii.
Prof. Manuela-Oana Pop, profesor de religie la Școala Gimnazială Uriu, a susținut o prelegere în cadrul căreia a arătat rolul esențial pe care îl au activitățile extracurriculare în modelarea caracterului religios-moral al tinerilor, pornind de la acțiunile de voluntariat, jocul din sala de clasă, atelierele de creație, participarea în tabere și altele. Tema prezentată a constituit subiectul lucrării metodico-științifice pentru obținerea gradului didactic I.
Întâlnirea a fost moderată de inspectorul școlar pentru disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, pr. prof. Adrian Cherhaț, care a prezentat câteva aspecte de ordin administrativ. Au mai fost aduse în discuție acțiuni viitoare, precum și programele școlare actuale, organizarea cercurilor metodice și prezentarea metodologiei de aplicare a curriculumului la casa a IX-a.
La consfătuire au participat profesorii de religie din județul Bistrița-Năsăud, atât cei care predau religia ortodoxă, precum și profesorii tuturor confesiunilor existente la nivelul județului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5