Mitropolitul Andrei a binecuvântat miile de pelerini la hramul istoric al Mănăstirii Dobric, de Sf. Împăraţi Constantin Şi Elena!

În Duminica a 6-a după Paști (a Orbului din naștere), 21 mai 2023, zi în care sunt prăznuiți și Sfinții Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Dobric, cu prilejul hramului istoric. Paraclisul mănăstirii și Căminul social pentru persoane vârstnice au fost puse sub ocrotirea celor doi mari sfinți.
De la ora 10:00, la Altarul de vară al mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură pe care l-a intitulat „Domnul nostru Iisus Hristos a fost, este și va fi Păstorul cel Bun, iar după pilda Lui și Sfântul Împărat Constantin încearcă să fie păstorul cel bun”. Ierarhul a vorbit despre virtuțile Sfântului Împărat Constantin, precum și despre modelul de credință mărturisitoare al mamei sale, Împărăteasa Elena.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreții de muzică populară Alexandru Pugna și Dana Feherdi Sălăjan au cântat mai multe pricesne.
La finalul slujbei, duhovnicul așezământului monahal, protos. Siluan Farcaș, a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți la hram. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, din partea mănăstirii, maica stareță Veronica Coțofană i-a oferit ierarhului un engolpion și un aranjament floral.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența autorităților locale și județene - prefectul Teofil Cioarbă, subprefectul Ioan Zăgrean, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud - Alexandru Pugna, ec. Criatian Parasca (adjunct AJFP BN), preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud - Menuţ Maximinian - precum și a mii de pelerini, printre care s-au aflat și elevi de la Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul” din Căianu Mic, îmbrăcați în straie populare specifice zonei. La finalul slujbei, ÎPS Părinte Andrei le-a dăruit cărți duhovnicești tuturor tinerilor și copiilor prezenți.
În prezent, obștea așezământului monahal numără trei viețuitoare, stareță fiind stavrofora Veronica Coţofană, iar duhovnic protosinghelul Siluan Farcaş.
 
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5