Emoţii, dragoste şi recunoştinţă cu fiii satului din Budeşti . Biserica din Budeşti, binecuvântată de Mitropolitul Andrei

Timp de două zile, la Budeşti, într-o organizare de excepţie la care şi-au adus contribuţia Primăria comunei, implicit primul gospodar al comunei Vasile Codrea, s-a desfăşurat prima ediţie întâlnirii cu fiii satului. Sâmbătă, 25 octombrie, îmbrăcat în straie de sărbătoare, cu o scenă de invidiat chiar de oraşele judeţului nostru, Căminul Cultural a fost gazda unei dintre cele mai reuşite manifestări cu implicare a fiilor satului. Încă de la ora 16, când lumea se aduna la căminul cultural, emoţiile începeau să crească tot mai mult, odată cu prezenţa lor. Muncitori, ţărani, dascăli au asistat cu mult drag la deschiderea primei ediţii de către primarul comunei Vasile Codrea. Bineînţeles că la un asemenea eveniment nu au putut lipsi oficialii judeţului nostru, printre care prefectul Ioan Ţintean, născut şi el în Câmpia Transilvană, care a vorbit la microfon despre anii frumoşi ai copilăriei petrecuţi pe aceste meleaguri frumoase. A ţinut să-l felicite şi să-i mulţumească primarului Vasile Codrea pentru acest frumos eveniment şi mai ales că a fost în data de 25 octombrie, ziua Regelui Mihai şi Ziua Armatei Române. A mai luat cuvântul unul dintre cei mai buni prieteni ai primarului comunei Budeşti, primarul oraşului Beclean – Nicolae Moldovan, cel care a ţinut să-l felicite, afirmând că a luat o idee bună de la domnul Codrea ca pentru anul viitor, de Zilele Becleanului, să organizeze şi el prima ediţie a întâlnirii cu fiii oraşului Beclean. A mai luat cuvântul directorul Şcolii Gimnaziale Budeşti – Augustin Rus. Au mai fost prezenţi deputatul Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneş. În deschidere, o elevă a Şcolii Gimnaziale a recitat o poezie intitulată „Când spun acasă”. Printre fiii satului am remarcat prezenţa eminentului preot, prof.univ. la Cluj, Stelian Tofană, cel care a vorbit despre frumoşii ani petrecuţi în această comună, afirmând că speră că va veni această zi sfântă ca fiii satului să se întoarcă acasă, la glia părintească. „Datorăm foarte mult dascălilor din această comună care ne-au învăţat şi am încercat să le călcăm pe urme şi să le facem model, să fim cu adevărat ambasadorii pământului natal”. Printre fiii satului, au mai luat cuvântul foşti şi actuali profesori, recitând poezii compuse de ei despre frumosul Budeşti, despre locurile sfinte pe unde au călcat, amintind de prof.acad. Cornelia Macarie- „Babeş Bolyai” Cluj, prof. Cornelia Belean, prof. Aluniţa Bâltan (Maxim), prof. Tofană Maria, prof. Cocan , prof.univ. Faur Cornel etc.
Duminică, în a doua zi, lucrări de renovare realizate la Biserica din Budeşti au fost sfinţite şi binecuvântate de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Slujba a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, urmată de Sfânta Liturghie, la care au participat o mulţime de credincioşi din zonă. La finalul Sfintei Liturghii, părintele Cristian Dragoş a fost hirotonisit iconom stavrofor, prilej cu care părintele paroh a prezentat mulţimii lucrările realizate la biserică în ultimii ani. În semn de recunoştinţă pentru ajutorul oferit în renovarea bisericii, părintele mitropolit le-a acordat celor implicaţi diplome de aleasă cinstire. Părintele Stelian Tofană, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, prezent la sărbătoarea din Budeşti în calitate de fiu al satului, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei pentru binecuvântarea arhierească oferită credincioşilor din această parohie.
Pe scena amenajată în aer liber a fost un spectacol folcloric susţinut de ansamblul profesionist Dor Românesc, formaţia de dansuri populare Budeşti, formaţia de dansuri ţigăneşti Floare de Salcâm Ţagu, Clubul de dans sportiv Top Dance Life, Cornelia Ardelean Archiudean, Marinel Petreuş, Gheorghe Pârja, Gelu Hălăştăuan şi Marius Istrate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5