Episcopul Macarie lansează cartea "Folclor muzical de pe Văile Țibleșului" la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită miercuri, 13 martie 2024, ora 18:30, la lansarea a două cărți ale PS Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.
Evenimentul va avea loc în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.
Prima lucrare, intitulată „Folclor muzical de pe Văile Țibleșului - vol. 1, Cântece ocazionale”, a apărut sub egida „Centrului de studii transilvane al Academiei Române” și reprezintă o colaborare între PS Părinte Macarie și etnomuzicologul Lucia-Augusta Iștoc, marcând o contribuție importantă la documentarea și tezaurizarea patrimoniului folcloric muzical din arealul natal al Preasfinției Sale. Rodul a mai multe decenii de cercetare concretizat într-un impresionant volum, peste patru mii de piese care au fost predate Institutului „Arhiva de Folclor a Academiei Române” (IAFAR) din Cluj, lucrarea nu consemnează doar „piese de folclor”, ci redă, în cuvintele autorului „frânturi de suflet dăruite nouă de către înaintașii noștri: părinți, bunici, străbunici.”
În a doua lucrare, cu titlul „De ce mă simt singur într-o eră a comunicării? Bucurie cerească, singurătate omenească”, tipărită la Editura Felicitas a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, PS Părinte Macarie observă cum, în contextul societății contemporane marcate de progrese tehnologice semnificative și de o creștere exponențială a mijloacelor de comunicare, se acutizează, în mod paradoxal, sentimentul de izolare și singurătate. Această contradicție între scopul inițial al tehnologiilor de comunicare - acela de a uni oamenii - și realitatea emergentă, în care oamenii se simt mai separați decât oricând, provoacă o serie de reflecții despre modul în care creștinii, ca membri ai Bisericii lui Hristos, se pot raporta și răspunde la provocarea singurătății într-o eră hiperconectată.
Volumele vor fi prezentate de IPS Părinte Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan, Membru corespondent al Academiei Române, și Prof. Univ. Dr. Ioan Bocșa, de la Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Gazda și moderatorul evenimentului va fi domnul Tudor Sălăgean, manager al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Manifestarea va fi îmbogățită prin participarea Ansamblului de Muzică Tradițională Românească "Icoane", din cadrul Academiei Naționale de Muzică "Gheorghe Dima", precum și a Ansamblurilor folclorice "Țibleșul" din Spermezeu, "Glanetașul" din Agrieș-Târlișua și "Roua Țibleșului" din Căianu Mic. De asemenea, rapsozii populari de pe Văile Țibleșului, în frunte cu familiile Purja din Agrieș și Horoba din Molișet, vor împărtăși din bogăția horilor moștenite de la înaintași.
Intrarea este liberă.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5