Episcopul-vicar Benedict Bistriţeanul, în mijlocul comunităţii din Prundu Bârgăului. Parohul Florin Celsie, iconom. Maria Vrăsmaş, Ordinul Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin

În Duminica a 28-a după Rusalii (a Sfinților Strămoși – Pilda celor poftiți la cină), Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a vizitat comunitatea ortodoxă din Prundu Bârgăului. A devenit o tradiție ca, în prima duminică după sărbătoarea Sfântului Nicolae, comunitatea parohială să-și serbeze hramul.
De la ora 10:00, în biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor restrâns de clerici.
Din sobor au făcut parte protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului, diaconul Sergiu-Iustin Pop, preoții parohi Vasile Turc și Florin Celsie, precum și alți preoți din împrejurimi.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură și i-a îndemnat pe credincioși să ia parte la slujbele bisericii.
„La biserică trebuie să mergem cu smerenie și să ne bucurăm de cina pe care, cu atâta dragoste, ne-o oferă Dumnezeu.”
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul l-a ridicat la rangul de iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Florin Celsie, iar doamnei Maria Vrășmaș, dirijoarea Corului parohial, i-a acordat Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.
La final, Preasfinția Sa a săvârșit slujba Parastasului pentru toți preoții parohiei care au trecut la Domnul, printre care se numără și preotul Ioan Jauca, care a păstorit comunitatea din Prundu Bârgăului timp de patru decenii, în perioada 1979-2019. Acesta a trecut la Domnul la data de 17 noiembrie 2020.
Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor, cu respectarea îndrumărilor bisericești și măsurilor igienico-sanitare impuse de autorităţi în perioada stării de alertă.
Tot astăzi, ierarhul a oficiat slujba sfeștaniei la casă parohială a Parohiei Prundu Bârgăului I, care, în ultimul an, a beneficiat de ample lucrări de renovare și înfrumusețare.
Scurt istoric
Biserica din Prundu Bârgăului, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost construită în anul 1837, prin contribuţia credincioșilor şi cu ajutorul ,,fondurilor grănicereşti”, după mărturisirile credincioşilor, precum şi după înscripţia care se găseşte pe faţada bisericii, unde se menţionează scurt: „construită în 1837, renovată în 1879, zugrăvită în exterior în 1973”. Lăcașul de cult a fost ridicat după modelul unei biserici din Viena.
Din anul 1957, la Prundu Bârgăului există două parohii. În prezent, biserica este deservită de preoţii parohi: Florin Celsie (Parohia I) şi Vasile Turc (Parohia II).
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5