Erorile din declaraţiile fiscale pot fi îndreptate
Contribuabilii îşi pot corecta, din proprie iniţiativă, declaraţiile fiscale pe perioada termenului de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale.
Declaraţiile fiscale pot fi corectate ori de câte ori contribuabilul constată erori în declaraţia iniţială, prin depunerea unei declaraţii rectificative.
Prevederea face parte dintr-un ordin al preşedintelui ANAF, privind procedura de îndreptare a erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale, publicat de curând în Monitorul Oficial.
Potrivit acestuia, prin erori se înţeleg erorile cu privire la cuantumul impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, bunurile şi veniturile impozabile, precum şi alte elemente ale bazei de impunere.
În situaţia în care, în timpul inspecţiei fiscale contribuabilul depune sau corectează declaraţiile fiscale aferente perioadelor şi impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor venituri ce fac obiectul inspecţiei fiscale, acestea nu vor fi luate în considerare de Fisc.
Procedura aprobată prin noul ordin se aplică în situaţia în care contribuabilul corectează declaraţiile fiscale, prin depunerea la Fisc a declaraţiilor fiscale rectificative cu suplimentarea/diminuarea obligaţiei fiscale iniţial declarate.
Dacă, după îndreptarea erorilor şi efectuarea operaţiunii de corecţie în evidenţa fiscală, rezultă sume achitate în plus aferente obligaţiei fiscale rectificate, Fiscul poate constata compensarea, din oficiu sau la cerere, cu alte obligaţii fiscale neachitate.
Pentru obligaţiile fiscale născute anterior datei la care a fost depusă declaraţia fiscală rectificativă, data stingerii prin compensare este dată depunerii la Fisc a declaraţiei fiscale rectificative.
Pentru obligaţiile fiscale născute ulterior datei la care a fost depusă declaraţia fiscală rectificativă, data stingerii prin compensare este, pentru fiecare obligaţie fiscală, scadenţa acesteia.
Dacă este cazul de suplimentare a obligaţiilor fiscale, accesoriile se datorează şi se calculează începând cu ziua imediat următoare scadenţei obligaţiei fiscale pentru care s-a stabilit diferenţa şi până la data stingerii acesteia inclusiv, prin orice modalitate de stingere prevăzută de lege.
Citiţi şi:
- De la 1 iulie, o nouă procedură de eliberare a certificatelor de atestare fiscală
- Persoanele fizice care vor să demonstreze că au plătit contribuţiile la pensii trebuie să obţină o nouă adeverinţă de la Fisc
- ANAF va transmite notificări tuturor contribuabililor care nu au depus declarațiile fiscale și care nu au solicitat regim derogatoriu!
- Declaraţia privind impozitul pe profit se poate depune până în 27 martie!
- Dorina Cicioc (director Finanţe): Guvernul a aprobat amnistia fiscală propusă de Ministerul Finanțelor! Vezi prevederile!
Adaugă comentariu nou