„Esentza”
E o revistă din ce în ce mai bine alcătuită, prin problematică şi condiţii de editare. E una dintre publicaţiile Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Beclean. Profesorii coordonatori înşişi – Neli Nicula şi Cristi Nicula – „s-au maturizat” în redactarea revistei, acum, la al 5-lea număr recent apărut. Încât „Esentza” e ceea ce îi stă bine: o oglindă vioaie a vieţii şcolare, cu multe aspecte caracteristice vârstei şi unei astfel de instituţii de învăţământ.
Pentru redactarea şi tehnoredactarea celor 50 de pagini (format A4) au contribuit nu mai puţin de 29 de elevi (Iulia Bulz, cl. a XII-a I– redactor şef) şi 16 profesori colaboratori.
Cum încă se perpetuează ideea că nivelul calitativ al unei şcoli şi al unor profesori este dat de performanţele şcolare la olimpiade şi competiţii de tot felul, iată statistica anului şcolar 2009-2010: Din 45 de premii şi menţiuni la faza judeţeană, e de remarcat 1 premiu I la clasa a IV-a pentru matematică ( (înv. Ioana Doroş), , cl. a X-a şi a XI-a(prof. Lia Săplăcan), servicii, a X-a şi a XI- a (Corina Rus şi Vasile Pop), socio-umane (prof. Adrian Balaş), religie (Adrian Cherhaţ0.
În cuprinsul revistei sunt tot felul de interviuri, câteva dintre ele vin să lumineze asupra motivaţiei dascălilor de a face efort suplimentar (neplătit) pentru pregătirea performantă a elevilor. Vasile Pop răspunde asupra imboldului efortului său: „mândria de a fi dascăl”. Corina Rus: „…pur şi simplu îmi place să lucrez cu elevii, cu atât mai mult atunci când am cu cine, când manifestă interes deosebit pentru învăţătură, şi mai ales pentru disciplinele predate de mine.”.
Cea mai performantă profesoară, prin rezultatele la concursurile naţionale de matematică, este doamna LIA SĂPLĂCAN. Elevul ei „dădăcit” încă din gimnaziu – Darius Onul - are în „tolba” rezultatelor medalie de argint la China Western Mathematical Olympiad, medalie de bronz la Asia International Teenagers Mathematical Olympiad, premiul I la Concursul interjudeţean Papiu Ilarian, premiul I la Concursul interjudeţean Grigore Moisil. Îi este recunoscător doamnei învăţătoare Sabina Sigmirean şi profesoarei Lia Săplăcan, „fără de care nu m-aş fi îndreptat spre acest domeniu” – afirmă pasionatul întru matematică. Însă mai trebuie reţinut următorul aspect al familiei Onul: mama, în vremea liceului a fost ea însăşi performantă în câteva faze naţionale ale olimpiadelor, iată, a urmat fiul, dar , mai nou şi fiica: Ingrid Onul, clasa a VII-a a obţinut medalia de bronz la etapa naţională şi Premiul I la Philippines Elementary Mathematical International Competition..
Ce-ţi mai rămâne de zis? Parafrazând exclamaţia de acum câteva sute de ani a cronicarului moldovean, spui: Nasc şi la Beclean oameni!
Citiţi şi:
- Elevii bistriţeni, pe podium la concursul interjudeţean „Grigore Moisil“
- Cinci premii pentru judeţ la Concursul „Grigore Moisil” din Tîrgu Mureş
- Ei sunt Maria, Diana, Edwina, Ionuț, Diana, Imola, de la Grupa de excelență Limba engleză, IX-XII, Beclean!
- Matematică de performanţă la Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud
- Ştefan-Petru Izvoran Oltean, Medalie de bronz la Olimpiada Naţională de Matematică!
Adaugă comentariu nou