Estivale – Belgia Zilele Marinei

În zilele de 7-8 iulie, în Belgia, mai precis la Brugge, cum se numeşte în limba olandeză, ori Zeebrugge (zee =mare) în flamandă, s-au desfăşurat Zilele Marinei. Un număr de douăsprezece nave belgiene şi străine, nave de război, au fost amarate la chei. Ele au avut porţile deschise şi au putut fi vizitate de doritori, gratis. Contra cost s-au organizat şi plimbări cu vaporul pe mare.
Acest orăşel a fost unul din cele mai influente din Nordul Europei, având în Evul Mediu o economie înfloritoare bazată pe comerţul cu Anglia şi Europa.
Prin port se făcea legătura la mare. În anul 1834, conducătorul burgund Filip cel Bun a declarat oraşul Bruges capitala regatului său, care se extindea. Artiştii vremii, Hans Memling şi Jan van Eyck, s-au aflat în centrul curţii regale, care putea concura cu oricare alta din Europa. Cu timpul, textilele ieftine din Anglia au invadat piaţa, iar râul Zwin a început să acumuleze nămol. Bruges a fost astfel rupt de rutele de navigaţie şi un timp a fost uitat.
Dar tocmai această pierdere bruscă a prestigiului a fost cea care a ajutat la transformarea oraşului într-una din cele mai celebre destinaţii turistice din Europa.
Oraşul nu a mai fost modernizat, chiar şi astăzi are o porţiune păstrată aproape intactă din trecut, datând de la începutul secolului al XVI-lea.
Majoritatea canalelor au rămas utilizabile, iar străduţele înguste m-au dus în timp.
În pieţele din oraşul Bruges s-au organizat, cu ocazia Zilelor Marine, concerte în aer liber, cu fanfare şi solişti. Standurile amenajate ofereau băuturi şi mâncăruri tradiţionale. La Piaţa Principală se poate ajunge pe un canal prin care se aduc mărfuri direct în hala pieţei. Clădirea alăturată, din secolul al XIX-lea, numită Palatul Provincial, e sediul guvernului principal al Flandrei de Vest. În paralele cu activităţile desfăşurate în oraşul marin Bruges au avut loc, şi la cel mai mare port de la Marea Nordului, în Osstende, curse marinăreşti, cu nave mai mari ori mai mici.
Biroul de organizare a fost deschis pentru cei interesaţi la Baza navală. Acţiunile care au fost derulate pe parcursul celor două zile au fost anunţate pe internet cu mai mult timp înainte de desfăşurare.
Concerte, plimbări, demonstraţii anti-incendiare realizate de către Poliţia de Coastă din Charleroi şi de către Centrul de Formare în Academia de Marină, au uimit publicul numeros prin mânuirea elicopterelor pentru salvarea marinarilor aflaţi pe vase în derivă, a motocicletelor (însemnând Poliţia militară motorizată). Cele douăsprezece nave, belgiene şi străine şi-au deschis porţile larg şi câte un număr limitat de vizitatori au putut lua contact cu bucătăria, dormitoarele, armele moderne de la bazele navale. Cu mic şi cu mare, lumea a ieşit din case pentru a lua contact cu cei de pe vasul american „Harry Truman” ori „Lobelia” din Belgia, („Argyil”) din Ucraina etc.
O lume veselă, colorată şi la propriu şi la figurat s-a plimbat printre sutele de steguleţe ale tuturor ţărilor atârnate pe nave. Tineri şi bătrâni, graşi ori slabi, căţei de toate rasele, cărucioare cu bebeluşi, albatroşi obişnuiţi cu oamenii aglomerează spaţiul naval. Se vorbeşte în flamandă, engleză, franceză, română, rusă. Sute de maşini sunt parcate în spaţii amenajate special, dirijate cu grijă de către Poliţia călare pe cai frumoşi, îngrijiţi
Pe nave, câte un ghid însoţeşte, evident, în uniformă militară, grupurile de turişti curioşi.
Plimbarea pe nave ne ameţeşte prin viteza cu care suntem conduşi în fiecare cotlon, ni se explică totul în limba engleză, marea ne leagănă şi ea.
Fotografiile şi filmul pe care le-am realizat stau mărturie la faptul că am participat, deosebit de interesată, la Zilele Marinei, care s-au desfăşurat la Bruges şi la Osstende. Mâncărurile din peşte uscat la soare şi din fructe de mare, savurate cu mare plăcere de către cunoscători, au constituit o adevărată senzaţie de arome şi gusturi noi. Oricum, a fost o experienţă deosebită.
Marilena Toxin
Foto: Gh. Toxin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5