Belgia (II)
Odată cu încheierea anului şcolar, românii intră în vacanţa de vară. Firmele de turism sunt pregătite să ducă turiştii dornici sau nevoiţi să plece în diverse părţi ale mapamondului. Am ales Bruxelles, nu pentru că acolo se află Parlamentul Europei ori Consiliul Europei, ci pentru că, prin diverse conjuncturi, tineretul circulă. Europa le oferă alternative favorabile tuturor celor bine intenţionaţi, cultivaţi, dornici de muncă cinstită. Pe o căldură toridă, cu bagaje multe şi un autocar modern, plin ochi, mi-am început concediul de ODIHNĂ. Mulţi dintre conaţionalii noştri nu şi-au petrecut de ani de zile câteva ore binemeritate de relaxare care, chiar sunt necesare.
Nu înseamnă neapărat că este absolut „musai” să pleci în croazieră, ori în vacanţe scumpe. Simpla mutare într-un loc retras, la o pensiune, la ţară, face bine atât psihic, cât şi fizic.
Copii, bunici, părinţi, mătuşi, umplu maşina dotată cu aer condiţionat. Mi-am propus să întregesc o activitate culturală, în speţă o lansare de carte.
Drumul a făcut vacanţa plăcută prin Ungaria, Austria, Germania, apoi Belgia. Schimbarea de fus orar, cu o oră mai devreme, mi-a lungit ziua.
După discuţii, emoţii alături de cei dragi care ne-au aşteptat, ne-am consultat ce putem vizita în Bruxelles Breine L’alleud, Liege, Bruges Oostende – oraş la Marea Nordului. Belgienii sunt renumiţi pentru cele peste şapte sute de feluri de bere. În trecut, cultivarea hameiului şi orzului se făcea sunt controlul numeroaselor mănăstiri locale. Acest lucru a generat standarde înalte de calitate şi arome variate: un anumit tip de bere „GUEUZE” poate fi produsă doar într-o mică regiune de pe Valea Senei, lângă Bruxelles, pentru că microorganismele care dau gustul berii trăiesc doar aici. În Belgia, berea e tratată tot cu atât de mult respect cum tratează francezii vinul. Fiecare bere e servită în propriul ei tip de pahar. Unele tipuri de bere au o mare concentraţie de alcool. Există bere blondă tulbure, făcută din grâu, apoi bere brună, bere fermentată o dată sau de două ori. Există bere cu esenţe de fructe proaspete ori cu aromă de malţ.
Aperitivele cel mai des întâlnite, aproape la orice colţ de stradă, se numesc „GAUFRES”, sunt nişte napolitane înmuiate în sirop, cremă de ciocolată, ori frişcă. Belgia este renumită prin produsele de ciocolată, de toate tipurile. Restaurantele, în care se vorbeşte flamanda ori franceza, oferă meniuri de sezon: supă de bere cu aromă de pui, pateu rece de viţel, porc sau iepure, roşii umplute cu crevete şi maioneză, şuncă afumată ori fructe de mare.
Bruxelles, capitala Belgiei, este un oraş cosmopolit, unde poţi găsi mâncăruri (la restaurante) franţuzeşti, chinezeşti, vietnameze, greceşti, japoneze, marocane, româneşti, turceşti etc.
Unele restaurante permit şi câinilor accesul, altele doar pe terasă. Mare mi-a fost mirarea să constat că în cinci săptămâni de şedere n-am văzut niciun câine vagabond, dar niciunul! În plus, am fost absolut şocată să văd persoane mature care plimbau cărucioare, nu cu unul, ci cu doi câini îmbrăcaţi în rochiţe şi cu fundiţe colorate pe cap. Oraşul Bruxelles a fost fondat în anul 979 d. C. de către Carol, duce de Lorena, fratele regelui Lothaire, al Franţei. Oraşul a început să prindă formă în 1047, odată cu ridicarea mai multor castele înconjurate de ziduri. În sec. al XII-lea, Bruxelles a devenit un oraş important în provincia Brabant, în care a prosperat comerţul cu metale preţioase, industria textilă, a lânii, importată din Anglia. Oraşul excelează şi azi în multe meşteşuguri. Femeile din mănăstirile belgiene, numite „beghine” şi doamnele de la curte petreceau multe ore realizând dantele fine ce erau folosite pentru împodobirea hainelor, dar şi azi împodobesc batiste, şerveţele, feţe de mese, felicitări ori veşminte speciale pentru botez.
Preţurile variază de la dantela produsă mecanic la cea lucrată manual. Magazinele artizanale expun, de asemenea, tapiserii. Unele sunt imense, adevărate bijuterii care conţin fire de aur şi argint, sunt atât de valoroase încât se găsesc în tezaurul regal. Tradiţia continuă şi azi, dar cele aflate în vitrine, spre vânzare, sunt realizate mecanic. Rareori găseşti tapiserii lucrate de mână, dar preţul e pe măsură. În Bruxelles găseşti şi cărţi vechi şi antichităţi din toate părţile Europei şi asta se datorează faptului că oraşul s-a aflat pe o rută comercială importantă.
Pe străduţele înguste din jurul străzii Midi, la câteva minute spre sud de Grand-Place, veţi afla magazine cu timbre şi monede.
Adaugă comentariu nou