Europa și criza climatică – ce se schimbă în noile finanțări europene?

Reprezentanți ai autorităților publice locale din județul Bistrița-Năsăud s-au reunit marți, 13 iulie, la Jelna, comuna Budacu de Jos, pentru a discuta despre provocările aduse de schimbările climatice la nivel local și despre modalitățile în care oportunitățile de finanțare oferite de Uniunea Europeană pot contribui la identificarea de soluții în conformitate cu nevoile de dezvoltare ale comunităților. Evenimentul a fost organizat de Centrul EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud, găzduit de Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” și Filiala Județeană Bistrița-Năsăud a Asociației Comunelor din România.

Uniunea Europeană este astăzi, indiscutabil, liderul mondial în combaterea poluării și a schimbărilor climatice. La “firul ierbii”, criza climatică afectează negativ recolta agricolă, biodiversitatea și viața cotidiană a fiecărui om. Pentru a răspunde acestor provocări, Comisia Europeană face eforturi pentru a sprijini Statele Membre și comunitățile locale, prin oferirea de oportunități de finanțare a investițiilor necesare pentru asigurarea dezvoltării sustenabile a comunităților, promovarea de bune practici și oferirea unui cadru potrivit pentru participarea cetățenilor la viața democratică europeană.

În acest context, primari și reprezentanți ai autorităților locale și județene s-au alăturat unui dialog deschis, alături de profesorul Cornel Ban – năsăudean, profesor în cadrul Copenhagen Business School și experții EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud. Tema discuției a vizat combaterea schimbărilor climatice și maximizarea șanselor de obținere a finanțărilor europene de către autoritățile publice locale, prin includerea în proiectele viitoare a componentelor „verzi”, care să contribuie la atingerea obiectivelor Pactului Verde European.

Recomandările vizează anticiparea tendințelor la nivel european: integrarea energiei solare și a altor tipuri de energie verde în proiectele de renovare a clădirilor vechi; dezvoltarea de facilități pentru alimentarea cu energie a autovehiculelor electrice; investiții în transportul în comun ecologic; încurajarea utilizării bicicletelor; promovarea materialor de construcții ecologice/ tradiționale; facilități pentru scurtarea lanțului de aprovizionare cu mâncare (de la fermă la furculiță), încurarea agriculturii tradiționale/bio, a cultivării de specii rezistente la secetă și vreme extremă; investiții în ecosisteme (creșterea biodiversității în spațiile urbane, crearea de păduri capcane-de-carbon, etc.); bugetarea verde și încurajarea tranziției verzi; investiții în devzvoltarea de programe educaționale de pregătire pe sectoarele economiei verzi.

            Evenimentul s-a încheiat cu un dialog deschis legat de nevoile administrațiilor publice locale și de modalitățile prin care acestea se pot adapta noilor tendințe și priorități europene, pentru a valorifica cât mai bine oportunitățile oferite de UE. Reprezentanții autorităților locale au propus măsuri de sprijin în domeniile reîmpăduririlor, valorificării energetice a deșeurilor și a resurselor tradiționale locale (precum lâna de oaie), elaborării documentației necesare pentru obținerea finanțărilor și implementarea proiectelor. Feedback-ul oferit de participanții la eveniment va fi încărcat pe platforma Conferinței privind Viitorul Europei (https://futureu.europa.eu/) care permite promovarea unor idei de măsuri la nivel european, organizarea de dialoguri pe temele prioritare europene, identificarea de idei care pot răspunde nevoilor locale și interacțiune cu promotorii acestora.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5