Eveniment astrist la Rebrişoara

Cerul Astra Rebrişoara, aşa cum ne informează vicepreşedintele Leon Catarig, organizează, la sfârşitul acestei luni, mai exact pe 26 iunie, un eveniment demn de consemnat. Este vorba de aşezarea unei plăci comemorative pe casa ridicată în locul celei părinteşti a doctorului Vasile Lupu, medic primar în obstetrică-ginecologie, fiu al comunei Rebrişoara. Născut la 24 ianuarie 1932, îşi începe studiile la şcoala din comuna natală (astăzi Şcoala Generală „Seni Ignat”), între anii 1939-1944, perioadă ce a coincis în cea mai mare parte cu ocupaţia vremelnică maghiară. Urmează liceul la Năsăud între anii 1944-1951, apoi Facultatea de Medicină din Cluj, pe care o absolvă în 1957, clasificându-se printre primii. După ce a profesat un an la Rebra-Parva, este numit medic-şef al raionului Năsăud, dar acordă asistenţă medicală primară şi la dispensarul din comuna natală. Apoi a funcţionat la Spitalul din Gherla ca şef de secţie (1964-1972), fiind apoi numit şef de secţie la Spitalul din Galaţi, cel mai mare din ţară (cu 1.500 de paturi) pe vremea aceea, în urma unui concurs pe care l-a câştigat în defavoarea celor şapte concurenţi participanţi. Aici a lucrat neîntrerupt timp de 30 de ani, fiind preşedinte al Colegiului Medicilor din Galaţi (1984-1994). A practicat peste 10.000 de intervenţii chirurgicale mari şi mijlocii, salvând viaţa numeroaselor femei.

Drept recunoaştere a meritelor sale, în memoria lui, va fi dezvelită placa comemorativă, la iniţiativa astriştilor rebrişoreni şi a autorităţilor locale.

Cu aceeaşi ocazie, Primăria şi Consiliul Local Rebrişoara vor acorda şi cea mai înaltă distincţie – titlul de Cetăţean de Onoare - unui număr de trei intelectuali, fii ai satului: profesorului Emil Sângeorzan (stabilit la Bistriţa), profesorului Teodor Pop (Baia Mare) şi inginerului Dumitru Burdeţ (Deva).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5