Evenimente, ştiri din lumea creştină

* Patriarhia Ortodoxă Română a deschis la Bruxelles un „Centru de spiritualitate şi cultură „Sfântul Andrei”.În mesajul trimis cu acest prilej, Preafericitul Patriarh Daniel arată că acest Centru „ „va contribui la promovarea valorilor spirituale ale poporului român, profund religios”, precum şi la „promovarea dialogului dintre religie şi cultură, mărturisind Harul Domnului nostru IISUS HRISTOS, iubirea Tatălui ceresc şi părtăşia Duhului Sfânt pentru toţi oamenii.”

* Monseniorul Celestino Migliore, reprezentatnt al Sfântului Scaun pe lngă Naţiunile Unite a denunţat faptul că „cea mai persecutaă comunitate din lume sunt creştinii”. De la violenţele fizice până la prigoană, discrminări, cenzură, puţine sunt mijloacele care să nu fie utzilizate pentru a-i persecuta. In Canada de pildă, în numele unui laicism excesiv, este interzisă predarea obiectelor confesionale, în numele aşa-zisului „laicism”, care este în fapt o interzicere a credinţei.

* Revista „Catholica” arată că în Rusia, comuniştii, prin vocea lui Boris Kashin,deputat în Dumă - Boris Kashin, sunt deranjaţi de referirea la Dumnezeu din Imnul naţional, respectiv sintagma: ”Rusia apărată de Dumnezeu” şi propun să fie înlocuită cu formula: „patria noastră iubită”. De altfel, la Curtea Constituţională a fost depusă o plângere a lui Alex. Nikonov, Preşedintele Societăţii ateiste din Moscova, care arată că formula existentă acum în Imnul naţional ”este în discordanţă cu drepturile constituţionale ale cetăţenilor.”

* Ofensivă împotriva Crucii după hotărârea CEDO de a se interzice păstrarea crucifixelor în şcoli. În Grecia, organizaţia „Helsinki monitor” cere ca să fie scoase icoanele din sălile de judecată, iar martorii să nu mai presteze jurământul pe Biblie.

* În Polonia, preşedintele Lach Kaczinski a răspuns unor organizaţii ateiste în aceeaşi problemă, reiterând poziţia oficială: ”indiferent ce se va întâmpla cu alte ţări, crucifixele vor rămâne în şcolile poloneze, pentru că fac parte din tradiţie şi trebuie păstrate pentru generaţiile viitoare.”

* În România, cunoscuta militantă şi preşedinte a Ligii „Pro Europa” , Smaranda Enache, s-a arătat entuziasmată de hotărârea recentă a CEDO, exprimându-şi speranţa că dosarul depus la CEDO de profesorul Emil Moise din Buzău militant pentru interzicerea icoanelor în şcoli va fi soluţionat favorabil acestuia.

* Patriarhia Ortodoxă Română, îşi exprimă poziţia în dezacord „cu recentele hotărâri în favoarea unor minorităţi agresive şi intolerante faţă de valorile împărtăşite de majoritatea creatoare de cultură şi civilizaţie pe continentul european”.

* După votul împotriva construirii de minarete în statul elveţian, nici francezii nu se arată mai predispuşi la indiferenţă în faţa islamizării Europei. Ceea ce nu s-a reuşit cu sabia în jihadurile Evului Mediu, se încearcă azi din cauza permisivităţilor democraţiei. Un sondaj efectuat de ziarul „Le Figaro”, atestă că 46% din francezi sunt împotriva construirii de minarete, 40 de procente pentru şi 14 % indecişi încă. (Adevărul e că minaretele (acele „ace ascuţite” sau ”rachete” ce împung cerul nu sunt o necesitate pentru a exista credinţa în islam, ci un simbol. Muezinii nu mai cheamă azi din înaltul minaretelor pe credincioşi la rugăciune.

* În Olanda s-a inaugurat cea mai mare moschee din Europa, numită El-Asslam, înconjurată de gigantice minarete, a căror prezenţă deranjează masiv pe olandezi, care-şi aduc aminte de regizorul batav uicis pentru a fi realizat un film în care acuză islamul de terorism.

Selecţie şi adaptare,

prof. Vasile Găurean

Notă: Se folosesc informaţiile agenţiilor: „Basilica”, Lăcaşuri ortodoxe, comunicatele Ministerului Culturii şi Cultelor, publicaţiilor „Lumina” (al Patriarhiei Ortodoxe Române) „Osservatore Romano” şi „La Croix”, reviste neoprotestante din România.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5