Exclusivitate ! Interviu cu Alina, nepoata artistei Valeria Peter Predescu. Cine calcă pe urmele doamnei cântecului năsăudean ?

 

  1. Cum era Valeria Peter Predescu în afara scenei, în calitate de bunică?

Mama Vali, așa cum îi spuneam toți din familie, a fost o bunică iubitoare, a încercat din răsputeri să ne fie aproape pe cât de mult posibil, deși era foarte des plecată prin țară și prin străinătate cu diverse spectacole. Ne sfătuia atât pe mine, cât și pe verișoara mea, Eleonora, să fim puternice și să luptăm pentru ceea ce ne dorim în viață. Îi plăcea foarte mult să o însoțim la filmări, la înregistrări și nu de puține ori am mers cu ea la diferite emisiuni. Era foarte mândră că avea două nepoate care îi seamănă mult, atât fizic, cât și la caracter.

 

  1. Crezi că bunica ta și a Eleonorei și-ar fi dorit să o urmați în această carieră artistică?

Cu siguranță și-ar fi dorit să îi călcăm pe urme, dar din păcate niciuna dintre noi

nu a ales această carieră. Deşi am absolvit Liceul de Muzică ,,Tudor Jarda” din Bistriţa, m-am oprit aici cu studiile muzicale pentru că am simţit că nu mă reprezintă acest domeniu. În ciuda acestui fapt eu îi ascult şi îi fredonez cântecele, amintindu-mi cu drag de ea.

 

  1. Știm că fiul tău, Nicolas, îndrăgește și fredonează cântecele care i-au adus succes bunicii tale. Ți-ar plăcea ca el să ducă mai departe valorile cântecului popular năsăudean?

Așa este. Fiul meu ascultă cu mare drag melodiile bunicii mele, iar cântecul lui preferat este „La căsuța d-ingă vale”. Bineînţeles că mi-aș dori ca el să ducă mai departe cântecul popular năsăudean, dar totul depinde de ceea ce va dori el să facă atunci când va mai crește.

 

  1. Ce semnificație are pentru tine cântecul „La căsuța d-ingă vale” având în vedere faptul că apari împreună cu verişoara ta într-una din filmările acestui cântec?

Acest cântec este printre cele mai cunoscute din repertoriul ei. Are într-adevăr o semnificație mai aparte deoarece a fost prima înregistrare realizată împreună cu mine și cu verișoara mea. Am filmat videoclipul în Telciul ei drag, pe Valea lui Stan, la casa ei părintească, locul unde este și fântâna despre care ea povesteşte în doina „O făcut tata fântână”.

 

  1. Pe lângă activitatea bogată în slujba cântecului popular năsăudean, știm că bunicii tale îi plăcea foarte mult și să gătească. Care era mâncarea preferată pe care ea ți-o pregătea?

Pentru ea era o adevărată relaxare să gătească şi era adepta mâncărurilor noastre tradiționale. Acum îmi vine în minte un desert pe care ea ni-l pregătea des, pe cât de simplu, pe atât de gustos și anume lapte de pasăre. Acest gust nu o să-l uit niciodată şi îmi aduc aminte că de cele mai multe ori îl decora cu fructe proaspete din grădina ei (zmeură, strugurași, coacăze).

 

  1. După ce bunica ta a format grupul folcloric „Miorița”, respectiv „Valeria Peter Predescu”, o lungă perioadă de timp ai făcut parte și tu din acest grup. Care erau sfaturile pe care d-na Valeria vi le dădea înainte de un spectacol sau de o emisiune?

Îmi aduc aminte că era foarte atentă ca toţi cei din grup să fim îmbrăcați impecabil. Ne spunea mereu să avem grijă la ținuta pe care o adoptăm în public, să nu ne machiem excesiv pentru că acest lucru nu face altceva decât să ne maturizeze prea mult şi nu era cazul, noi fiind încă nişte copile. De asemenea ne mai spunea să zâmbim și să comunicăm mereu unii cu ceilalți prin gesturi şi priviri.

 

  1. Fiind referent de specialitate în cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, doamna Valeria Peter Predescu a acordat o atenție deosebită și muncii de cercetare. Rezultatul acestei cercetări a constat în numeroase albume și cărți acoperind în totalitate etapele importante din viața omului. Printre cărțile editate se regăsește și una care cuprinde repertoriul funebru. Ce crezi că a determinat-o să realizeze această carte?

 

             Cartea se numește „Cântarea de pe urmă” şi conține versuri și cântări morțești din ritualul de înmormântare din județul Bistrița –Năsăud. Această carte este însoțită și de un CD care conține înregistrarea unor versuri de la Telciu, dar și din împrejurimi. După cum zicea chiar ea, pierderile dureroase din familie au făcut-o să acorde o atenție deosebită acestui gen. Prima şi cea mai grea pierdere a fost mama sa, mai apoi s-au stins din viaţă doi cumnați, socrii, tatăl și mătușa care erau în grija ei. Toate aceste evenimente neplăcute au avut un puternic impact emoţional asupra sa, făcând-o să cerceteze mai îndeaproape repertoriul funebru.

 

8. Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai alături de bunica ta?

Nu pot spune că am o singură amintire frumoasă cu bunica mea, îmi amintesc cu melancolie de toate momentele frumoase trăite alături de ea. Vacanţele de vară petrecute împreună, călătoriile, sfaturile pe care mi le dădea atunci când aveam nevoie, toate acestea reprezintă amintiri de neuitat.

 Știu că de acolo de unde este ne veghează și e mândră de noi pentru că încercăm să îi păstrăm vie amintirea în sufletele tuturor, aşa că vă aşteptăm cu mare drag în perioada 25-26 aprilie la cea de a IX-a ediţie a Festivalului „Valeria Peter Predescu” organizat la Bistriţa în memoria bunicii mele.

 

Interviu realizat de Bianca Simionca şi Anamaria Marti,

referenţi de specialitate în cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5