Exclusivitate ! Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu: Şase copii începeau clasa I în Şirioara. Printre cei mici era şi Duţu lu’Popa, cu ghiozdan în care stăteau frumos două caiete, un măr “Ionatan” şi un colţ de prescură, pentru pauza mare
Judeţul a căpătat din nou culoare prin zâmbetul miilor de elevi care au animat străzile, fie ele în oraşe sau în cele mai izolate cătune. Cu flori în mână pentru doamna învăţătoare sau pentru doamna dirigintă, cu emoţii pentru noul an şcolar, cu mic cu mare, elevii au păşiu cu încredere în viitor spre clasa care va deveni a doua casă.
Dorim tuturor profesorilor şi elevilor un an şcolar plin de performanţe, iar cititorilor noştri le aducem în dar câteva din gândurile personalităţilor care ne vorbesc, în premieră, despre emoţiile primei zile de şcoală.
15 septembrie 1960.Toamna începutului. Şcoala Elementară Şirioara, comuna Chiraleş. Şase copii începeam clasa I cu ,,tovarăşa” învăţătoare Mureşan Maria. Şirioara este un sat mic, toţi copiii ştiau unde e şcoala şi veneau singuri, neînsoţiţi, chiar din prima zi. Pe uliţa principală nu circulau decât căruţe sau eventual vreun tractor rătăcit– deci nu prea existau pericole, decât din partea vreunui câine scăpat din lanţ. În toamna anului 1962 a trecut şi o “Volgă”, se zicea că era Raluca Repan. Toţi copiii am fugit după maşină până la ieşirea din sat. Clasa I învăţa în aceeaşi sală cu clasa a III-a, pentru că erau copii puţini şi numai doi învăţători. Cei mai “mari” îi cam“timorau” pe cei dintra-ntâia. Printre cei mici era şi Duţu lu’Popa, cu ghiozdan de carton cafeniu, nou-nouţ, în care stăteau frumos două caiete (unu’de linii şi unu’cu pătrăţele, învelite în hârtie albastră şi cu etichete albe), un penar nou din lemn de fag care mirosea incredibil de frumos a lemn şi lac proaspăt. Şi tot acolo, un măr “Ionatan” şi un colţ de prescură, învelite în ziar, pentru pauza mare. M-am aşezat în bancă alături de Nucu lu’Huciu (azi d-l părinte Ioan Suciu) şi de Liviu lu’Bârzan (azi Liviu Bărsan, şi el stabilit în Bistriţa). M-a luat melancolia, făcând acest exerciţiu. Amintiri. Trăiri interioare.
...................................... Citiţi ediţia print !
Citiţi şi:
- Poetul Alexandru Cristian Miloş: Din clasa I am ştiut că o să fiu Poet al Stelelor
- Elena M. Cîmpan: Prescura rămasă
- La sfat cu oameni simpli şi vrednici ai satului Şirioara
- LIUŢA ZĂGREANU: „ORACOLUL DIN GHIOZDAN”(Editura „Didactica Nova”,Bi
- Senatorul Dorin Dobra: Aveam un ghiozdan albastru mai mare decât mine
Adaugă comentariu nou