Exercițiu al pompierilor în Pasul Rotunda! Pregătirea prin tehnologia VR (Realitatea Virtuală)

Comunicat de presă

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bistrița” al județului Bistrița – Năsăud este parte integrată într-un proiect de cercetare europeană, finanțat prin fonduri europene (Comisia Europeană) în domeniul protecției civile pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență generate de incendiile de pădure.

Modulul III al proiectului de cercetare presupune un exercițiu cu forțe și mijloace în teren – SILVANUS  care se va desfășura mâine, 19 septembrie în Pasul Rotunda, în cooperare cu ISU Suceava, ISU Maramureș, Ocolul Silvic Maieru, SVSU Maieru, Rodna, Șanț, Parcul Național Munții Rodnei și Asociația Forestierilor din România, organizat sub egida DSU și IGSU, cu sprijinul Fundației pentru SMURD.

Particularitatea acestor activități de formare și menținerea gradului de specializare a pompierilor militari bistrițeni este integrarea realității virtuale în pregătirea efectivelor proprii, de la structura de comandă, până la structurile operative ale inspectoratului pentru situații de urgență. Implementarea realității virtuale în pregătirea pompierilor reduce considerabil timpii de deplasare în site-uri (locurile de desfășurare a exercițiilor), precum și costurile aferente exercițiilor tactice. Mai mult, prin cartografierea digitală a zonelor de interes, realitatea virtuală permite abordarea mai multor scenarii diferite, într-un timp scurt și pentru categorii de personal multiple (comandă și execuție).

***

Info Background:

Incendiile de pădure încă au o frecvență redusă în zona de competență, menținută atât prin componenta preventivă a sistemului de management al situațiilor de urgență din județul Bistrița – Năsăud, cât și prin intervențiile operative ale structurilor pompierilor militari, voluntari, ocoale silvice etc. Suprafața

împădurită în a județului Bistrița - Năsăud este de aproximativ 192000 ha, iar suprafață împădurită a Parcului Național Munții Rodnei este de 29116 ha.  Obiectivele noastre sunt prevenirea unor situații de urgență care ar putea deveni de amploare, precum și coordonarea eforturilor comune și gestionarea situațiilor de urgență provocate de eventualele incendii de pădure. Totuși, ținem cont de schimbările climatice din ultimii ani, care arată o încălzire exponențială ce presupune implicit creșterea riscului de producere a incendiilor de pădure, provocate atât din neglijența umană, cât și din cauze naturale.

Intervențiile la incendiile de pădure sunt de lungă durată (aproximativ o săptămână a durat intervenția la fondul forestier din Colibița – iulie 2022) și sunt extrem de greu de gestionat din cauza mai multor factori: incendiile sunt, de obicei, observate târziu, distanțele care trebuie acoperite sunt mari, iar accesul autospecialelor pentru stingere este greu practicabil sau imposibil, în unele zone. De cele mai multe ori, intervenția este realizată cu mijloace de primă intervenție, portabile.

Tehnica de intervenție specifică în astfel de situații disponibilă la nivelul județului nostru constă într-o autospecială dedicată expres stingerii incendiilor de pădure, premisele fiind ca în viitorul apropiat numărul acestui tip de autospeciale să crească. De asemenea, în cazul unor intervenții de amploare beneficiem, la solicitare, de sprijinul elicopterelor specializate în stingerea incendiilor de pădure, în sistem integrat, sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Departamentului pentru Situații de Urgență. Elicopterele menționate anterior fac parte din structurile Inspectoratului General de Aviație (IGAv) din Ministerul Afacerilor Interne.

 

INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE ISU „BISTRIŢA”

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5