Experiență Erasmus în Croația pentru un grup de elevi și profesori ai Colegiului Național "Petru Rareș", Beclean

Deținerea unei acreditări Erasmus marchează pentru fiecare școală un pas important în dezvoltarea instituțională, cu impact direct asupra întregii comunități școlare. Astfel, în perioada 22-27.05.2023, Colegiul Național "Petru Rareș", Beclean, a fost implicat într-un mixt de formare profesională cu stagiu de predare pentru  profesori și mobilitate de grup a elevilor în cadrul Acreditării Erasmus+ din primul an, E-Digital Academy, cu nr 2022-1-RO01-KA121-SCH-000058302.  Din instituția noastră, a participat la stagiul de predare un cadru didactic- profesorul de educație fizică și sport, Marian Constantin, iar la mobilitatea de grup, elevele din ciclul liceal Chiș Ioana, Moldovan Iulia, Coman Sara, Jiregan Amalia, Mureșan Ioana, Plăian Ioana, Pop Teodora și Reman Krisztina, însoțite de doamnele profesoare Florean Dora și Năstase Delia.  Școala gazdă a fost Srednja Strukovna Skola din localitatea Vinkovci, Croația, reprezentată de domnul director Domagoj Bujadinović și doamna profesoară de limba engleză Livia Pribanić, mentorul și organizatoarea activităților de mobilitate la nivelul școlii din Vinkovci.

Mobilitatea din Croația a fost a treia în cadrul Acreditării Erasmus+ din primul an, obiectivele acesteia centrându-se pe dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și cadrelor didactice participante la activități, identificarea de alternative verzi, sustenabile, crearea de conexiuni europene cu accent pe democrația participativă și rolul elevilor în viața școlii, identificarea de strategii și metode didactice care să poată fi utilizate în școala noastră în activități de predare-învățare-evaluare, crearea de materiale didactice inspirate de stagiile de formare, utilizarea spațiului eTwinning ca spațiu de învățare, organizarea de acțiuni de valorizare și diseminare a rezultatelor și activităților în comunitatea locală, națională și internațională.

În cadrul stagiului de predare, domnul profesor Marian Constantin a inițiat și susținut ore de educație fizică și sport cu elevii croați, a schimbat idei și experiențe în plan profesional și intercultural cu profesorii,  a participat la discuții formale și informale despre sistemele naționale de educație din Croația și România, precum programe școlare, scheme orare, strategii manageriale și administrative, abordări metodice și pedagogice, statutul elevului și al profesorului etc. În cele 5 zile în Croația, elevele Colegiului Național "Petru Rareș", împreună cu profesoarele însoțitoare, au avut ocazia de a participa la o serie de activități și workshopuri cu tematică green și digital skills, precum "How to produce bio-enzyme", "How to recycle clothes", "Zero-waste cooking", "Collaborative learning using Canva and Kahoot". De asemenea, profesorii și elevii participanți au avut ocazia să-și consolideze competențele lingvistice, și-au dezvoltat competențele soft și interpersonale, și-au format deprinderi  și comportamente responsabile față de mediu ( prin implementarea unor soluții practice de reciclare a hainelor vechi și de reutilizare a acestora,  învățarea gătitului zero-waste, evitând risipa de alimente, producerea de bioenzime obținute din fermentarea alimentelor),  au învățat să utilizeze aplicații digitale ( au făcut prezentări în Canva și au realizat un quiz în Kahoot), au interacționat și legat prietenii cu elevii și profesorii din Croația, totul desfășurându-se într-un ambient de lucru dinamic, provocator, propice unui dialog autentic între reprezentanții celor două țări europene.

Activitățile în școală s-au împletit, evident, cu activitățile culturale și recreative în afara școlii,  în cele câteva zile de activitate petrecute în Croația, elevii și profesorii având ocazia să viziteze și obiective cultural-istorice importante din orașul Vinkovci și din împrejurimi, să admire și să învețe câte ceva despre istoria, tradițiile și geografia Croației. Putem aminti în acest sens vizita la  Grandski musej Vinkovci,  monumentul și  casa Mariei și a lui Ivan Kozarac, personaje importante în istoria orașului, cunoscuți și ca Romeo și Julieta ai locului, vizitarea orașului Osijek cu catedrala Sf. Peter, dar și a orașului Vukovar, cu vechiul turn de apă, Muzej vučedolske kulture și Ovcara Memorial Center.

Croația ne-a oferit deci, o experiență de neuitat, plină de activități și momente inedite, de prietenii și amintiri pentru o viață. Am înțeles că aceste vizite internaționale creează oportunități de promovare și dezvoltare a dimensiunii europene a educației și reprezintă, totodată, un bun prilej de învățare, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Impresiile elevilor nu lasă niciun dubiu asupra faptului că tot ceea ce au experimentat a fost la superlativ: " Pentru mine, mobilitatea Erasmus a însemnat mai mult decât o călătorie. Am dobândit o bogată experiență la nivel intelectual, social și cultural. Am fost plăcut surprinsă să aflu despre istoria poporului croat, să interacționez cu oamenii de acolo și să rămân cu o mulțime de amintiri frumoase despre locurile vizitate. Gazdele ne-au primit cu căldură, au fost deschiși și buni cu noi, ne-am simțit bine în preajma lor și am legat multe prietenii cu elevii croați. Pe parcursul săptămânii în Croația, am învățat să lucrăm în aplicația Canva si sa facem jocuri în aplicația Kahoot. Totodată, am avut acces la bucătăria școlii unde am învățat să gătim feluri de mâncare sănătoase, experimentând metoda zero waste, apoi să coasem genți de blugi în atelier și să obținem prin fermentație bioenzime. A fost o săptămână activă și plină de activități interesante!"( Jiregan Amalia- XII-F)

" În perioada 22-27 mai 2023 am participat în calitate de elev la o mobilitate Erasmus în Vinkovci, Croația. Aceasta este prima mea activitate de acest fel și pot spune că m-am bucurat foarte mult de experiență datorită locurilor vizitate și interacțiunilor cu elevii de acolo. Mi-a făcut plăcere să particip la activitățile organizate și să mă integrez în colectivul elevilor școlii care ne-a găzduit. Mă bucură faptul că și aceștia au fost la fel de deschiși, ne-au primit cu entuziasm și  s-au asigurat că atmosfera este una plăcută și că nu suntem excluși în pauze. De asemenea, mi-au plăcut workshopurile și vizitele culturale de care am avut parte. Acestea m-au ajutat să îmi îmbogățesc cultura generală și să-mi exersez diferite abilități, dar și să dobândesc altele noi. În final, săptămâna petrecută în Croația în mobilitatea Erasmus a fost o experiență de neuitat, în cadrul căreia am avut parte de activități și vizite captivante, dar și de o interacțiune minunată cu elevii școlii care ne-a găzduit."( Mureșan Ioana- XI-F)

"În primăvară am avut ocazia să merg în Croația cu un proiect ERASMUS +. Am învățat lucruri noi, am vizitat locuri uimitoare și am legat prietenii noi. Pe parcursul săptămânii am vizitat mai multe orașe frumoase și am avut ocazia să participăm la ateliere de învățare, organizate de școala gazdă. Vizitele în orașele Osijek, Vinkovci și Vukovar au fost foarte interesante și educative. Această experiență a fost una fascinantă, ale cărei amintiri vor rămâne mereu într-un loc special din inima mea."( Coman Sara- XI- I)

 

Profesori Dora Florean, Delia Năstase, Constantin Marian,

Colegiul Național "Petru Rareș "Beclean

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5