Expoziţie la Galeria “Frezia” din Dej

Peste câteva zile se împlineşte un an de la vernisajul primei expoziţii deschise la galeria Frezia de plasticiana clujeană, doamna Hermina Csata. Dacă atunci artista ne încânta cu admirabilele sale tapiserii , astăzi ne dezvăluie o altă faţă a creaţiei sale– pictura de şevalet, ne răsfaţă privirea şi sufletul cu splendoarea tablourilor sale, suprafeţe mari, intensiv şi viu colorate, de o mare expresivitate.

E uimitor cum într-o vreme de nelinişte şi neîmpliniri de tot felul artista, ca zâna cea bună din poveste, ne smulge din noianul descumpănirilor si ne oferă o speranţă de viaţă şi bucurie.

Este neîndoielnic că numai un suflet de excepţie, o personalitate înzestrată cu un optimism robust ne poate oferi o astfel de sărbătoare a formelor şi culorilor, ne poate insufla prin mijloace specifice artei seninătatea şi dorul de viaţă.

Prin tematica pânzelor, prin stilul personal orientat atât către tradiţie, cât şi spre prezent, prin desenul fin şi perfect conturat, prin arta compoziţională şi simţul culorilor artista imprimă lucrărilor sale exigenţa artei tradiţionale, dar şi elemente moderne care amintesc de impresionism şi transmite lumină, culoare, vibraţie, trăire sinceră şi bucuria de a exista.

Revenind la tematica expoziţiei desprindem în primul rând nudul feminin de o rară frumuseţe plastică în diverse ipostaze: "Eva la fereastră", "Eva în ploaia de lumină", "Eva în pădurea tropicală ", "Eva în apus de soare", "Eva în grădina Edenului ", etc.

Este cu totul remarcabilă individualizarea acestor preafrumoase "Eve" utilizând lumina, culorile, elementele ambientale.

Lucrările "Ana lui Manole", "Egiptencele ", sau "Adam şi Eva ", prelucrează subiecte istorice, etnogeografice şi mistico-mitologice, având, de asemenea, femeia în centrul compoziţiei şi făcând trimiteri subtile la psihicul şi caracterul personajelor. Dacă Eva îndemnată de şarpe îl determină pe Adam să păcătuiască, în lucrarea artistei Eva îmbracă forma şi pielea şarpelui, este şarpele însuşi.

Expoziţia doamnei Hermina Csata, prin compoziţiile sale sensibile cu flori, fie maci, irişi, narcise, lotuşi sau flori de câmp, dobândeşte acea calitate fundamentală artistică ce o numim în general frumuseţe picturală. Florile, un cântec al formei şi culorii, sunt simţite şi tratate de artistă ca nişte fiinţe umane transpuse în imagini picturale.

Cele trei peisaje cuprinse în expoziţie se impun prin nobleţea simplităţii susţinută de o remarcabilă experienţă creatoare. Nucii din grădina artistei şi "Arborele vieţii " par a face o legătură mistică între cer şi pământ şi ne invită să împărtăşim încântarea artistei în faţa naturii, o natură cu respiraţie parcă suspendată într-un moment de graţie.

În ansamblul lor, pânzele doamnei Csata Hermina ne prezintă dragostea fundamentală a artistei: omul, florile, nudul şi peisajul.

Pictate cu căldură, lucrările sale se impun printr-un remarcabil simţ al echilibrului compoziţional şi o gamă coloristică bogată, limpede, proaspătă, mânuită cu uşurinţă.

Traversăm o perioadă dificilă de pauperizări şi crize de tot felul. Arta, în genere, şi arta plastică, în special, nu cunosc seismele din alte domenii, iar această expoziţie, contrast necesar la cenuşiul vieţii, ne apare ca o terapie, ca un alint vizual, ca o mângâiere şi, pentru că această minune trebuie să poarte un nume, permiteţi-mi s-o numesc Bucuria de a trăi.

Prof. Ion Mureşan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5