Felicitări! Academicianul Dorel Banabic, originar din Ciceu-Giurgești, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnice Timişoara
Senatul Universităţii Politehnice Timişoara (UPT) s-a reunit joi, 11 mai 2023, pentru decernarea titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Dorel Banabic, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, semn al aprecierii remarcabilei activităţile didactice, de cercetare şi cooperare naţională şi internaţională.
Evenimentul a debutat cu mesajele de apreciere a întregii activități didactice, ştiinţifice, a personalității academicianului Dorel Banabic, rostite de conf.univ.dr. Florin Drăgan, rectorul UPT și de prof. univ. dr. ing. Radu Vasiu, preşedintele Senatului UPT.
Laudatio a fost adresat academicianului Dorel Banabic de prof. univ. dr. ing. Liviu Marşavina, membru corespondent al Academiei Române, prorector al Universităţii Politehnica Timişoara, după care, potrivit uzanțelor academice, distinsului invitat i-au fost înmânate diploma de Doctor Honoris Causa şi roba Universităţii Politehnice Timişoara, ca semn al includerii și apartenenței comunității academice a UPT. În alocuţiunea domniei sale, academicianul Dorel Banabic a prezentat o sinteză a evoluţiei tehnologiilor de la prima la cea de-a patra revoluţie industrială, şi un dens rezumat al principalelor teme ale cercetărilor proprii în domeniul simulării şi modelării în procesele de deformare plastică.
Amintim că Dorel Banabic s-a născut în 3 octombrie 1956 în Ciceu-Giurgești, judeţul Bistriţa-Năsăud, și a urmat Liceul ,,Andrei Mureşanu” din Dej, apoi Facultatea de Mecanică (secţia Tehnologia Construcţiilor de Maşini) a Institutului Politehnic din Cluj-Napoca, absolvind în 1980. A lucrat ca inginer proiectant la „Mecanica” din Sibiu, apoi la Fabrica de maşini de rectificat din Cluj-Napoca. În 1984 a devenit cadru didactic al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca, iar din 1996 este profesor al prestigioasei instituţii. Este vicepreşedinte al Consiliului Cercetării şi director al Şcolii Doctorale a Facultăţii de Inginerie Industrială, Robotică şi Managementul Producţiei, iar pe plan naţional, vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Academicianul Dorel Banabic a fost între 2006-2014 membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Educaţiei şi Cercetării, membru al Comisiei de Ştiinţe Inginereşti a Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS), respectiv al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS).
Între anii 2011-2016 a fost membru al Colegiului Consultativ al Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (CCCDI) al Agenţiei Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), de asemenea, în perioada 2012-2016 a fost președinte al Asociaţiei Europeane de Deformarea Materialelor (ESAFORM), fiind până azi membru în Comitetul Director al ESAFORM şi redactor principal al Buletinului ESAFORM.
În anul 2009 a devenit membru corespondent, iar în 2015 titular al Academiei Române, în prezent fiind președintele Secţiei de știinţe tehnice al înaltului for național.
Dintre numeroasele premii științifice amintim Premiul ,,Traian Vuia” al Academiei Romane, pe anul 2002, pentru lucrarea „Formability of Metallic Materials”, Premiul ,,Leonardo da Vinci”, pe anul 2006, al Comisiei Europene pentru programul de e-learning ALUMATTER, Medalia de bronz a Preşedinţiei Germaniei, pe anul 2006, pentru programul de e-learning ALUMATTER, Premiul ,,Lee Hsun” pe anul 2015 acordat de Institute of Metal Research Shenyang of the Chinese Science Academy precum şi Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, decembrie 2016.
Academicianul Dorel Banabic a mai primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ,,Dunărea de Jos” din Galați și al Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş, fiind unul dintre cei mai vizibili și prețuiți oameni de ştiinţă din România. Pe lângă prezența sa la reuniuni științifice de nivel mondial, cărţile sale au fost publicate la unele dintre cele mai prestigioase edituri tehnice din lume; să amintim doar Springer Verlag din Germania (4 cărţi) sau Hermes Paris (o carte), de asemenea, în China (o carte).
Festivitatea s-a încheiat cu un recital clasic, susținut la chitară, de muzicianul timişorean Horia Crişovan.
Citiţi şi:
- Dorel Banabic, singurul membru titular în viață al Academiei Române născut în Bistrița-Năsăud!
- Lecţia oferită de prof. univ. dr. Mircea Păcurariu
- Sălăuanul Dorel Butaciu, în topul celor mai buni studenți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca, bursier la Lyon-Franța
- Mitropolitul Andrei şi academicianul Dorel Banabic, la 190 de ani de la ctitorirea bisericii ortodoxe din Ciceu-Giurgești
- „Academicianul Dumitru Protase la 90 de ani- Magistrul și Omul”- album omagial lansat la Muzeul grăniceresc năsăudean în cinstea academicianului Dumitru Protase
Adaugă comentariu nou