Dorel Banabic, singurul membru titular în viață al Academiei Române născut în Bistrița-Năsăud!
Academicianul Dorel Banabic a primit, la finele anului trecut, Titlul de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Bistriţa-Năsăud”, în semn de apreciere și recunoștință pentru vasta activitate academică desfășurată în domeniile ingineriei și științelor tehnice și pentru promovarea județului Bistrița-Năsăud, atât pe plan național, cât și internațional. Recomandările pentru conferirea acetui titlu au fost făcute de către Primăria Comunei Ciceu-Giurgești, prin primarul Vasile Iuga, Parohia Ortodoxă Ciceu Giurgești, prin pr.dr. Dan-Constantin Iftimi, și prof. dr. ing. Dănuț Julean.
Cine este academicianul DOREL BANABIC?
Cu o carieră academică impresionantă în reprezentarea excelenței științifice și a culturii românești, domnul academician Dorel Banabic este singurul membru titular în viață al Academiei Române care s-a născut în județul Bistrița-Năsăud, fiind și Președintele Secției de Științe Tehnice a Academiei Române.
Domnul academician Dorel Banabic a absolvit Liceul „Andrei Mureșanu” din Dej în anul 1975, la clasa specială de matematică. În 1980 a absolvit Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, Facultatea de Mecanică, secția Tehnologia Construcțiilor de Mașini. În perioada 1980-1984 a lucrat în industrie, ca inginer proiectant, inițial la Întreprinderea „Mecanică” din Sibiu, apoi la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, actuala Universitate Tehnică la care a activat ca și profesor începând cu anul 1996.
Din anul 1999, devine conducător de doctorat în domeniul Științe Inginerești, tezele de doctorat finalizate sub coordonarea sa fiind lucrări de referință în domeniul deformărilor plastice. Academicianul Dorel Banabic a coordonat teze de doctorat în România, dar a fost și invitat în 16 comisii de doctorat din străinătate (Franța, Portugalia, Norvegia, Germania, Olanda, Iran și India). Este, de asemenea, și formatorul și coordonatorul unor colective de cercetare prestigioase, fiind din anul 2000 director al Centrului de Cercetări în Tehnologia Deformării Tablelor (CERTETA) din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Academicianul Dorel Banabic a predat și coordonat cercetări în calitate de profesor invitat la universitățile din Stuttgart, Paris Nord, Chemnitz, Aachen, Belfast, Metz, Moscova, Palermo, Erlangen, Warwick, Warangal (India) și Xian (China).
Academicianul Dorel Banabic a desfășurat și o activitate susținută de management academic și științific, atât pe plan local, în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, unde este vicepreședinte al Consiliului Cercetării și director al 2 Școlii Doctorale a Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției, cât și pe plan național, unde este Președintele în exercițiu al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). În anul 2009, în semn de recunoaștere a prodigioasei activități științifice, academicianul Dorel Banabic a fost ales membru corespondent al Academiei Române, urmând ca în anul 2015 să devină membru titular al Academiei Române, iar în prezent este președintele Secției Tehnice a Academiei Române și membru în Prezidiul Academiei. Din 2013, este membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România, iar din 2022 este Președintele Filialei Cluj-Napoca a aceleiași academii.
Domnul academician Dorel Banabic este, de asemenea, membru titular al uneia dintre cele mai reputate asociații internaționale din domeniul ingineriei pe plan mondial, Academia Internațională de Ingineria Producției (CIRP). În domeniul cercetării științifice, a desfășurat o intensă activitate pe plan național și internațional, coordonând peste 25 de proiecte de cercetare naționale și fiind implicat în 12 proiecte de cercetare internațională (în calitate de cercetător invitat la universități din Franța și Germania). Dintre premiile obținute în urma activității și rezultatelor științifice, amintim: Premiul Traian Vuia al Academiei Române (2002) pentru lucrarea „Formability of Metallic Materials”, Premiul Leonardo da Vinci (2006) al Comisiei Europene pentru programul e-learning ALUMATTER, Medalia de bronz a Președinției Germaniei (2006) pentru programul e-learning ALUMATTER, Lee Hsun Award (2015) acordat de Institute of Metal Research Shenyang of the Chinese Science Academy.
Pe lângă aceste premii, a mai obținut și distincții acordate de ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni” de către Mitropolitul Andrei pentru contribuțiile aduse dezvoltării bisericii din Ciceu-Giurgești, precum și distincția de „Cetățean de Onoare al comunei Ciceu-Giurgești” pentru implicarea în viața socială și culturală a comunei natale.
Ca o încununare a prestigioasei sale activități, în anul 2016 a fost decorat în grad de Cavaler de către președintele României cu Ordinul Național „Steaua României”. În ceea ce privește activitatea sa publicistică, acesta a publicat peste 350 de articole științifice, 17 cărți publicate în țară și 8 cărți publicate în străinătate.
Este printre primii oameni de știință din România care a obținut recunoașterea științifică internațională care i-a permis să publice cărți la unele dintre cele mai prestigioase edituri tehnice din lume, cum ar fi: Springer, Science Press Beijing și Hermes. La fel de remarcabilă este și activitatea sa antreprenorială, întrucât domnul Dorel Banabic a fost co-fondatorul și co-acționarul unei firme de succes din domeniul IT din România, compania FORTECH, cu peste 1250 de angajați. Această firmă a fost înființată în anul 2003 și vândută în anul 2022 concernului japonez Hitachi, considerată a fi cea mai mare tranzacție a unei firme cu capital integral românesc de după anul 1990, ceea ce a dus la creșterea valorii celorlalte firme IT din România.
Academicianul Dorel Banabic a folosit fiecare ocazie pentru a promova meleagurile bistrițene și năsăudene, sens în care menționăm câteva dintre acțiunile sale: - organizarea, împreună cu Primăria și Parohia din comuna Ciceu-Giurgești a simpozionului „190 de ani de la ctitorirea Bisericii Ortodoxe din Ciceu-Giurgești, județul Bistrița-Năsăud” în 2018;
- donații de cărți bibliotecii Școlii generale din Ciceu-Giurgești; - acordarea unor burse de studiu pentru elevii cu nevoi speciale ai Școlii generale din Ciceu-Giurgești; - susținerea extensiei Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, prin cursuri și prelegeri;
- implicarea în organizarea de manifestări de premiere de către Marea Lojă Masonică din România a celor mai performanți cercetători și antreprenori din județul Bistrița-Năsăud; - atragerea de specialiști în IT din județul Bistrița-Năsăud în firma FORTECH;
- îndrumarea absolvenților din liceele județului Bistrița-Năsăud să urmeze cursurile Universității Tehnice din Cluj-Napoca; - membru fondator al fundației „Prietenii Ciceului”, având ca principal obiectiv restaurarea Cetății Ciceului.
Citiţi şi:
- Felicitări! Academicianul Dorel Banabic, originar din Ciceu-Giurgești, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnice Timişoara
- Mitropolitul Andrei şi academicianul Dorel Banabic, la 190 de ani de la ctitorirea bisericii ortodoxe din Ciceu-Giurgești
- Mitropolitul Andrei, alături de universitari clujeni, la simpozionul dedicat marcării a 190 de ani de la ctitorirea Bisericii Ortodoxe din Ciceu Giurgeşti
- Ciceu – Akademos
- Mitropolitul Andrei, la dezvelirea bustui Voievodului Petru Rareș. Academicianul Dorel Banabic, Cetățean de Onoare al Comunei Ciceu-Giurgești
Adaugă comentariu nou