Festivalul frumoșilor nebuni

După intrarea în uitare a întâlnirilor ,,Clubului Saeculum” și a ,,Colocviilor de la Beclean”, urbea ,,Șarpelui albastru” a devenit un ,,loc unde nu se întâmplă nimic” prea interesant, din punct de vedere cultural.
Becleanul înseamnă tot mai mult ,,Băile Figa” și localitatea unde se înjură cel mai mult pe metru pătrat de cei aflați la volanul mașinilor. Ritmul de melc al mijloacelor de transport care traversează orașul provoacă nerăbdare, nervi și ascuțite imprecații grele de rod sonor.
De patru ani, un grup de tineri, unii chiar persoane mature, niște ,,frumoși nebuni”, cum ar fi spus scriitorul Fănuș Neagu, au moșit și au pus la cale un inedit festival, ,,Festivalul Celtic Transilvania”.
Debutul lui a fost unul modest, binecuvântat de o năprasnică ploaie, dar s-a vrut ,,fecund” (Lucian Blaga-,,Risipei se dădu florarul”) și a confirmat această dorință. El îmbină reennactmentul istoric, am putea zice prima secțiune a manifestării, sub genericul ,,Trecutul în prezent”, cu cea de-a doua, muzicală.
Se preferă muzica rock, folk și cea populară. Prima ediție s-a desfășurat pe malul Someșului, apoi locația lui s-a mutat la ,,Băile Figa”, poziție ,,strategică” deoarece istoria, arheologia sării este la ea acasă. Cercetătorii au descoperit aici artefacte legate de exploatarea sării, cu o vechime de peste 3000 de ani.
Ziceam și altă dată că acest festival este ,,deasupra” Becleanului, ca locație a desfășurării lui, dar și ca preferință muzicală, locuitorii Becleanului fiind subjugați în mare număr, de manele, la petreceri și la nunți.
Cu toate acestea, numărul beclenarilor, în special cei mai tineri, mai școliți, care sunt prezenți la festival, a început să crească de la o ediție la alta.
Pentru degustătorul de producții muzicale obișnuite, festivalul nu este decât o adunătură de bețivi și drogați. Chiar unele fețe bisericești locale aruncă dulci anateme strecurate printre gratiile unei acre morale.
I-am studiat mai insistent pe participanții de la ,,Festivalul Celtic Transilvani”. În general ei sunt persoane cu învățătură, elevi, studenți, absolvenți de facultate, firi deschise și bine educate. Impresionează dăruirea lor totală, trăirea muzicii ascultate, dezlănțuirea lor homerică, contaminantă. Descătușarea lor îmi amintește de acea beție a trăirii din poezia ,,Munții” a lui Lucian Blaga.
Prin echipele de reenactment istoric, de daci, de romani, de celți, prin reconstituirea satului celtic de odinioară, totul sub deviza ,,Trecutul în prezent”, prin implicarea unor specialiști de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, istoria este adusă sub ochii noștri. Din păcate profesorii de istorie, locali și din împrejurimile Becleanului nu prea și-au adunat elevii la această lecție de istorie pe viu. Probabil că inspectorul lor de specialitate să fie mai receptiv și o să colaboreze mai îndeaproape cu specialiștii de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, iar profesori de istorii își vor coborî discipolii în arena istoriei.
,,Festivalul Celtic Transilvania” a devenit un vector important de publicitate pentru ,,Băile Figa”. Când se rostește numele Beclean, imediat i se asociază ,,Băile Figa” și ineditul ,,Festival Celtic Transilvania”.
Noi, beclenarii nu putem decât să-i ,,condamnăm” pe ,,frumoși nebuni” ai ,,Festivalului Celtic Transilvania” să-l organizeze și la anul, iar administrația locală să-l binecuvânteze financiar mai gras, că merită. Probabil că primarul orașului, domnul Nicolae Moldovan, va găsi și fondurile bănești necesare amenajării unui muzeu al sării, chiar pe locul exploarărilor arheologice, care să valorifice tradițiile locale de exploatare a sării, el devenind un alt punct de atracție pentru cei care vin la ,,Băile Figa” și la ,,Festivalul Celtic Transilvania”.

Comentarii

30/08/17 19:59
simplu cetatean

Felicitari, domnule profesor! Cand spui, mai nou, Beclean, zici Baile Figa, Vanatoare la ceaun si, abia dupa acestea, Festivalul Celtic Transilvania!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5