Fiecare copil la grădiniță, în Bistrița-Năsăud! Primarii şi directorii de şcoli, informaţi pe tema derulării programului guvernamental
Instituţia Prefectului, Inspectoratul Școlar Județean și Asociația OvidiuRo au organizat două sesiuni de informare a primarilor și a directorilor de instituţii şcolare (grădiniță/şcoli cu personalitate juridică) asupra modului de implementare a programului național reglementat prin Legea 248/2015, intitulat generic „Fiecare copil la grădiniţă”.
În deschiderea sesiunii de instruire, subprefectul Ovidiu Frenţ a apreciat faptul că pornind de la un proiect de succes s-a ajuns la un program naţional susţinut printr-o lege. “Având certitudinea că educaţia începe de la vârsta preşcolară, vă solicit, stimaţi primari, să acordaţi tot sprijinul necesar implementării acestui program naţional, astfel încât să se ajungă la o integrare cât mai profundă a copiilor proveniţi din medii defavorizate în sistemul de învăţământ”, a mai spus subprefectul judeţului.
În context, inspectorul şcolar general Camelia Tabără a menţionat că acest program înseamnă un plus pentru sistemul educaţional, dar şi pentru societate. Dacă şcoala este obligatorie, grădiniţa este considerată de părinţi drept facultativă, mai ales în zonele cu probleme sociale. Până la nimplementarea strategiei care va determina ca măpcar grupa mare la grădiniţă să fie obligatorie, programul este unul binevenit. „E foarte impresionant pentru noi, cei din sistemul de învăţământ, cum un ONG a reuşit să adune reprezentanţii a trei ministere, iar o idee frumoasă, dintr-un proiect, devine program naţional”, a punctat prof. Camelia Tabără.
„Legea și normele de aplicare stabilesc cadrul legal favorabil educației preșcolare pentru toți copiii din România, dar succesul programului va fi decis de implicarea tuturor actorilor locali. Știm din etapa de pilotare că înscrierea cât mai multor copii la grădiniță și condiționarea strictă a acordării stimulentului educațional de prezență sunt esențiale. Ceea ce va conta însă va fi capacitatea echipelor locale de a colabora și de a găsi soluții la problemele punctuale precum și susținerea instituțiilor județene și naționale”, a transmis Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.
o Legea nr. 248/2015 sau Legea „Fiecare copil la grădiniță” încurajează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani prin acordarea unui tichet social pentru grădiniță de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie și este condiționat de prezența zilnică a celor mici la grădiniță. Totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maximum trei) și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă. Titularul poate utiliza tichetul social pentru grădiniță în perioada de valabilitate, numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte și/sau rechizite.
Potrivit Ministerului Muncii mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniță. În județul Bistrița-Năsăud, în cele 62 de unităţi administrativ- teritoriale, sunt aproximativ 2.000 de potențiali beneficiari ai programului.
Programul național reglementat prin Legea 248/2015 preia mecanismul central al programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță gândit în special pentru zonele rurale extrem de sărace și implementat, începând cu 2010, de către Asociația OvidiuRo (OvR) în parteneriat cu Ministerul Educației. Timp de 5 ani, OvidiuRo a implementat acest program pilot cu finanțare privată și prin voluntariat.
Citiţi şi:
- Rectificare de buget. Bani pentru Grădiniţa Benita şi tichetele sociale pentru grădiniţă
- Copiii săraci din Beclean, luați în evidențe oficiale, pentru stimulente educaționale
- Consiliul Local Năsăud a aprobat modalitățile de identificare a beneficiarilor de stimulente educaționale sub formă de tichete sociale
- Inspectorul școlar general Cristi Nicula: Peste 12.000 de tichete sociale educaționale distribuite în județ! Valoarea este de 500 lei/copil!
- IȘJ BN: 4850 de tichete pentru suport educațional, distribuite în școlile din Bistrița-Năsăud
Adaugă comentariu nou