Filialele PNL cu rezultate cer să se ţină cont de rezultatele de la locale şi de la referendum, nu doar de popularitatea candidatului
Conducerea liberală a convenit, miercuri seară, să convoace, la începutul lunii septembrie, Delegaţia Permanentă şi Comitetul Executiv al partidului. În cadrul acestor structuri se va aborda inclusiv necesitatea unei analize asupra rezultatelor alegerilor locale şi de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Conform unor surse liberale, în funcţie de această analiză, reprezentanţii unei filiale vor avea sau nu şansa de a emite pretenţii la un loc eligibil pe listele comune ale USL la alegerile parlamentare.
Recent, liderii USL au anunţat data de 15 septembrie ca termen pentru finalizarea listelor cu candidaţi. Un termen cam scurt, care a fost privit cu neîncredere îndeosebi de liberali, care nu au uitat lecţia localelor, când listele comune cu candidaţi pentru diverse primării reşedinţă de judeţ sau pentru şefiile de Consilii Judeţene nu au fost finalizate decât după luni buni de tergiversări şi conflicte , mai mult sau mai puţin surde, între liberali, social-democraţi şi conservatorii care s-au cramponat să nu renunţe la propriile doleanţe cu privire la o candidatură sau alta.
Şi în cazul parlamentarelor, este de aşteptat o inflaţie de candidaţi pe fiecare loc eligibil. Ca principiu de împărţire între PSD şi Alianţa de Centru Dreapta compusă din PNL şi PC, se va merge pe cel al parităţii între aceste două structuri.
Liberalii mai au o obligaţie: s-au angajat, către PC, prin protocol, să ofere 20 de locuri de deputat şi 10 de senatori, din cota sa de locuri eligibile de candidaţi parlamentari.
Acest lucru face ca concurenţa în sânul PNL să devină şi mai acerbă. O situaţie similară s-ar fi putut regăsi şi în cazul PSD dacă intenţiile de alianţă cu UNPR într-un pol de centru stânga, înregistrat la tribunal, va fi sau nu finalizat înainte de desfăşurarea alegerilor parlamentare.
Deocamdată, constituirea acestei alianţe de centru stânga, după modelul PNL şi PC, trenează, iar înregistrarea la tribunal pare a fi fost amânată pe termen nedefinit, deşi din discuţiile de până acum, se convenise ca UNPR să primească în jur de 30 de locuri pe listele eligibile din partea PSD.
Totuşi, nici PSD, nici PNL nu au efectuat vreo analiză a ultimelor alegeri locale şi nici al prestaţiei propriilor organizaţii la plebiscitul din 29 iulie. Nici un social-democrat nu a cerut-o încă, dar în tabăra liberală, au existat mai multe voci, în special din zona filialelor moldovene , care au solicitat analize în paralele din partea PNL, PSD şi PC cu privire la aceste aspecte.
Miza acestor evaluări este una deosebit de mare: în afară de măsurarea potenţialului electoral al fiecărei organizaţii ale acestor trei partide înainte de scrutinul alegerilor generale, rezultatul castor analize va permite organizaţiilor şi baronilor locali cu pretenţii să aibă o reprezentare mai bună în viitorul legislativ atât faţă de colegii de partid, cât mai ales faţă de reprezentanţii celorlalte formaţiuni politice partenere în această alianţă.
Trebuie precizat că actualii prlamentari USL în exerciţiu vor avea primul drept să se regăsească pe listele viitoare eligibile.
Conform surselor citate, aceştia , au prima şansă, dacă mai doresc un nou mandate, de a apărea pe listele comune cu candidaţi, respectându-se bineînţeles cât mia mult principiul parităţii.
Pentru celelalte candidaturi, la modul ideal, conducerea USL şi-ar propune să găsească candidaţii care pot să câştige la alegeri noi mandate, indiferent de culoarea lor politică sau provenienţa lor ca partid.
“Acolo unde vom avea mai mulţi pretendenţi, bineînţeles că vom încerca să-i identificăm pe cei cu mai mare priză la electorat. Suntem interesaţi de obţinerea unui cât mai mare număr de parlamentari în viitorul parlament, nu de întreţinerea înainte de alegeri, a unor stări conflictuale sau de tensiuni între organizaţiile partidelor care compun USL: Din asta ar avea numai de câştigat PDL”, ne-a declarat un membru al BPC al PNL.
Conform acestora nu este exclusă comandarea unor sondaje locale, pentru a vedea, în colegiile electorale care vor fi mai intens disputate în interiorul USL, care candidat este mai cu mult lipici la alegători.
O astfel de soluţie de are însă darul de a mulţumi pe toată lumea. Liderii unor organizaţii judeţene nu se împacă cu gândul că ar trebui să cedeze un loc eligibil în faţa unui candidat mai popular decât cel susţinut de ei, în condiţiile în care ei au depus mult mai multe eforturi, spun unii liberali, decât partenerii lor, la ultimul referendum sau la alegerile locale.
Pentru evaluări şi folosirea acestora şi în marea împărţeală a candidaturilor se pronunţă, potrivit surselor, atât liberalii de la Iaşi, Botoşani sau Suceava, cât şi colegii lor de la Cluj, susţin aceleaşi surse.
Deocamdată, ei au obţinut de la conducerea centrală numai organizarea, în data de 6 septembrie, a Delegaţiei Permanente şi a Comitetului Executiv al PNL, care vor lua în discuţie, inclusiv, analizele cu care reprezentanţii fiecărei filiale vor veni la Bucureşti.
Citiţi şi:
- Iulian Stroe (PC): În condiţiile în care nu ne vom înţelege vom lua în calcul şi o cerere de derogare de la acest protocol
- Alegeri parlamentare: 12 partide şi 119 candidaţi luptă pentru cele 7 mandate în Bistriţa-Năsăud
- Sorin Mareş (PC): Alianţa cu PSD este necesară
- Cum şi când face USL alegeri primare
- 5 februarie, ziua Alianţei PC-PNL-PSD
Adaugă comentariu nou