Floarea Pleş, Dialoguri contemporane, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2019
Personalitate emblematică a urbei academicienilor, unde meritele i-au fost de curând recunoscute prin conferirea titlului de cetăţean de onoare, doamna Floarea Pleş este un nume care s-a identificat în ultimele decenii cu "ASTRA" năsăudeană şi activităţile ei. Animator cultural, preşedinte al cercului Năsăud al mai-sus pomenitei instituţii şi prezenţă caldă, aproape mereu în postura de amfitrion, dânsa este cea de numele căreia se leagă cu regularitate, alături de profesorul Ioan Seni, omagierea unor oameni precum Veronica Micle, dar şi activităţi precum Tabăra Acasă la Noi, aniversarea femeilor şi a mamelor în data de 8 martie, sau faimoasele adunări astriste, ce se transformă tot mereu în manifestări culturale prestigioase.
De această dată, dânsa surprinde însă printr-o frumoasă şi valoroasă apariţie editorială. Intitulată Dialoguri contemporane, lucrarea reprezintă o antologie cuprinzând publicistica dânsei, răspândită în ultimii ani în periodice culturale şi de informare precum Răsunetul sau a unor antologii culturale, dar şi de un extras al ecourilor de care autoarea însăşi a beneficiat de-a lungul timpului. Mărturie a multiplelor şi nepregetatelor eforturi depuse pe tărmâul culturii scrise sau însufleţite prin intermediul acţiunilor concrete, volumul este prefaţat de către profesorul Mircea Daroşi (p. 5-8), care ţine să sublinieze faptul că:
"De mai mulţi ani, Floarea Pleş s-a pus în slujba cetăţii spirituale şi a semenilor săi, prin intermediul Astrei, înnobilând prin efort şi o neostoită strădanie tot ceea ce înseamnă frumos, cultură şi credinţă, datorie şi onoare, valori etice pe care le aşează pe raftul sufletului său. Înzestrată cu un veritabil spirit organizatoric şi o pasiune rar întâlnită pentru perpetuarea tradiţiilor culturale din această zonă, Floarea Pleş are şi preocupări scriitoriceşti, abordând subiecte din domeniul jurnalisticii, poeziei, criticii literare şi monografiei" (p. 5).
Lectura integrală a celor şase capitole ce compun cartea pe care o avem în vedere demonstrează cu prisosinţă că profesorul prefaţator nu se înşeală deloc în afirmaţiile dânsei. În plus, ea mai conţine, cel puţin în partea introductivă, şi o serie de texte cu valenţe autobiografice (p. 9-19), textul din debutul ei reuşind nu doar să-l transpună pe cititor în universul biografiei celei care i se adresează, ci şi să îl facă să înţeleagă mai în profunzime anumite aspecte legate de activitatea şi concepţiile dânsei, dar şi motivaţiile unora dintre acţiunile ei şi bacground-ul zelului său neobosit.
Cititare şi scriitoare, doamna Floarea Pleş îşi exersează de-a lungul timpului condeiul, după cum se poate vedea în antologia pe care o avem în vedere, cu scopul de a oferi cititorilor din zonă şi nu numai, cronici ale unor evenimente importante şi ziditoare de suflet, recomandări bibliografice ale unor lucrări care au impresionat-o, sau chiar evaluări critice. Aprecierile subiective, altminteri comune spaţiului literar, sunt întotdeauna bine argumentate. Iată, de exemplu, cum vede dânsa cel mai citit cotidian bistriţean:
"Sunt o cititoare consecventă a ziarului "Răsunetul, la care sunt abonată de mai mulţi ani. Îl găsesc ca fiind sursa cea mai sigură de informare, cu evenimentele ce se petrec în toate domeniile de activitate, foarte temeinic şi competent punctate de către jurnaliştii profesionişti, precum şi de alţi oameni care scriu la acest ziar: oameni inteligenţi, capabili cunoscători ai problemelor, care tratează un anume subiect, fie din economie, administraţie, probleme sociale, culturale, arta scrisului, pictură, artistic ş. a. m. d., toate fiind de interes major" (p. 50-51).
Demnă de remarcat este şi ţinuta grafică, ce alternează textul cu frumoase instantanee din cadrul activităţilor care au avut-o în centru pe autoare, fiind acompaniată de asemenea de o anexă fotografică bogată, ce trezeşte amintiri frumoase celor care o cunosc.
Ar mai fi desigur, multe de spus despre această operă interesantă, ce se vrea un crâmpei din suflet oferit în dar cititorilor de către autoare. Totuşi, întrucât nu dorim să le răpim celor din urmă bucuria lecturii, ne vom opri aici, limitându-ne la a saluta şi felicita apariţia unui astfel de demers editorial şi de a ura autoarei mult spor, pană inspirată, sănătate şi elan ca şi până acum, în promovarea frumosului în "ţinutul academicienilor".
Citiţi şi:
- Gânduri răzlețe de peste Ocean despre doamna Floarea Pleș
- Rodica Fercana, Pastila de buzunar, Editura Solon, Bistriţa, 2019
- Istoricul portului popular năsăudean, aşezat de Virginia Linul în carte
- Jenița Naidin, Crâmpeie de viață
- Veronica Oşorheian, COLOCVIAL – Fațete ale binomului autor – impact relațional, vol. 2, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2019
Comentarii
Felicitari stimata doamna Floarea Ples. Mult succes si sanatate!
Adaugă comentariu nou