Veronica Oşorheian, COLOCVIAL – Fațete ale binomului autor – impact relațional, vol. 2, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2019

Prof. Romana Iulia Fetti, Şcoala Profesională "Tiberiu Morariu" Salva

Veronica Oşorheian este o prezenţă cunoscută şi iubită în spaţiul cultural năsăudean. Fiică a meleagurilor leşene, a activat însă cu precădere în zona Alba-Iuliei, cântând însă tot mereu în poemele, romanele şi povestirile dânsei, meleagurile natale ce-i sunt atât de dragi. Cu timpul, opera dânsei a dobândit un impact aparte în spaţiul literar, fapt ce a făcut-o pe autoare să fie apreciată şi premiată de către diferite instituţii sau cenacluri şi să fie publicată, re-publicată sau invitată să vorbească la diferite eveninemte de prim rang.
Dorind să adune împreună textele ce reprezintă rodul unei publicistici disipate în paginile diferitelor periodice şi să le ofere cititorilor în format compact, dar şi să iasă în îmtâmpinarea cititorului cu un volum-document cu valenţe sinestezice, în care se îmbină într-un mod fericit imaginea cu textul şi receptarea sa critică, autoarea a publicat în anul 2012 un prim volum al seriei colocvial. Forţată de evoluţia oarecum predictibilă a situaţiei ulterioare, ea revine însă în acest an în faţa cititorilor, cu un nou text. Despre geneza şi necesitatea unui astfel de demers se exprimă autoarea însăşi în partea de început a lucrării:
"În anul 2012, când a apărut la Editura Grinta Cluj-Napoca volumul Colocvial, Fațete ale binomului autor – impact relațional, nu mă gândeam că vor apărea în diferite publicații alte comunicări și materiale literare, dar nici nu bănuiam că drumurile mele se vor mai intersecta cu drumurile unor oameni merituoși de la care am mai avut câte ceva de învățat.
Pentru libertatea de a străbate aceste drumuri, îi sunt recunoscătoare omului de lângă mine. De aceea, Albumul fotografic suplimentar, de la sfârșitul cărții, se deschide cu o pereche pregătită pentru Nunta de aur, dinanul 2018. Ne bucurăm pentru acest lucru și le dorim cititorilor să trăiască emoțiile unei asemenea întâmplări." (p. 5-6).
Întrepătrunderea dintre receptarea critică şi autobiografic poate fi de asemenea văzută în bogata anexă fotografică (p. 309-313), formată din 136 ilustraţii, ce împodobesc volumul. În cadrul ei, Veronica Oşorheian poate fi descoperită în diferite ipostaze, de la omul de afiş, la antropologul ce realizează anchete sociologice, poetul aflat în faţa cenaclului sau omul premiat pentru meritele şi eforturile sale.
La rândul ei, autoarea însăşi se deconspiră ca fiind un om ce vibrează alături de oamenii meleagurilor ei natale, se bucură de bucuriile culturale ale acestora sau se întristează de plecarea unor oameni valoroşi. Statutul de poet şi scriitor reuşeşte să îl îmbine adesea cu cel de cronicar. Aşa se întâmplă, de exemplu, la aniversarea revistei Cuibul visurilor de la Maieru, dar şi în cadrul altor evenimente importante:
"La Maieru este bucurie. Se împlinesc 20 de ani de apariție neîntreruptă a revistei „Cuibul visurilor” (1996-2016) şi se lansează cel de-al 120-lea număr al publicaţiei. La Târgul de carte Alba Transilvana desfăşurat la Alba Iulia, în perioada 20-22 mai 2016, s-a lansat volumul „CUIB DE LUMINĂ: ŞCOALA DIN LEŞU. Dascăli şi învăţăcei.
Memorialistică şi istorie”. La realizarea acestei cărţi au răspuns 34 de colaboratori care au semnat tot atâtea fişe de autor. Nu i s-a impus nimănui cât să scrie. Una peste alta, cartea are 355 de pagini (în care intră şi 139 de fotografii şi 7 desene originale semnate de Andrei Aurel Medinski). File memorabile aduc în faţa cititorului condiţiile în care se făcea odinioară şcoala şi frământările părinţilor între cele două deziderate: pe de o parte dorinţa părinţiilor de a învăţa copiii lor carte, iar pe de altă parte nevoia părinţilor de a primi ajutor din partea copiilor." (p. 301).
Pentru toate aceste aspecte, precum şi pentru multe alte lucruri care îi dau valoare şi îl fac important, volumul doamnei Veronica Oşorheian se cere citit şi înţeles, cu precădere în zona ei natală, unde cele exprimate au parcă reverberaţii mai puternice decât în alte spaţii şi sunt de o exremă utilitate practică.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5