La noi

Prezentul, ca o grijă pentru viitorime

Gândul acesta mi-a răsărit așa când mi-a parvenit volumul „Colocvial”, alcătuit de scriitoarea – originară din Leșu, dar așezată de multă vreme la Alba Iulia - Veronica Oșorheian.
Seduși, amețiți de internet și telemobile, totuși, cred că, în ciuda acestui asalt electronic, cuvântul tipărit și imaginea din album vor rămâne modul consistent de comunicare în timp. Iar dacă tu, autor de cărți, vii și, la o vârstă împlinită, îți aranjezi, editorial, documente, amintiri, ecouri despre trecerea ta prin lumea culturii, va fi mai eficient, mai tentant, pentru contemporani și mai cu seamă pentru urmași să știe cine ești/cine ai fost, unde să te caute și să te răsfoiască.
Subtitlul cărții în discuție este tentant, sugestiv, isteț: ”Fațete ale binomului autor-impact relațional”. Desigur, el ar putea să te și păcălească, dacă ar fi să te aștepți (prin prețiozitatea sintagmei) la oarece eseu, tratat de rigoare științifică. Dimpotrivă, cartea mustește de căldură syfletească, persuasiune, adesea dezinvoltură (cum ar fi cea dintr-un taifas amical).
Ca o școlăriță timidă, care a îndrăznit o faptă neobișnuită, autoarea se întreabă ea însăși: „De ce această carte?” Și răspunde lămuritor: „pentru a strânge laolaltă bucuriile pe care le-am primit”, pentru cei care i-au „înlesnit ieșirea în lume” (la colocvii, în publicații, prin prefețe la cărțile anterioare), pentru oameni de o așa bunăvoință, încât, adesea, Veronica Oșorhean recunoaște că parcă a fost răsfățată. Modestă fiind, a uitat să menționeze (dar o fac eu acum): și pentru cei care va urma să o cunoască.
Din cele 350 de pagini ale tomului, o pătrime e acoperită de comunicări susținute la întâlniri de sesiuni științifice, pe teme dragi autoarei: cutumele, folclorul, persoane și personalități (nu puține!) din localitatea Leșu (cuibul său natal). Capitolul III (din cele zece) completează, detaliază aspecte din acest domeniu: „Fișe pentru Dicționarul culturii și civilizației populare al județului Bistrița-Năsăud”.
Este tentant pentru lectură grupajul de corespondență între Veronica Oșorhean și cărturari de pe râurile năsăudean-bistrițene: Al. Husar, Mircea Prahase, Vasile Dâncu, Cornel Cotuțiu, Icu Crăciun, Ilie Hoza ș.a. Urmează texte publicate de autoare în reviste și cotidiene, cronici și recenzii la cărțile sale, prezențe în emisiuni radiofonice și tot ce întărește conturul și consistența de creator ale acestei personalități inconfundabile: mesaje, autografe, premii, diplome, fotografii de la diferite evenimente culturale.
Efectiv, cititorule, trăiești momente de admirație și duioșie pentru această strădanie intitulată atât de inspirat „Colocvial”.
Am o reținere față de o afirmație de pe coperta a IV-a, a cercetătoarei științifice Gabriela Mircea, care pretinde că această carte ar fi prima „întreprindere” (?...) de acest fel, constituindu-se, chipurile, într-un fel de cap de serie pentru astfel de fapte editoriale (Nu are dreptate, dar o gafă are și ea farmecul ei, nu-i așa?). Sunt însă de acord cu opinenta că volumul va fi „în stare să instituie modele, pe care și alții le pot urma, să deschidă căi, pe care și alții le vor bătuci, după ce le vor fi testat și demonstrat utilitatea.”
Una peste alta, fac din nou o remarcă privind acribia, osteneala pentru păstrarea documentului în literă scrisă ori tipărită: această grijă cred că noi, cei din zona aceasta cultural-istorică, am moștenit-o de la vechii năsăudeni. Totul trebuie să rămână pentru posteritate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5